Silajdžić: U BiH gore nego tijekom rata

BanBanDzinaBiH:
Index industriske proizvodnje za prvih 7 mjeseci 2007:
Fed.BiH 114 : RS 102

Prosjecna neto plata:
Fed.BiH 660 KM : RS 576

Potrosacka korpa:
Fed.BiH 448 KM : RS 484
Jal' sam ja lud, il' mi noge smrde, ali meni se cini da je samo pre par godina ova razlika bila mnogo vise u korist Federacije. Znaci stize vas RS, i to ogromnim koracima. Sto bi meni, da zivim u Federaciji sasvim odgovaralo, jerbo to podstice takmicarski duh izmedju dva entiteta koji moze samo da koristi i jednima i drugima.

BanBanDzinaBiH:
Ah, kakav ekonom, fiksiran na industrisku proizvodnju
Gdje su usluge, investicije, imal to kakvog znacenja u tvojoj percepciji privrede?
Dobro, vise radi ostalih ucesnika foruma a manje radi tebe koji iz ovih podataka svakako slabo sta da ces razaznati

Index industriske proizvodnje za prvih 7 mjeseci 2007:
Fed.BiH 114 : RS 102

Prosjecna neto plata:
Fed.BiH 660 KM : RS 576

Potrosacka korpa:
Fed.BiH 448 KM : RS 484

Потрошачка корпа зависи ко како рачуна, РС и Фед имају одвојене Заводе за статистику па може бити да методологија није иста јер ми није логично да у РС буде већа него у Фед с обзиром на превасходност пољопривреде и трговину са Србијом али небитно.

Prosjecne neto plate (KM)
Ø1998.
RS 170
F BiH 329
Odnos F BiH/RS 1,93/1

Ø2003.
RS 379
F BiH 524,18
Odnos F BiH/RS 1,38/1

Сад је тај однос негде 1,14/1 с тим што Федерацију извлаче Мостар и Међугорје Inc. а муслимански део Сарајево где су смештене многе заједничке институције и у које се слива заједнички новац како из Херцег-Босне тако РС. Но приватизација у РС ће полако променити то...

Oputne-Rudine:
Потрошачка корпа зависи ко како рачуна, РС и Фед имају одвојене Заводе за статистику па може бити да методологија није иста јер ми није логично да у РС буде већа него у Фед с обзиром на превасходност пољопривреде и трговину са Србијом али небитно.

Ø1998.
RS 170
F BiH 329
Odnos F BiH/RS 1,93/1

Ø2003.
RS 379
F BiH 524,18
Odnos F BiH/RS 1,38/1

Сад је тај однос негде 1,14/1 с тим што Федерацију извлаче Мостар и Међугорје Inc. а муслимански део Сарајево где су смештене многе заједничке институције и у које се слива заједнички новац како из Херцег-Босне тако РС. Но приватизација у РС ће полако променити то...

za mesec dana ima da bude skok na rs berzi i to muslimani dobro znaju i zato su ispizdeli... ogroman kapital se sprema da uleti u rs... josh godinu dana i oni su zavrsili posao z sebe. posle mogu da rade na unutarnjem planu shta im volja.

svetolik trpkovic:
pa pun ih je Beograd i Novi Sad i to ne ratnih izbeglica nego kasnije naseljenih, a da ne govorim sto ih po Nemackoj ,Svedskoj i Sloveniji takodje ima ko ... da ne budem prost .

ja tripko idem jednom mesechno tamo i mogu ti reci da nikome ne pada na pamet da dolazi ovde. ali jbg. mozda taj tvoj svet nije isti ko ovaj moj... sirotinji je uvek tesko, gde god da je... kao i neradnicima. doduse imaju oni koji su vezani familijarno al' to nema veze sa ovom pricom.

Yopa:
Jal' sam ja lud, il' mi noge smrde, ali meni se cini da je samo pre par godina ova razlika bila mnogo vise u korist Federacije. Znaci stize vas RS, i to ogromnim koracima. Sto bi meni, da zivim u Federaciji sasvim odgovaralo, jerbo to podstice takmicarski duh izmedju dva entiteta koji moze samo da koristi i jednima i drugima.

Trebalo bi da si u pravu u vezi tog takmicarskog duha, samo kad vidis tu prosjecnu platu zapitas se cemu da se prosjecan covjek raduje. To je vise takmicenje u ko je manji kokuz nego ko je vise napredovao.
Ono sto moze da koristi i jednima i drugima Lepi i Krmak zaobilaze u velikom krugu, ali o tome sam vec nesto pisao. Nema nikakvog napredka bez novog ustava, drzava ce biti potpuno neinteresantna za strana ulaganja i samo ce jos po neka privatna firma iz Austrije da dodje po jeftinu radnu snagu (Kina daleko za male firme).
Takvoj se buducnosti ne radujem previse.

