Silovatelju iz beogradskih liftova smanjena kazna sa 20 na 14 godina zatvora

• Začetnik teme Začetnik teme MXXXX
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MXXXX

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
222
Silovatelju iz beogradskih liftova smanjena kazna sa 20 na 14 godina zatvora
Tanjug | 02. 07. 2011. - 17:30h izmena vesti 23:12h | Komentara: 54

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za šest godina kaznu Milomiru Nenadoviću iz Užica i pravosnažno ga osudio na 14 godina zatvora zbog silovanja u liftu zgrade u Ustaničkoj ulici u Beogradu, u decembru 2009. godine, te za dva pokušaja silovanja i krađu.
Momiru Nenadoviću kazna smanjena sa 20 na 14 godina

Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu koji je prošle godine Nenadovića osudio je na ukupno 20 zatvora, posle razmatranja žalbi optuženog i njegovog branioca.

U obrazloženju koje je objavljeno na sajtu Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda preinačena u pogledu kazne i pravne kvalifikacije krivičnog dela tako što je silovanje u liftu zgrade u Ustaničkoj prekvalifikovano u blaži oblik tog krivičnog dela, dok je sud ostali deo presude potvrdio.

Nenadović je stoga za obljubu, koju je propratilo veliko medijsko interesvanje, jer je bio snimljen sigurnosnom kamerom u podrumu zgrade u Ustaničkoj, osuđen za "obično" silovanje umesto za silovanje na "ponižavajući način".đ

Silovatelj se više od jednog sata iživljavao nad žrtvom, 40-godišnjom ženom, a pobegao je kad je jedan od stanara čuo buku.

Nenadović je oglašen krivim i zato što je 2. jula 2009. godine u Beogradu pokušao da siluje tako što je kroz prozor ušao u stan oštećene i, uz upotrebu fizičke sile, sa umišljajem pokušao da je prinudi na obljubu.

On je, takođe, 8. decembra iste godine u Beogradu pokušao da prinudi na obljubu još jednu žrtvu, koju je pre toga izvesno vreme pratio.

Prema ranijem pisanju beogradske štampe, Nenadović, koji je iz Užica, dosad je osam puta osuđivan za razbojništva, a na saslušanju je priznao silovanje u liftu, braneći se da je bio pijan.

Nenadović je boravio sa suprugom u Beogradu bez prijavljene adrese stanovanja, a povremeno je radio kao pekarski radnik.

Izvor Blic.

Ovo je sramno.

Jes, 14 godina je baš kratko vreme da provedeš iza rešetki. Aj razmisli gde si bio pre 14 godina i šta si sve preživeo za to vreme. A onda zamisli da si to svo vreme bio u 4 zida sa žgadijom ljudskom. I 14 godina je surova kazna. Veći je problem što se digne medijska prašina, pa onda sud odrapi kaznu preko svake mere, a onda je posle apelacioni smanji na realniju.

Jes, 14 godina je baš kratko vreme da provedeš iza rešetki. Aj razmisli gde si bio pre 14 godina i šta si sve preživeo za to vreme. A onda zamisli da si to svo vreme bio u 4 zida sa žgadijom ljudskom. I 14 godina je surova kazna. Veći je problem što se digne medijska prašina, pa onda sud odrapi kaznu preko svake mere, a onda je posle apelacioni smanji na realniju.

Razumem sta oces da kazes i sam sam bio 8 meseci u vojsci,sto je jos mnogo blaze(svaki drugi vikend kuci,izlasci u grad...) i jedva sam izdrzao.Al ja sam dobio poziv kao posten covek,i kad sam izasao nastavio sam posteno da radim.Ja sam MORAO da idem jer je zakon bio takav(mada sam mogao odlagati,civilna...) a silovatelj NIJE MORAO da ide da nije doticne osobe silovao.I on kad izadje silovace opet.U tome je razlika.On je mnoge zivote unistio i zato treba i njemu da bude unisten zivot i spreciti ga da unisti jos neki zivot kad izadje.

Slaba ti je to logika. 14 godina za silovanje je više nego surova kazna. Kamo sreće da se takve kazne lupaju svim silovateljima.

Kad si već pomenuo to za ponavljanje dela poenta je da se takvim ljudima uvede doživotna preventiva. A preventiva nije da ga do kraja života hraniš u nekoj ćeliji. U nekim državama u Americi se cepaju tako drakonske kazne za sve i svašta. Rezultat? Stopa kriminala je nepromenjena, a ima toliko ljudi u zatvorima da postaje opasan budžetski teret.

