Shockwave terapija

• Začetnik teme Začetnik teme web3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

web3

Početnik
Poruka
1
Vec duze vreme imam problem sa bolnim ramenom...rendgenom su mi utvrdjeni kalcifikati na ramenu, a fizikalne terapije (laser, struja), kao i blokade koje sam primala nisu dale nikakve rezultate. Sada razmisljam o terapiji udarnim talasima koju radi nekoliko privatnih ordinacija u Bg.
Da li neko ima iskustva sa time-da je radio i da li je pomoglo?

Pre shockwave-a ,probajte sve moguce konzervativne metode ( mobilizacija po Mulligan-u tj mobilizacija u bezbolnom obimu pokreta,frikcija tetiva bolnih misica,kinesiotaping ya bol i potporu i poyicioniranje tokom dana) jer velike doze UZ talasa mogu da razbiju kalcifikat ali je to jako bolno i ne mora da znaci da ce pomoci.pozdrav i srecno

Nije bas najbolji primer ali mozete da steknete neku predstavu

Cuvajte se ove terapije ako je rade nestrucna lica!
Ja sam iskreno "nagrabusio"...Terapija se ne sme primenjivati blizu nervnih cvorova (nozak,vrat,kicma...).Meni su preporucili ovu terapiju u jednoj privatnoj ordinaciji gde su mi uradili 2 terapije na ruci zbog navodne upale tetiva a onda jos 3 terapije na ruci ali i na vratu/vratnoj kicmi...Otada a to je bilo pre oko godinu dana imam ukocenost leve ruke i leve noge ...ova terapija sme da se primenjuje samo na kostane delove-ruke,noge,ramena nikako na vrat i vratnu mozdinu jer moze da "pokarabasi" mozdane frekvencije...MOLIM VAS BUDITE JAKO OBAZRIVI KOD PRIMENE OVE TERAPIJE OVO SU OPASNI TALASI I MORATE ICI SAMO KOD PROVERENIH STRUCNJAKA KOJI ZNAJU STA SE SME A STA NE SME KOD PRIMENE NOVIH METODA LECENJA...

Cuvajte se ove terapije ako je rade nestrucna lica!
Ja sam iskreno "nagrabusio"...Terapija se ne sme primenjivati blizu nervnih cvorova (nozak,vrat,kicma...).Meni su preporucili ovu terapiju u jednoj privatnoj ordinaciji gde su mi uradili 2 terapije na ruci zbog navodne upale tetiva a onda jos 3 terapije na ruci ali i na vratu/vratnoj kicmi...Otada a to je bilo pre oko godinu dana imam ukocenost leve ruke i leve noge ...ova terapija sme da se primenjuje samo na kostane delove-ruke,noge,ramena nikako na vrat i vratnu mozdinu jer moze da "pokarabasi" mozdane frekvencije...MOLIM VAS BUDITE JAKO OBAZRIVI KOD PRIMENE OVE TERAPIJE OVO SU OPASNI TALASI I MORATE ICI SAMO KOD PROVERENIH STRUCNJAKA KOJI ZNAJU STA SE SME A STA NE SME KOD PRIMENE NOVIH METODA LECENJA...

Ovi talasi nisu nikako opasni, uglavom su nepotrebni i beskorisni, ali mozda jesi u pravu kada kazes da se primenjuje za sve moguce i nemoguce.
Meni je pre nekoliko godina ortoed to preporucio ( zakrecavanje kuka i gadni bolovi u kuku), ali to zdravstveno osiguranje ne placa , a ne placa zato
sto ne postoje nikakvi naucni dokazi da to stvarno i pomaze. Onda sam batalila tu pricu, isla sam na zracenja ( radiloska) od kojih me je on
( ortoped) odvracao, ali sma ja ipak isla na recimo 5x3 zracenja i otada sam ko nova, nikada se visu nisu pojavili ti bolovi.

Problem je kod tog aparata (ne)strucnost personala jer lupaju te talase gde stignu, a i tesko je pogoditi bas "bolno" mesto.
Ta skalamerija je ensto kao oni aparati za razbijanje kamena u bubregu, zuci, znaci nije opasno, ali je za tetive ili nerve
totalno besmisleno.

