Sibirski limun

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.735
Mislim da je par puta spomenut po različitim temama ali nemamo posebno za njega temu.

Verujem da sada već mnogi imaju ovo drvo pa da razmenimo iskustva :)

Imam 4 sibirska limuna sada stara već skoro 3 godine. Tek ove godine su se nekako izdužili. Dole se tačno vide one starije grane a nova koja se izdužila jedna jedina vijori na vetru i visine je skoro 2m. Razmišljam šta da radim sa njom sem da je vežem da mi se ne krivi.

Da li bi trebala poseći one donje, stare grane ili još da čekam? :think: Sličice ću postaviti danas, sutra kada ih uslikam a pre toga ošišam travu :mrgreen:

379.jpg

Poslednja izmena:
Kažu ovako

link
Podnosi -30 stepeni, brzo raste i u četvtoj godini cveta a u pun rod ulazi pose sedme godine i tad daje preko 30kg ploda po stablu, plod je lekovit i sadrži vitamin C u 7 puta većoj koncentraciji od običnog limuna, ima i vitamin P koji je redak u prirodi i 3500 ORAC jedinica(antioksidans) u 100 gr. ploda, nema prirodnih neprijatelja. Relativno brzo raste i može se orezivati, nema pravila za Orezivanje orezuje se kao ruža kako vama odgovara, možete od njega formirati različite oblike, sto se orijentacije tiče najviše mu pogoduje polusenka, ne tretira se hemikalijama.

Čitala sam o ovome da može da se formira kako se želi čak ga neki upotrebljavaju kao živu ogradu.
Inače samo drvo naraste do 6-7m.

Od plodova se prave sokovi, marmelade, svašta nešto ima recepata na netu.

Kažu ovako

link
Podnosi -30 stepeni, brzo raste i u četvtoj godini cveta a u pun rod ulazi pose sedme godine i tad daje preko 30kg ploda po stablu, plod je lekovit i sadrži vitamin C u 7 puta većoj koncentraciji od običnog limuna, ima i vitamin P koji je redak u prirodi i 3500 ORAC jedinica(antioksidans) u 100 gr. ploda, nema prirodnih neprijatelja. Relativno brzo raste i može se orezivati, nema pravila za Orezivanje orezuje se kao ruža kako vama odgovara, možete od njega formirati različite oblike, sto se orijentacije tiče najviše mu pogoduje polusenka, ne tretira se hemikalijama.

Čitala sam o ovome da može da se formira kako se želi čak ga neki upotrebljavaju kao živu ogradu.

sad si me zainteresovala... možda uzmem par drveta

Kažu ovako

link

Čekaj, jel ukus kao normalan limun?

Kod nas je prilično rasprostranjen. Može da izdrži do -30C.

Pokušavam da nađem tekst koji mogu da kopiram o održavanju i upotrebi pošto navodno ima više vitamina C nego običan limun.

images

U Gugl ukucaš latinski naziv biljke + grow ( = uzgoj - čarobna reč),.. izbaci ti :
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LORI tuto.png
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odabereš strani sajt sa kojeg ćeš prepričati ( prepisati),..
imaš opcije prevoda u ponudi Gugla ( ili na desnom kliku ako imaš opciju prevedi,.. prevešćeš lako i prevodi su solidni)

Napišeš tekst o biljci sa stranih sajtova,.( prepišeš prevod).
i nema poklapanja sa bilo kojim teksstom na NET.u,.. - Kao i da nije prepisano.

Pozdrav, potrebna mi je pomoc od iskusnijih da spasem citruse. Kumkvat je u zelenim plodovima, ali su listovi krenuli da se suse nekako kao da vise na dole(nije do vode) i postaju braon (prilozicu slike). Takodje na nekim granama curi vosak, jos od letos pre cvetanja ali kao da mu to nije smetalo cvetao je i ima plodove sada. I po nekim plodovima ima lepljive kapi koje mislim da su od ljuspastih insekata(slikala sam). Prosle godine kada su uneti u kucu takodje se to pojavilo na kumkvatu, limunu i mandarini. Poprskala sam ih nekim insekticidom i resilo se, ali me sada brine opste stanje biljke, pronasla sam tek nekolikoko tih ljuspica, tako da mislim da one nisu glavni krivac za lose stanje.
I sto se tice limuna (od kad su uneseni nalaze se u razlicitim prostorijama), cvetao je u kuci i ja sam ga oprasivala i sada ima pupoljke, ali primecujem da se neki grozdovi cvetova suse i lepljivi su, takodje na pupoljcima se nalazi ta tecnost, ali nisam pronasla nijedanu pljosnatu vaš ili sta je vec...
Imate li neko provereno sredstvo i Ili savet sta kako?
I da se pohvalim mandarinom koja na 1 grani ima 7 plodova uskoro skroz zrelih, stoji uz limun i na njoj nema tragova bolesti, moram ih preventivno razdvojiti.
20231118_132747.jpg
20231118_132835.jpg
20231118_133101.jpg
20231118_132648.jpg
20231118_133155.jpg
20231118_133214.jpg
20231118_133235.jpg

Back