Smučilo mi se već od usijanih glava koje znaju samo da viču ko mule "na doživotnu", "vešala", "spalite ga na lomači", "linč" itd... Pa ko da se nismo pomerili sa mrtve tačke od javnog giljotiniranja. Posebno što ne vidim da je sklonost ka nasilju i malo više kanalisana u tim ljudima nego u ovima koje osuđuju. Tome svemu se mora pristupati hladne glave, okarakterisati delo na pravi način, a potom odrediti pravičnu kaznu. Godine u zatvoru nisu nešto sa čime se tako olako može razmahivati.

Ono protiv čega mi moramo da se borimo jeste da se:

a) krivična dela precizno definišu
b)krivični postupak skrati na zadovoljavauće kratak period
c)uredi opseg zatvorskih kazni. Smisleno je da je za delo a propisana kazna od 7-10 godina zatvora. Ali je tako besmisleno da je za neko delo propisano od 1 do 10 godina. S tim u vezi je i definicija krivičnog dela. Tužilac mora znati za šta tuži, i mora imati jasnu sliko onoga što želi da dokaže. A potom ako se krivica dokaže, sudija ne može da pesudi neku smešno malu kaznu. Ovako kako je sada, krivična dela su previše uopštena, a na sudiji da proceni težinu dela. Onda se događa da se postupak otegne, do kraja sudija sam oceni težinu pa da minimalnu kaznu. Koja obično iznosi 10% maksimalne. Treba propisati jedinstvenu kaznu za svako delo, a potom odrezati za koliko je procenata moguće umanjiti istu. Ne više od 30%, na primer.
d) ujednačiti presude. A ne da pijani krele s početka priče za silovanje u liftu dobije 14 godina, a da ovaj frišak što se 4 sata iživljavao nad nesrećnom devojkom dobije 3-5 jer nije bio osuđivan, tata mu diplomata itd.

Sta znaci ovo "srbijanski"?....to je nepravilno i nije u duhu srpskog jezika...

Kakva je rupa na saksiji da nam sudstvo ne valja. Covek koji je pijan vozio i ubio onog mucenog Zablacanskog je dobio godinu dana....Sta mislis koliko takav sud daje za silovanje?

Pa nije on hteo da ga ubije. Nije isto kad nekog upucaš ili kad voziš nesmotreno pa neko strada. Na primer, bilo bi logično da mu je sud odredio pored zatvora i doživotnu zabranu upravljanja motronim vozilima.

Slaba ti je to logika. 14 godina za silovanje je više nego surova kazna. Kamo sreće da se takve kazne lupaju svim silovateljima.

Kad si već pomenuo to za ponavljanje dela poenta je da se takvim ljudima uvede doživotna preventiva. A preventiva nije da ga do kraja života hraniš u nekoj ćeliji. U nekim državama u Americi se cepaju tako drakonske kazne za sve i svašta. Rezultat? Stopa kriminala je nepromenjena, a ima toliko ljudi u zatvorima da postaje opasan budžetski teret.

Smučilo mi se već od usijanih glava koje znaju samo da viču ko mule "na doživotnu", "vešala", "spalite ga na lomači", "linč" itd... Pa ko da se nismo pomerili sa mrtve tačke od javnog giljotiniranja. Posebno što ne vidim da je sklonost ka nasilju i malo više kanalisana u tim ljudima nego u ovima koje osuđuju. Tome svemu se mora pristupati hladne glave, okarakterisati delo na pravi način, a potom odrediti pravičnu kaznu. Godine u zatvoru nisu nešto sa čime se tako olako može razmahivati.

Ono protiv čega mi moramo da se borimo jeste da se:

a) krivična dela precizno definišu
b)krivični postupak skrati na zadovoljavauće kratak period
c)uredi opseg zatvorskih kazni. Smisleno je da je za delo a propisana kazna od 7-10 godina zatvora. Ali je tako besmisleno da je za neko delo propisano od 1 do 10 godina. S tim u vezi je i definicija krivičnog dela. Tužilac mora znati za šta tuži, i mora imati jasnu sliko onoga što želi da dokaže. A potom ako se krivica dokaže, sudija ne može da pesudi neku smešno malu kaznu. Ovako kako je sada, krivična dela su previše uopštena, a na sudiji da proceni težinu dela. Onda se događa da se postupak otegne, do kraja sudija sam oceni težinu pa da minimalnu kaznu. Koja obično iznosi 10% maksimalne. Treba propisati jedinstvenu kaznu za svako delo, a potom odrezati za koliko je procenata moguće umanjiti istu. Ne više od 30%, na primer.
d) ujednačiti presude. A ne da pijani krele s početka priče za silovanje u liftu dobije 14 godina, a da ovaj frišak što se 4 sata iživljavao nad nesrećnom devojkom dobije 3-5 jer nije bio osuđivan, tata mu diplomata itd.