Slažem se, ja sam išao na shockwave terapiju, tri puta u razmaku po 7 dana, plaća se jer zdravstveno to ne pokriva. Išao sam zbog masivnog kalcifikata u desnom ramenu, veličine oko 2 cm. Boli prilično, traje par minuta i ja nisam imao poboljšanja od toga. Istovremeno sam radio i fizikalne terapije, to mi takođe nije pomagalo, moguće jer je sve to bilo pod jakom upalom. Posle toga sam otišao kod jednog lekara u Beograd, inače stručnjak za rame, primio 4 injekcije kortikosteroida i upala je prošla, bol se povuka, išao sam da ponovim rentgenski snimak i kalcifikat je bio više od duplo manji.

Ja imam potpuno suprotno iskustvo od vecine prethodnih komentatora. Takodje sindrom bolnog ramena i to u tolikoj meri da nisam mogao da podignem desnu ruku ni do visine ramena a kamoli iznad toga. Bolovi su trajali mesecima a klasicne metode fizikalne terapije nisu dale nikakvo poboljsanje. Zbog bolova sam poceo i nocu da se budim - kad bih se tokom spavanja okrenuo na desni bok i lezao na desnom ramenu. Desna ruka mi je prakticno bila neupotrebljiva. Sasvim sam slucajno cuo za ovu metodu citajuci o raznim potencijalno spasonosnim metodama. Posto nisam vise znao sta bih drugo da probam resio sam da pokusam pa sta bude. Vidim da vecina ovde ne zna ali ta metoda se primenjuje i u odredjenim DRZAVNIM zdr. ustanovama a ne samo u privatnim. Ja sam upravo u Klinickom centru Srbije - mislim da se taj deo zove Klinika za fiz. medic. i rehabilitaciju bio tretiran tom tada novom metodom koja se zvanicno zove ESWT (to je bilo pre nekoliko godina) naravno posto je prethodno i ultrazvucnim snimanjem potvrdjeno prisustvo kalcifikata u tetivama ramena i da je ta terapija indikovana u mom slucaju. Tu radi vise lekara , relativno mladih ali svi odaju utisak ozbiljnih i strucnih (uglavnom su bili asistenti i profesori na Medic. fakultetu). Ja sam bio pacijent dr Nele Ilic i njene mlade asistentkinje. . Dobio sam seriju od 6 tretmana (sa razmacima od po 2 ili 3 dana izmedju) i posle toga mogu reci da sam bio ne bas *kao nov* ali recimo da mi je stanje popravljeno sigurno 85%. Bolovi (koji su me izludjivali) su potpuno nestali a funkcionalnost desne ruke mi je vracena skoro potpuno. Naravno, dobio sam i savete na kontroli koje vezbice treba da radim da bih to stanje odrzavao.
Bio sam toliko zadovoljan (ko se mucio sa ovakvim stanjem razumece o cemu pisem) da sam posle toga i jednog prijatelja sa slicnom mukom ubedio da ode kod njih. On je doduse bio pacijent kod drugog lekara iste ustanove (mislim da se zove dr Mirko Grajic, koji je bio i nacelnik tog odeljenja) i, kao i ja, posle uspesnog tretmana bio je odusevljen (a po njegovom opisu cele procedure mislim da je od tog lekara bio jos strucnije *istretiran* nego ja od mojih ljubaznih doktorki ). Naravno, posto je drz. bolnica i dosli smo sa uputom iz Doma zdravlja lecenje je bilo besplatno.
Ne znam kakvo je sad stanje tamo, cuo sam kasnije od jednog drugog poznanika koji se isto raspitivao (pre oko godinu dana) da su sad tamo povelike guzve - valjda se proculo medju pacijentima da su uspesni ali ja , svakom ko ima sl. problem, preporucujem da proba da ode kod njih. Metoda jeste nova ali NIJE *NEPROVERENA I SUMNJIVA* kako neki ovde pisu. Ne bi bila uvedena u klin. praksu da je neproverena i sumnjiva. Bas nasuprot- mislim da je za mnoge hronicne slucajeve ovih problema jedini potencijalni spas ( a da se izbegnu operacije i sl.). Kasnije sam saznao da su i mnogim sportistima prakticno spasene karijere ovom metodom. Metoda jeste neprijatna tj. prilicno bolna ali izdrzi se (posebno kod tako pazljivih doktorki kao sto su bile ove moje koje vam sigurno nece *na silu* davati onaj intenzitet talasa koji ne mozete da izdrzite. Meni su cak u pocetku davali i manju jacinu nego sto je *po protokolu* - (ja sam im bio jedan od prvih pacijenata) da bi me manje bolelo ali sam insistirao da mi daju kako treba jer verovatno ako nije prava doza manja je i sansa za uspesnost terapije.) Zelim vam srecu i da se resite tog vrlo neprijatnog zdr. problema

