SILNO ZADOVOLJSTVO

Ja imam casova dugog ocajanja,
Beznadezne tuge,obmana i jada;
Ja imam casova kad se slatko sanja
I pozudno zeli i blazeno strada.

Ja imam casove cedne,krotke,smerne,
Kad cistotom trepte misli moje mlade,
I u mojoj dusi,pobozne i verne,
Zasumore himne,pohvale,i nade.

Jest,dusa je moja ko kutije stare,
Sto u svetom hramu na dovratku stoje,
Gde prolaznik svaki spusta skromne dare
Za smirene svece i za bliznje svoje.

Pokolenje svako,veliku il' malu,
Spustilo je u nju milostinju koju,
Ljubav ili mrznju,pogrdu il' hvalu,
Osmeh ili otrov i zaoku svoju.

Sad kroz zile moje struje krvi razne,
Ja ropcem i pevam,ja kunem i slavim,
I koracam smelo,bez straha od kazne,
Krivudavom stazom i putima pravim!

Ocajanje,tuga,beda? Prazne reci!
Kad na zemlji vise nema moci te
Da u mojoj dusi pomuti il' spreci
Silno zadovoljstvo,osecati sve.

Oci su mi zasuzile,dok sam citao ove predivne stihove.Zar je moguce,da tako retko moze da se pronadje
ovakav pesnicki dragulj.O zasto,o zasto su nastala tako gruba vremena.Samo se prica ili o brutalnom seksu,ili o brutalnoj politici.I jedno i drugo,jednostavno,pretstavlja ljudsko smece.Nema vise uzvisenih poetskih tema,o kojima bi se
diskutovalo.Nema vise razgovora bez psovki!Zasto se narod u Srbiji,toliko poprostacio.Da li je to,ostalo od banditskog
komunistickog rezima? Ko nam je taj prostakluk,prodao kao rog za svecu???

Ja imam casova dugog ocajanja,
Beznadezne tuge,obmana i jada;
Ja imam casova kad se slatko sanja
I pozudno zeli i blazeno strada.

4fcf9d660236ddb62c8456017158615a_L.jpg

Ljubav je čest motiv poezije Milana Rakića. Veliki deo njegove ljubavne poezije okrenut je konkretnoj ženi i svim vidovima ljubavi. On otkriva dvostruko lice ljubavi - sa jedne strane veliku ljubavnu strast, a sa druge strane običnu stvarnost života udvoje.

Ljubav je u njegovim pesmama stavljena pod lupu hladnog razuma. On ne uzdiže ljubav, već joj daje nagon i strast. Tu nema filozofije niti uopštavanja, tu se ne ističe neverstvo ljubavnika ni varljivost ljubavi uopšte; nego je sve konkretno i lično.

Žena je deo prirode koji izaziva strast i radost. Ali, to je samo kratkotrajni zanos. Posle predavanja kratkotrajnoj strasti dolazi zasičenost , ravnodušnost.i nepostojanost osećanja, koja se gase pred poimanjem životne stvarnosti, pred saznanjem da u životu ima tako mnogo onoga što se ponavlja i umire...

:ok:

Back