Neka cepaju ameri tako treba i mi.Da li ce se smanjiti kriminal ne znam.Budite kriminalci mi cemo vas zatvarat pa da vidimo kome ce pre da dosadi.Mesta ce uvek biti a sto se tice budzeta tamo postoje i privatni zatvori.
Svidja mi se i sto duzina presude iznosi na primer od 20-25 godina,tako da pre 20 godina nemoze nikako biti uslovno pusten.I da nebudem rasista ali moram reci da najvise krivicnih dela cine crnci i hispanoamerikanci.Belci jako retko.

Pa nije on hteo da ga ubije. Nije isto kad nekog upucaš ili kad voziš nesmotreno pa neko strada. Na primer, bilo bi logično da mu je sud odredio pored zatvora i doživotnu zabranu upravljanja motronim vozilima.

ali je logicno da kada pijan sednes za volan dovodis nekoga (a i sebe) u opsanost, pa se u normalnim drzavama to tretira strozije, a ne kao nehat....

Neka cepaju ameri tako treba i mi.Da li ce se smanjiti kriminal ne znam.Budite kriminalci mi cemo vas zatvarat pa da vidimo kome ce pre da dosadi.Mesta ce uvek biti a sto se tice budzeta tamo postoje i privatni zatvori.
Svidja mi se i sto duzina presude iznosi na primer od 20-25 godina,tako da pre 20 godina nemoze nikako biti uslovno pusten.I da nebudem rasista ali moram reci da najvise krivicnih dela cine crnci i hispanoamerikanci.Belci jako retko.

tamo postoji i nekaznjiva klasa, koja ima para za tako dobre advokate, da doslovce moze da se izvuce sa ubistvom (kod njih je i nastala fraza), kao O. J. Simpson...
to sto je u toj klasi najvise belih ljudi, je nimalo slucajna sitnica koju si prevideo.

Onda imaš situaciju kao kod njih da će ti za 100 godina svi biti ili u zatvoru ili će raditi u zatvoru. Ma svejedno. da li ima i peivatnih zatvora.... Šta misliš odakle se finansiraju?

I da nebudem rasista ali moram reci da najvise krivicnih dela cine crnci i hispanoamerikanci.Belci jako retko.

A da za promenu ne budeš? :think: Stopa kriminala je najveća kod najsiromašnijeg sloja. A njega čine mahom hispanoamerikanci i crnci. Boja kože je tamo i dalje presudna.

ali je logicno da kada pijan sednes za volan dovodis nekoga (a i sebe) u opsanost, pa se u normalnim drzavama to tretira strozije, a ne kao nehat....

Ne hvataš ti poentu.

Pa treba strožije, naravno. Ali kao što rekoh za to mora biti precizno definisano krivično delo: "Nasilnička vožnja sa smrtnim ishodom"PA tu rebnuti 4-5godina počinitelja. Ali ne može se isto tretirati kad nekom jadniku iz neopreznosti ili manjka pažnje neko izleti na put pa pogine ili kad voziš neoprezno pa udaariš pešaka. Kod nas se to sve svrstava u istu grupu, pa isto dobije onaj što će mu posle tih godinu dana trebati psihijatar još 10 godina i što više neće sesti za volan, i onaj što će još dvoje kola da slupa, vozi pijan, i "bude besan" do presude.

Tako je i za sve ostalo.

После 14 година тај ће да настави да силује. Требало је да буде смртна казна. Да се Паганко пита, тај би већ шетао улицама. :roll:

Da se ja pitam, odležao bi svih 14 (a ne 2/3 kazne kako je praksa), a posle toga bio obavezan da se svake nedelje javlja u stanicu milicije u svom gradu i posećuje redovno psihijatra. Kao što rekoh, ne može društvo odgovarai nasiljem na nasilje jer se ukupna količina nasilja samo povećava. A onaj ko siluje uopšte ne mari za posledice, ma koliko velika kazna bila. Tu postoji samo životinjski nagon.

Hvala lepo, ali meni ne treba država u kojoj je najveća zabava javno vešanje.

Back