Poslednja izmena:
Ja imam potpuno suprotno iskustvo od vecine prethodnih komentatora. Takodje sindrom bolnog ramena i to u tolikoj meri da nisam mogao da podignem desnu ruku ni do visine ramena a kamoli iznad toga. Bolovi su trajali mesecima a klasicne metode fizikalne terapije nisu dale nikakvo poboljsanje. Zbog bolova sam poceo i nocu da se budim - kad bih se tokom spavanja okrenuo na desni bok i lezao na desnom ramenu. Desna ruka mi je prakticno bila neupotrebljiva. ..
Ako se ponovo pojaviš na ovoj temi - znači će mi :)

Ako se ponovo pojaviš na ovoj temi - znači će mi :)

Evo, ja se pojavljujem. Ja sam imala taj kalcifitis na kuku,
nisam stvarno mogla ni da hodam a moram svakog jutra sa psom 1 sat da hodam,
a i da ne moram, ja bez hodanja ne mogu da funkcionsem i onda sam
isla kod lekara ( ortoped) koji mi je na osnovu snima i dijagnozu rekao, ali i preorucio
ovu terapiju na koju ja nisam pritala jer ne pomaze svakome.
Postoje samo dve terapije za tu posast, jedna je ova terapija sa talasima, druga je
cista radiologija pa sam se ja odlucia za ovu drugu i stvarno mi je pomogla.
Godinu dana kasnije dobijem taj kalcifitis i u desnom ramenu, ali to nije bilo
toliko bolno kao na kuku jer na rame ne stajeskad hodas, jeste me strasno bolelo
i onda sam ponovo isla na ovu radiologiju, nisam sigurna da mi je bas pomoglo
( kao stoslucaj bio kod kuka), ali je nekako mic po mic to i proslo ili sam ja
uspeela da nekakone koristm to rame sa nekim suvisnim pokretima.
Mnogim ljudima to stvarno i pomogne, poenta je da lekar zna , da je obucen,
da razume kako tim aparatom upravljati.

Evo, ja se pojavljujem. Ja sam imala taj kalcifitis na kuku,
nisam stvarno mogla ni da hodam a moram svakog jutra sa psom 1 sat da hodam,
a i da ne moram, ja bez hodanja ne mogu da funkcionsem i onda sam
isla kod lekara ( ortoped) koji mi je na osnovu snima i dijagnozu rekao, ali i preorucio
ovu terapiju na koju ja nisam pritala jer ne pomaze svakome.
Postoje samo dve terapije za tu posast, jedna je ova terapija sa talasima, druga je
cista radiologija pa sam se ja odlucia za ovu drugu i stvarno mi je pomogla.
Godinu dana kasnije dobijem taj kalcifitis i u desnom ramenu, ali to nije bilo
toliko bolno kao na kuku jer na rame ne stajeskad hodas, jeste me strasno bolelo
i onda sam ponovo isla na ovu radiologiju, nisam sigurna da mi je bas pomoglo
( kao stoslucaj bio kod kuka), ali je nekako mic po mic to i proslo ili sam ja
uspeela da nekakone koristm to rame sa nekim suvisnim pokretima.
Mnogim ljudima to stvarno i pomogne, poenta je da lekar zna , da je obucen,
da razume kako tim aparatom upravljati.
:D:klap:Hvala na javljanju, ja sam tražila ovog člana jer je bio baš na ESWT na koji sam i ja krenula. Jer kad sam krenula da se bavim mučenim desnim (naravno) ramenom, krenulo je vanredno stanje i ja nisam stigla na Klinički centar.A i sada ništa od tih državnih ne radi normalno, te sam morala da se okrenem privatnom sektoru.. Za sad mi je ok, rame je funkcionalni nego ranije... ali imam pitanja..