Oputne-Rudine:

Ø1998.
RS 170
F BiH 329
Odnos F BiH/RS 1,93/1

Ø2003.
RS 379
F BiH 524,18
Odnos F BiH/RS 1,38/1

Razlika je definitivno puno manja.
Herceg Bosna ne postoji ni u kom obliku vise.
Analizu najjacih regije u Federaciji i razloga zasto je to tako cu raditi mozda nekad u buducnosti, samo to s Medjugorjem mora da si nesto pomjesao.

Pa stani malo, kolko se to u Srbiji zaradjuje u €?
Ne moze biti da je gore nego u BiH. Ovdje se u Sarajevu koje je puno drzavnih tijela, sjedista firmi i svakojakih predstavnistava 500 - 800 € smatra za pravo solidnu platu.
Ne vjerujem da je u Beogradu recimo ili Novom Sadu gore od toga, a i sumnjam da je u Banja Luci bolje.

Do duse, stvarno nisam bas informisan o platama u Srbiji...

edit: bio sam na Visu ovo ljeto, bila je kamara svijeta iz Srbije, a dvokrevetna soba nije ni jedna ispod 40€ dan.

BanBanDzinaBiH:
Mog li i ja koju, posto sam eto blizu izvora informacije pa da prokomentarisem.

Kako li Lepi objasnjava da se sve to desava dok je on sa svojim koalicionim partnerom na vlasti. Daje izjave kao da se u opoziciji nalazi a ne da je licno odgovoran za svako desavanje jer je prihvatio da vodi zemlju i predizborno se nalag’o da zna kako se to radi.

Haris Silajdzic, alias Lepi (posprdni nadimak jer su se nane u njega masovno zaljubljivale dok je bio ministar inostranih poslova) je ista tikva kao i Dodik. S jedne strane kukumace kako se radi na razgradnji Bosne a s druge radi sve da se medjuentitetske tenzije pojacaju, manipulise Dodikovim budalastinama o ko bajagi odvajanju RS-a (ne postoji nikakva moguconost za takvo nesto, ni politickim ni bilo kojim drugim putem) da narod ima sta o cemu da prica dok se spremaju privatizacije drzavnih preduzeca vrijedne 4 milijarde € (ovo je cifra samo za Federaciju). Da samo vidite kakav su zakon o privatizaciji progurali, to nema cak ni kod vas.

Nezaposlenost ogromna, ko i radi zaradjuje nista, sve se rasproda i ode u privatne dzepove, drzava propusta voz ka europskim integracijama (sto je lopovima izgleda i cilj) a njegova glavna politicka briga je rjesavanje problema koji ne postoji.
Doduse nicu svuda postrojenja, hangari, shoping centri, sredjuju se fasade i ulice, samo sto obican covjek slabe koristi od toga ima. Sve cime je nekada raspolagao i sto mu pripada (privatna imovina i zajednicka imovina koju je decenijama ugradjivao u drustvo) mu izvukose na slamcicu + sto sada pocinju da srcu i u naprijed, odnosno ono sto ce prosjecan covjek tek da stekne. Kakvi vizionari, unaprjed kradu- nisam ni znao do prije koju godunu da to moze.
Jedno vrijeme sam polagao nade u to da ce lopovi kad se nakradu dovoljno, imati interes da organizuju stabilno drustvo u kojem ce vrijednost ukradenog skociti 50 - 100 puta, al to su sve primitivni majmuni koji ni 2 + 2 ne znaju sabrati- jedino sto znaju je da kradu pa se toga drze ko pijan plota.

I naravno pogadjate, lik je u koaliciji sa Dodikom. I bogami im funkcionise politicki savez ko svicarski sat, sve ce ciljeve koje su si zacrtali ispuniti. Samo one deklarativne ne mogu nikako, niti ih za to igdje svrbi.
Kako li ce sljedeci izbori proc, hocesl se stoka od naroda ikad dozvat pameti?

Sreca ja imam jak lobi u Washington-u pa sam nazv'o telefonom prekjuce da srede ovu situaciju i ljudi odmah prionuli na posao 8-) :

23.09.2007

EkskluzivnoGregorijan prenosi poruke iz Vašingtona

SAD su spremne uraditi sve da bi se spasila BiH

Dodik i Silajdžić su problem u Vašingtonu * Moguće različite sankcije, uključujući i smjene * RS nastoji osujetiti razvoj države BiH

Drugi čovjek Ureda visokog predstavnika, američki diplomata Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) boravio je proteklih nekoliko dana u Vašingtonu, gdje je sa zvaničnicima SAD razgovarao o situaciji u našoj zemlji i mogućem razvoju događaja u narednim mjesecima.
- Ako ne bude dogovora o reformi policije i ako se nastavi pogoršanje političke situacije, međunarodna zajednica će reagirati. Podržat ćemo svaku odluku i akciju visokog predstavnika - kazao je Gregorijan u razgovoru za "Dnevni avaz".

