shah

Oduvek se prednost kompjuterima davala u takozvanim kombinacionim pozicijama, a covek u strateskim, i ko je igrao sah ranih 90-tih na kucnim racunarima na tada kod pirata dostupnim sahovskim programima(znaci ne preterano jakim), seca se da je uglavnom jedini nacin da se dobije komp bio da se igra poziciono (pricam o igracima do ranga recimo majstorskog kandidata - fide majstora). I to je zapravo glavna razlika izmedju kompjutera i coveka - kompjuter moze da racuna extra brzo, ali kako mu implementirati strategiju i evaluaciju pozicije? Covek ne moze da racuna toliko ali ima iskustvo i osecaj za poziciju. Deep Blue je eto uspeo da se izjednaci sa tada najboljim igracem(rezultat manje vise ali kvalitet igre je bio na istom nivou). Ali nesumnjivo da je porastom brzina procesora softver u sve vecoj prednosti, jer ce prosto, cak i u najneinteligentnijoj izvedbi, proracunati sve moguce nastavke do recimo 30 poteza unapred, dok je nekad mogao 10. Svakako i evaluacija pozicije i principi igranja se usavrsavaju i kod kompjutera, tako da je covek izgubio tu bitku.

Ipak, setimo se genija kombinacione igre, Mihaila Talja. Mnogi su dovodili u sumnju njegov riskantni stil igranja, mnoge njegove dobitnicke poteze su oborili kompjuteri, ali mnoge cak ni kompjuteri nisu nasli.

Cak i danas, kada ubacis neku karakteristicnu poziciju Nezmedinova(meni omiljeniji od Talja), fritz 12(kao poslednji "model") ga ne razume.
A covek je takve zrtve nalazio za tablom, da ti se kosa digne na glavi.

E to su majstori, takvi igraci. Moze njima neko da kaze 'zrtva nije korektna, uz tacnu igru dovescu poziciju do zavrsnice gde cu imati prednost'. Jeste bato, ali odigraj tacno i prezivi do zavrsnice, dok satic radi tika-taka, a publika se lagano okuplja oko tvog stola...obicno predaju nakon par poteza. Partija traje dva ipo sata (bar je nekad trajala) pa ko se snadje - snadje.
Moracu da proverim Nezmedinova, jel ga ima negde u chessbase formatu?

Ova protiv Talja je jedna od karakteristicnih partija(Nezmedinov-Talj)......Ima nekoliko mnogo boljih, ali dobiti "kralja napadacke igre" njegovim oruzjem je smao po sebi genijalno dostignuce........(secam se da je na fantastican nacin tukao naseg velemajstora Cirica)...
Te partije imam uglavnom u bazi Fritza12

Ranije se sam se mnogo više oduševljavao kombinacijama tj.žrtvama .Sad više volim da vidim neku tešku završnicu.Mislim da je završnica faza igre u kojoj znanje i talenat šahiste najviše dolaze do izražaja.

I tu ima fantasticnih partija.....
Recimo jedna od najboljih zavrsnica, odraz neverovatne i jos dugo dugo nedostignute tehnike igre u zavrsnici, od strane Karpova, u mecu protiv Kasparova...
Sama partija je bila veoma lepa i ostra, ali od prekida(40.potez), Kasparov je sa Th5 povukao jednu sasvim malu nepreciznost, koja ga je kostala partije...30 poteza posle toga...
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1067139

majku mu, nesto mi se zeznuo firefox, ne mogu da vidim tablu kad otvorim te linkove. Ranije sam igrao sah online na fllyordie.com, a sad ni na njemu se ne otvara nista.

I tu ima fantasticnih partija.....
Recimo jedna od najboljih zavrsnica, odraz neverovatne i jos dugo dugo nedostignute tehnike igre u zavrsnici, od strane Karpova, u mecu protiv Kasparova...
Sama partija je bila veoma lepa i ostra, ali od prekida(40.potez), Kasparov je sa Th5 povukao jednu sasvim malu nepreciznost, koja ga je kostala partije...30 poteza posle toga...
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1067139

ko kaže da su topovske uglavnom remi :lol:

Back