da
:D:klap:Hvala na javljanju, ja sam tražila ovog člana jer je bio baš na ESWT na koji sam i ja krenula. Jer kad sam krenula da se bavim mučenim desnim (naravno) ramenom, krenulo je vanredno stanje i ja nisam stigla na Klinički centar.A i sada ništa od tih državnih ne radi normalno, te sam morala da se okrenem privatnom sektoru.. Za sad mi je ok, rame je funkcionalni nego ranije... ali imam pitanja..

U nadi da ce se covek javiti ja bih samo da te utesim i da ti kazem
da to sve nekada i samo od sebe prestane da boli.
Kod ovog je mog kuka bila katastrofa, ali sam rame nekako
i stedela, nisam pravila suvisne pokrete i nekad je to sve i prestalo
Da li samo od sebe ili ovog zracenja ja danas stvarno ne znam.

da

U nadi da ce se covek javiti ja bih samo da te utesim i da ti kazem
da to sve nekada i samo od sebe prestane da boli.
Kod ovog je mog kuka bila katastrofa, ali sam rame nekako
i stedela, nisam pravila suvisne pokrete i nekad je to sve i prestalo
Da li samo od sebe ili ovog zracenja ja danas stvarno ne znam.
Samo da si dobro to je najvažnije!🌺

Hvala na javljanju, ja sam tražila ovog člana jer je bio baš na ESWT na koji sam i ja krenula. Jer kad sam krenula da se bavim mučenim desnim (naravno) ramenom, krenulo je vanredno stanje i ja nisam stigla na Klinički centar.A i sada ništa od tih državnih ne radi normalno, te sam morala da se okrenem privatnom sektoru.. Za sad mi je ok, rame je funkcionalni nego ranije... ali imam pitanja..
Evo, javljam se *po vasem naredjenju* - sta ste hteli da me pitate?

Evo šta je moja muka, idem kod privatnika koji naravno svoje tajne javno ne zbori.. te uopšte ne znam koliko traje terapija i kojim intezitetom to mora da bude. Tačnije, oni su mene upregli da svaki dan dolazim, jednom ESWT a drugi dan struje, laseri vanzemaljci.. Inače sam imala uput za dr. Grajića ali me vanredno st. omelo i nisam otišla..Htela sam da pitam kako ste Vi išli ..kako je tekao tretman.. Takodje imam kalcifikat lepe veličine od 2cm i svaka moguća žila me okolo
boli

