Eh sad, ako ga sa gore navedenom gospodom poredis, Lepi stvarno ispade Churchill, samo je to jos uvjek sve u onoj zoni politicke avlije koja se nalazi u nekom proslom stoljecu. Na ovom nasem djelu Balkana je to vise manje normalna pojava, ali se zbog toga jos uvjek ne mora smatrati pozitivnom.
Ja ne znam koliko raja u Srbiji ima senzibiliteta za situaciju u BiH, ali ovdje takva retrogradna politika ima puno gore posljedice nego u Srbiji ili Hrvatskoj.
Deyton je bio skopljen da bi se obustavila ubijanja, a jedini moguci nacin da ga se potpise je bio da se uspostavi sistem pat pozicije. To je u svoje vrijeme imalo vrlo pozitivnih rezultata, medjutim vrijeme prolazi. I prolazice sve dok god se na medjuentitetskom nivou bude razgovaralo na ovaj nacin na koji se to sad radi izmedju koalicionih partnera.
1. Niko pri sebi ne moze stvarno vjerovati da je ozbiljna Silajdziceva namjera da na ovaj nacin ukine RS (to mu je primarni deklarativni cilj, nerealna platforma koju je obecao biracima).
2. Tu smo takodje kod drugog igraca u koaliciji- isto tako niko normalan ne moze vjerovati da je ozbiljna Dodikova namjera da RS-u izbori bilo kakav oblik drzavnosti, da ne govorim samostalnost ili odcjepljenje.
Ako iole poznajes situaciju u BiH, i jedan i drugi proklamirani cilj je van pameti s obzirom na zakonodavstvo i nacin funkcionisanja drzave i medjuentitetskih odnosa- pat pozicija jednostavno ne dozvoljava politickog prostora za manevre u smjeru koji oni obecavaju biracima.
Njih dvojica jednostavno imaju sasvim druge ciljeve od proklamovanih i podrzavaju jedan drugog seruci nevjerovatne gluposti koje nikakve konstruktivne vrijednosti nemaju- jedini smisao njihove politike je da zaostre kompletu situaciju i skrenu paznju publici dok se ne odradi privatizacija.
Njihov je politicki cilj ukratko, stvaranje i jacanje nove elite u BiH pomocu presipanja sto vece kolicine kapitala u birane dzepove. Reforme i sve ostalo planiraju da odrade poslje i koce ih kroz ova nadseravanja koja kod ljudi ostavljaju gorak ukus u ustima.
Da se razumijemo, ja bih sutra raspustio tu RS jer mi je odvratna i sama pomisao da monstrum kojeg je stvorio Karadzic jos uvijek dise, ali sam isto tako svjestan da poslje svega i ljudi u RS-u imaju svoje strahove bez obzira dali su oni realni ili nerealni.
Medjutim, ako ti te strahove jos vise produbljavas, defakto radis sasvim suprotno od onoga sto si proklamirao.
Moram jos da dodam da je situacija u BiH znatno gora upravo od momenta kada je Voja Kalasnjikov svoju ogromnu guzicu elegantno poput gazele progurao na tron u Srbiji. Medjutim njegova potpora Dodiku nije sustinski problem, to je Miletu tek dalo malo kuveta da zaostri rjecnik.
I jos jednu stvar da ti kazem, postojanje Bosne nikad nije dolazilo u pitanje, cak ni kad je najgore izgledalo, ali postojanje ovakve Bosne i 12 godina poslje rata se sigurno ne moze nazvati "zaslugom" bilo koga. Ovo je do sada trebao da bude Las Vegas da su mrmci koji ko bajagi vode narode to dozvolili- ne kazem da su trebali nesto da rade, samo su trebali pustiti da se desi.
Ali poenta i jeste u tome da nisu htjeli, i to ne iz bilo kakvih ideoloskih razloga- nisu htjeli jer hoce da pokradu sve dok mogu. Kako ce ova zemlja izgledati u buducnosti je vec gotova stvar, samo je pitanje kada ce se tamo stici i to svi oni znaju. A kad se stigne, nece za njih nigdje biti mjesta- znaju i to pa capaju dok mogu.