Set mjera

On nije htio govoriti o kakvim se mjerama radi, ali je potvrdio da se razmatraju kako one "blage", tako i "oštre" akcije visokog predstavnika. To uključuje i smjene odgovornih pojedinaca i kažnjavanje stranaka.
- Radi se o cijelom setu mjera koje su nam na raspolaganju. SAD će bezrezervno podržati ono što odluči visoki predstavnik. Mogu reći da su SAD spremne uraditi sve što je potrebno kako bi se spasila BiH - rekao je naš sagovornik.
Gregorijan ističe da ogromna većina građana BiH želi da naša zemlja uđe u EU i NATO, a "političari to blokiraju i koriste netačne argumente i laži kako bi obmanuli ljude u objašnjenjima zašto nema dogovora o reformi policije".
Upitan koji su to netačni argumenti i laži, Gregorijan bez uvijanja upire prstom u Harisa Silajdžića, ali i Milorada Dodika.
- Naprimjer, jedan govori da se time nagrađuje genocid. To je neistina. Reformom se poboljšava struktura i funkcioniranje policije i nema nikakve veze s genocidom ili ratom. Drugi govori o nekakvim prijetnjama opstanku RS ili načinu da se mijenja Ustav. To je netačno. U Vašingtonu su mi rekli kako smatraju da Dodik i Silajdžić ne žele dogovoriti reformu policije jer ne žele u EU. Zašto je tako? Čini mi se da oni imaju interes da se status kvo održi - naveo je Gregorijan.

Jasan odgovor

Precizira i da se mora reći šta BiH želi ako neće u EU i NATO.
- Predsjednik Silajdžić mora jasno reći šta on namjerava u budućnosti. Isto tako, neka nam kaže na čemu temelji tvrdnje da smo mi protiv Bošnjaka, te da smo antimuslimanski nastrojeni. Njegova retorika je destabilizirajuća. On i njegova stranka u ovoj vlasti nisu ostvarili ništa pozitivno. Osujetio je promjene Ustava i blokirao reformu policije. A mi smo ti koji su u proteklih 12 godina radili sve što smo mogli kako bi BiH približili stabilnosti i integracijama u EU i NATO - ističe Gregorijan.
Naglašava da Silajdžić nije jedini problem.
- On jeste preuzeo kontrolu nad SDA, a Dodik govori u ime svih Srba iz RS. Mi ćemo analizirati sve aktivnosti koje su u toku, ali i provedbu Dejtona i vidjeti šta je čija krivica. U Vašingtonu, naravno, nije problem samo Silajdžić. Nas zanima šta hoće Dodik. Da li on vjeruje u Dejton ili - praktično - gura projekt nezavisne RS. I on se, kao lider svoje stranke, obavezao na poštivanje Dejtona i kazao da će prihvatiti svaku sankciju ako ga prekrši.
RS blokira sve što može kako bi osujetila daljnji razvoj države i onemogućava čak i ranije dogovorene aktivnosti, poput markiranja granice na rijeci Savi ili usvajanje zakona o plinu iako znaju da je to u jasnoj suprotnosti s Atenskim sporazumom. RS nastoji osujetiti razvoj države BiH. Mi na ove aktivnosti nećemo ostati mirni. Pratit ćemo kako se provodi Dejton, ali i odluke Ustavnog suda BiH i reagirati - upozorio je Gregorijan.

Uz dva koja si nabrojao postoji i treći
Herceg Bosanski u koji ulaze gradovi
* Drvar
* Bosansko Grahovo
* Glamoč
* Kupres
* Livno
* Tomislavgrad

То је садашњи Катон 10 (ређе Ливањски) због Срба који су се вратили у прве три општине (и у којима су већина).

Иначе када сам мислио на Херцег-Босну нисам на политичку јединицу већ хрватски део Федерације који у просеку има вишу просечну плату од свих муслиманских кантона осим Сарајевског.

Eh sad, ako ga sa gore navedenom gospodom poredis, Lepi stvarno ispade Churchill, samo je to jos uvjek sve u onoj zoni politicke avlije koja se nalazi u nekom proslom stoljecu. Na ovom nasem djelu Balkana je to vise manje normalna pojava, ali se zbog toga jos uvjek ne mora smatrati pozitivnom.