Poslednja izmena:
Shvatam, vase dileme i unutrasnje nedoumice su vise organizaciono -metodoloske i finansijske prirode. Koliko se ja secam mojih tadasnjih iscitavanja svega sto sam u to vreme nasao o toj metodi (na internetu) - posto, logicno, nisam tek tako *grlom u jagode* usao u celu proceduru mislim da je pisalo da je bolje da se ta metoda (tretmani ESWT) NE PRIMENJUJE svaki dan zaredom nego da je bolje da budu pauze od po 1-2 dana izmedju prethodne i naredne seanse (mislim da je obrazlozenje bilo da ti dani pauziranja sluze da telo resorbuje i eliminise sitne cestice-komadice razbijenog kalcifikata verovatno preko bubrega - izmokravanjem. To mi je delovalo logicno a tako su me ovi gde sam isao i tretirali - bilo je obicno po par dana razmaka izmedju tretmana - recimo kad tretman bude u petak onda je sledeci bio u ponedeljak - zbog vikenda a posle ponedeljka je mozda bio u sredu pa onda u petak i sl.) Ali, mozda je nauka napredovala - mozda su u medjuvremenu dosli do saznanja da je ipak bolje svakodnevno, mozda su aparati koji se sad koriste drugaciji pa je iz nekog tehn. razloga mozda zaista bolje tretirati pacijenta svakodnevno. Takve nijanse vam moze razjasniti neki strucnjak iz te branse a ne ja. Ako pitate za UKUPAN broj tretmana opet po mom (varljivom i nepouzdanom) secanju iz iscitane *literature* mislim da je pisalo da tih tretmana treba da bude NEKOLIKO sto bi znacilo da nije dovoljno1,2 tretmana ali nije potrebno ni 25 ili 30 vec recimo od 3,4 (kao neka donja mogucnost) do mozda 8 ili max 9 ili 10 (za verovatno najteze ili zapustene - dugogodisnje nelecene slucajeve). Naravno - to lekari treba da procene na osnovu pregleda, UZ dijagnoze, lokalizacije povrede i sl. individualnih faktora koji su promenljivi od slucaja do slucaja. Naravno i tokom trajanja *terapeutskog perioda* (u mom slucaju je to bilo mozda 15-ak dana) lekar koji tretira pacijenta bi trebalo da ga pita prilikom svakog dolaska na naredni tretman da li se stanje menja (sto bi pacijent i sam, s obzirom da je najcesce trpeo vrlo karakteristican bol mesecima pre toga trebao vrlo brzo da oseti kroz smanjenje subjektivnog osecaja tog karakteristicnog visemesecnog bola - i da tako egzaktno uvidi da li mu taj tretman uopste i zaista pomaze. Priroda ovog oboljenja je takva da bi pacijent to prilicno jasno trebalo da i sam uvidi - nema tu mnogo mogucnosti za losu procenu - ili ti se bolna osetljivost smanjuje ili ne. Meni je vec posle prvih par tretmana rame bilo manje bolno ali je jos uvek bolelo i zato sam imao valjda 6 ukupno seansi i posle svake seanse je bol bila pomalo manja i manja da bismo posle te 6. zakljucili da je tada *potpuno dobro*. Naravno - ne pricam o proceni bola neposredno po zavrsetku seanse jer ste tad *razbijeni* samim tretmanom koji boli nego kad recimo prodje par sati od kraja seanse ili kad prespavate pa se probudite narednog jutra. Mislim da meni doktorka i nije egzaktno odredila na pocetku broj tretmana nego je napisala npr. 4-10 a da usput pratimo efekte).
Ne razumem na sta mislite kad me pitate *koji je bio intenzitet* terapije? Ako mislite na samu jacinu talasa koje su mi primenjivali to ne znam da kazem ali znam da ti talasi MOGU da budu promenljive jacine ( u odredjenim jedinicama za merenje) i da to terapeut moze da regulise na aparatu koji proizvodi talase i da, naravno, moze da vam daje *jace* - bolnije a i *manje* bolne talase medjutim to je propisano njihovim uputstvima i verovatno postoji neka minimalna jacina da bi uopste i bili delotvorni ti talasi - tj. da bi uradili posao. Znam da sam par puta *uhvatio* ovu moju glavnu doktorku kako pokazuje asistentkinji da smanji tu jacinu kojom me tretirala (jer joj je verovatno bilo zao da gleda moje bolne grimase koje svako ima prilikom trpljenja toga iako mislim da tu vrstu bola cak bolje podnosim od vecine) ali sam ja tada trazio da vrati na ono koliko treba po protokolu jer sam racunao da je bolje da istrpim jaci bol manje puta nego da me *stede* a da dolazim 10 puta. Jeste neprijatno ali ipak svaki tretman traje relativno kratko - ne vise od nekoliko minuta ukupno tokom kojih vas izbombarduju sa nekoliko *rafala* talasa.
Ja tokom trajanja ovog nisam dobijao te druge fizioterap. metode (struje, lasere i *vanzemaljce*) tako da nemam stav da li taj vas privatnik to radi samo da bi neka dodatna suma iz vaseg novcanika presla na njegov racun ili zaista postoji terapeutsko opravdanje za to (mozda vas time stvarno ukupno kvalitetnije leci). Odgovor na to ja bih pokusao ili da saznam od nekog drugog iz medicine (kompetentnog) - *drugo misljenje* ili bih trazio po literaturi - internetu. A sto se tice samog broja ESWT tretmana koji nisu definisani na pocetku to mi ipak malo smrdi na njihovu pohlepu. Kako rekoh - i meni doktorka nije napisala da ce biti bas 6 (kao sto je na kraju ispalo) ali je bar receno - propisano 4-10 UZ MOGUCNOST da i ne bude svih 10 ako ne bude bilo potrebno (kao sto i nije trebalo). Ne znam zasto se niste na pocetku (ako niste) raspitali U VISE slicnih ordinacija - to jeste malo vise gubljenja vremena ali opet - mozda biste bolje izabrali (sto ne znaci da su ovi kod kojih idete sigurno losi).
Imam i ja za vas 1 pitanje - kolika je sad cena tih tretmana (i ESWT i tih *klasicnih* sto vam rade u danima izmedju) - cisto da znam - mozda ce mi zatrebati jer takvi problemi se ponekad i vracaju? U ta *moja vremena* kod privatnika je bilo valjda 3-4 000 dinara po jednom ESWT tretmanu/
Zelim vam uspesno lecenje i pitajte jos nesto ako je ostalo nejasno (i uzmite sa rezervom moje pisanje - ipak je proslo verovatno 8 godina od vremena o kom pisem)

