Sindrom irigativnih creva

Imam 23 godine, postoji osecaj nadutosti (postojao je i kad sam isla kod lekara), a on je nadutost objasnjavao spustenim zelucom (jer sam mrsava) i rekao je da moram manje da jedem ali cesce. Dobro mi je kada se toga pridrzavam. Medjutim, kada jedem jako toplu i tecnu hranu (supu pogotovo, narocito kad je topla), stomak mi se da tako kazem brzo "napuni" i onda se naduva tako da sam posle par zalogaja sita i vise ne mogu da jedem.
Gorusica se javila kada sam imala 19 godina i kada mi je uradjena endoskopija doktor je rekao da me "pece" zeludac jer se sfinkter na jednjaku ne zatvara i hrana se vraca. Otkrivene su i dve grizlice na zelucu i imala sam helicobacter ali sam se izlecila. Sa stolicom je tada bilo u redu. Nema bolova, stolica je formirana kad ima sluzi, nemam dijareju, samo ponekad cesce praznjenje s mekanom stolicom.

To nije sindrom iritabilnog kolona.
Ajde da pojasnim malo,ovaj sindrom cini bol u trbuhu i poremecaji stolice u raznim kombinacijama kojima se ne moze naci uzrok.
Pacijent moze da ima bol i zatvor ili stalne prolive ili se smenjuju periodu zatvora sa periodima kada pacijent ima proliv.Bol se najcesce javlja u donjem levom kvadrantu trbuha, pojacava se nakon obroka, smanjuje se nakon crevnog praznjenja.
Zatvor moze da se ispoljava objektivno kao manje od 3 stolice nedeljno ili da pacijent ima osecaj da ima otezano praznjenje, ili sa drige strane proliv moze biti u vidu redjih stolica male zapremine.
Sluz se moze javiti, ako i nadimanje pa cak i tegobe gornjih partija gita.
I pacijent pati ali sva ispitivanja ne otkrivaju organski uzrok i pacijent se upucuje psihijatru.
Kada se urade sva potrebna ispitivanja koja moram priznati nisu ni malo prijatna ,i kada je pacijent svestan da ne boluje od tumora ili ne znam kakve ne izlecive bolesti onda nekada i sam razgovor sa njim i objasnjenje da telo reaguje na stres moze pomoci da tegobe nestanu.

Back