Ja ne znam koliko raja u Srbiji ima senzibiliteta za situaciju u BiH, ali ovdje takva retrogradna politika ima puno gore posljedice nego u Srbiji ili Hrvatskoj.
Deyton je bio skopljen da bi se obustavila ubijanja, a jedini moguci nacin da ga se potpise je bio da se uspostavi sistem pat pozicije. To je u svoje vrijeme imalo vrlo pozitivnih rezultata, medjutim vrijeme prolazi. I prolazice sve dok god se na medjuentitetskom nivou bude razgovaralo na ovaj nacin na koji se to sad radi izmedju koalicionih partnera.
1. Niko pri sebi ne moze stvarno vjerovati da je ozbiljna Silajdziceva namjera da na ovaj nacin ukine RS (to mu je primarni deklarativni cilj, nerealna platforma koju je obecao biracima).
2. Tu smo takodje kod drugog igraca u koaliciji- isto tako niko normalan ne moze vjerovati da je ozbiljna Dodikova namjera da RS-u izbori bilo kakav oblik drzavnosti, da ne govorim samostalnost ili odcjepljenje.

Ako iole poznajes situaciju u BiH, i jedan i drugi proklamirani cilj je van pameti s obzirom na zakonodavstvo i nacin funkcionisanja drzave i medjuentitetskih odnosa- pat pozicija jednostavno ne dozvoljava politickog prostora za manevre u smjeru koji oni obecavaju biracima.
Njih dvojica jednostavno imaju sasvim druge ciljeve od proklamovanih i podrzavaju jedan drugog seruci nevjerovatne gluposti koje nikakve konstruktivne vrijednosti nemaju- jedini smisao njihove politike je da zaostre kompletu situaciju i skrenu paznju publici dok se ne odradi privatizacija.
Njihov je politicki cilj ukratko, stvaranje i jacanje nove elite u BiH pomocu presipanja sto vece kolicine kapitala u birane dzepove. Reforme i sve ostalo planiraju da odrade poslje i koce ih kroz ova nadseravanja koja kod ljudi ostavljaju gorak ukus u ustima.

Da se razumijemo, ja bih sutra raspustio tu RS jer mi je odvratna i sama pomisao da monstrum kojeg je stvorio Karadzic jos uvijek dise, ali sam isto tako svjestan da poslje svega i ljudi u RS-u imaju svoje strahove bez obzira dali su oni realni ili nerealni.
Medjutim, ako ti te strahove jos vise produbljavas, defakto radis sasvim suprotno od onoga sto si proklamirao.

Moram jos da dodam da je situacija u BiH znatno gora upravo od momenta kada je Voja Kalasnjikov svoju ogromnu guzicu elegantno poput gazele progurao na tron u Srbiji. Medjutim njegova potpora Dodiku nije sustinski problem, to je Miletu tek dalo malo kuveta da zaostri rjecnik.

I jos jednu stvar da ti kazem, postojanje Bosne nikad nije dolazilo u pitanje, cak ni kad je najgore izgledalo, ali postojanje ovakve Bosne i 12 godina poslje rata se sigurno ne moze nazvati "zaslugom" bilo koga. Ovo je do sada trebao da bude Las Vegas da su mrmci koji ko bajagi vode narode to dozvolili- ne kazem da su trebali nesto da rade, samo su trebali pustiti da se desi.
Ali poenta i jeste u tome da nisu htjeli, i to ne iz bilo kakvih ideoloskih razloga- nisu htjeli jer hoce da pokradu sve dok mogu. Kako ce ova zemlja izgledati u buducnosti je vec gotova stvar, samo je pitanje kada ce se tamo stici i to svi oni znaju. A kad se stigne, nece za njih nigdje biti mjesta- znaju i to pa capaju dok mogu.

Las Vegas?
Tebi ocigledno nije jasno da je ta zemlja uvjek nebitna bila bilo u kome se carstvu nalazila pocevsi od Rimskom pa dalje uvjek zadnja svirala Balkana bila i bice za dugo jos mozda zauvijek.Pogledaj malo pocetak stvaranja gradova prije par hiljada godina pa ces vidjeti koliko ih je bilo na teritoriji koja spada danas pod Bosnu a koliko oko nje.Uvjek je bila rupa...A i sta mislis slucajno da proradi u njoj ekonomija i da postane vodeca sila istocne Evrope sta bi se desilo?Srbi i Hrvati bi zaboravili ko su i sta su i zaboravili na svoje ciljeve?
Nit bi zaboravili ko su niti sta su a posebno ne sta im je cilj...

Ø1998.
RS 170
F BiH 329
Odnos F BiH/RS 1,93/1

Ø2003.
RS 379
F BiH 524,18
Odnos F BiH/RS 1,38/1

Ø2007.
RS 585
F BiH 662,10
Odnos F BiH/RS 1,13/1

Back