Poslednja izmena:
Shvatam, vase dileme i unutrasnje nedoumice su vise organizaciono -metodoloske i finansijske prirode. Koliko se ja secam mojih tadasnjih iscitavanja svega sto sam u to vreme nasao o toj metodi (na internetu) - posto, logicno, nisam tek tako *grlom u jagode* usao u celu proceduru mislim da je pisalo da je bolje da se ta metoda (tretmani ESWT) NE PRIMENJUJE svaki dan zaredom nego da je bolje da budu pauze od po 1-2 dana izmedju prethodne i naredne seanse ..
Šta da kažem - HVALA! Hajde da krenem nekim redom, prvo ja Vama da odgovorim cene su 2500-3000 sam talas, a ove izmedju terapije 1800-2500. Svaki privatnik ih ugurava. Doktorka iz doma zdravlja mi je odmah rekla da meni nijedna od tih laganih terapija neće pomoći, ni vežba ni struja.. Prvo mora kalcifikat da se skine, a onda da se ojačaju mišići. Jer se oni "ukoče" od nekorišćenja ili ograničenog korišćenja. Sigurno se sećate da niste baš mogli ruku da spustite onako kako ste želeli, ili majicu da skinete, ili da dohvatite nešto sa gornje police..o spavanju da ne pričam. Neka saznanja o ovom procesu lečenja sam našla na hrvatski sajtovima, na našim samo ponuda fizijatarskih ambulanti. I ono što sam saznala a poklapa se sa Vašim iskustvom je da ne treba raditi često, tj dan za danom, tačnije da moraju da budu pauze od bar dva dana ..Još jednom veliko hvala na trudu da se svega prisetite i da mi napišete.
Kad sam rekla intezitet - mislila sam na učestalost odlaska na terapiju. A sam bol mi je ok, više boli zubar :) tj njegov rad. I ja prolazim kroz dve jačine udaraca, "težih" i "laganijih". Ova prva serija od tri ESWT jeste pomogla, ali mi se sve čini da je negde ispušten neki pregled, jer od dokumentacije ja imam samo RTG niko nije pominjao niti tražio UZ. I imam još nekih nedoumica koje zaista mora neki doktor da reši.. Pa ću videti šta ću dalje. Nekako mi se ovo čini nekompletnim..Zato mi je Vaša pomoć bila neophodna.
thanks do 🌟🌟🌟🌟🌟 (ovo mu dođe kao nebo)

Utesno je sto su cene sad cak i malo manje nego onda - izgleda da je konkurencija tj. zakoni trzista odradila svoje. Da, znaci te *druge* terapije izmedju su verovatno nepotrebne ali to je cena koju verovatno morate da istrpite da bi vam uopste radili ovu glavnu stvar (ESWT) koja ima sanse da vam pomogne - posto vec morate kod privatnika a oni su svi, kako kazete, isti u tom dodatnom ucenjivanju.
Sto se tice ultrazvucnog snimka mislim da su meni to tada trazili (pored rentgena koji sam, kao i vi, pre toga uradio) jer su rekli da se na UZ snimku (ako se kvalitetno napravi) bolje vidi TACNA lokalizacija kalcifikata a to opet olaksava terapeutu da cilja talasima sa vecom preciznoscu bas tamo gde treba a ne da radi *otprilike*. Znam da su mi preporucili da (ako budem u mogucnosti) obavim to UZ snimanje cak i kod tacno odredjenog doktora jer je on bio poznat tada kao neko ko najbolje pravi UZ snimke za tu vrstu problema - radio je u UZ sluzbi Reumatoloskog instituta (u Resavskoj ulici) i ne secam se prezimena ali znam da mi je zvucalo nekako *crnogorski* (npr. Kazic ili tako nesto - mada sad ne znam zasto mi je ovo Kazic, ako je bilo tako, zvucalo crnogorski - sad mi i ne zvuci...). Ako budete hteli da napravite taj UZ mozete i da odete na Reumatoloski i da se raspitate koji bi to doktor mogao da bude (verujem da ce se setiti tamo ko je taj ako im objasnite sta vas muci i za koju namenu vam treba snimak - pod uslovom naravno da je taj doktor jos uvek tamo i da se zbog trenutne situacije u drzavnom zdravstvu u toj ustanovi sad moze dobiti ta usluga npr. uz placanje - to svakako nije preskupo cak i ako placate ..)

Artanisa, evo meni bi sad značilo kad bi se Vi ponovo pojavili na forumu, da kažete kako ste prošli na terapiji. Ja za koji dan krećem na schockwave, imam kalcifikat od 12mm u levom ramenu, plus dva manja, a o bolovima da ne pričam. Nadam se da će biti uspešna

Artanisa, evo meni bi sad značilo kad bi se Vi ponovo pojavili na forumu, da kažete kako ste prošli na terapiji. Ja za koji dan krećem na schockwave, imam kalcifikat od 12mm u levom ramenu, plus dva manja, a o bolovima da ne pričam. Nadam se da će biti uspešna
Evo me!:) Išla sam samo na tri terapije, trebalo je još..ali se nije moglo .. E i te tri su mnogo pomogle. Bol kod same terapije nije prijatan, ali može da se istrpi, 12 minuta traje ceo tretman, prvo je "udar" jačeg inteziteta, a onda je manjeg, tj ta dinamika udara je brža i to se lakše podnosi..ako mogu tako da objasnim. Pokazali su mi samo jednu vežbicu, ali nju i danas koristim. Jednostavna je - okretanjem dlanova na spolja.. Pokretljivost ruke se poboljšala ne odmah nego posle nekih mesec dana. Nemam potrebu noću da je podupirem. Nemam stalan i oštar bol. Ali su mi pokreti i dalje ograničeni, verujem da je zbog nezavršetka kompletnog tretmana. Nisam posle snimala kalcifikat i ne znam da li se fizički smanjio.
nadam se da sam pomogla

Evo me!:) Išla sam samo na tri terapije, trebalo je još..ali se nije moglo .. E i te tri su mnogo pomogle. Bol kod same terapije nije prijatan, ali može da se istrpi, 12 minuta traje ceo tretman, prvo je "udar" jačeg inteziteta, a onda je manjeg, tj ta dinamika udara je brža i to se lakše podnosi..ako mogu tako da objasnim. Pokazali su mi samo jednu vežbicu, ali nju i danas koristim. Jednostavna je - okretanjem dlanova na spolja.. Pokretljivost ruke se poboljšala ne odmah nego posle nekih mesec dana. Nemam potrebu noću da je podupirem. Nemam stalan i oštar bol. Ali su mi pokreti i dalje ograničeni, verujem da je zbog nezavršetka kompletnog tretmana. Nisam posle snimala kalcifikat i ne znam da li se fizički smanjio.
nadam se da sam pomogla
Jeste, puno ste mi pomogli. Koliko sam shvatila, Vi ste privatno radili terapiju, a ja sam od fizijatra uzela uput za Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, i tu ću ići na terapiju. Šta mi je sve doktorka napričala o tom kalcifikatu, da zapravo može tetiva da pukne i da uopšte ne treba da se zanemari, kad kreneš da lečiš ideš do kraja. Živim za taj trenutak kad ću moći da se namestim u krevetu, da sama skinem stvar sa sebe. Ne plašim se što terapija boli. Bol noću i danju trpim već mesecima, tako da..... Još jednom hvala puno, i uzmite uput ako imate tegobe i ovaj put idite do kraja

Back