Shadow box i udaranje u dzak

dragance91

Obećava
Poruka
81
Dve sjajne i definitivno nezamenljive vezbe u boksu uz sparing naravno su shadow box i udaranje u dzak.
Ali moje konkretno pitanje sada je koja od ove dve vezbe utice vise na povecanje kondicije i izdrzljivosti?
Mislim na onu kondiciju koja nam je potrebna pri tuci, da mozemo da istrajemo duze da se ne umorimo pre protivnika.
Dakle, znam da je za tehniku bolji shadow box a da je za snagu bolje udarati u dzak, ali sta je bolje za opstu izdrzljivost i kondiciju na sta se vise fokusirati na dzak ili shadow box ? :D

za kondiciju su stepenice majka...i vijacha...trchanje...hiljade i hiljade sklekova...hiljade i hiljade trbushnjaka...
nemoj da se bijesh na ulici, izuce te neko...
Prva stvar ja nisam rekao da cu se tuci na ulici, tuca na ulici je pomenuta samo da bi objasnio na kakvu konkretno kondiciju mislim.
Druga stvar na osnovu cega ti tvrdis da bi mene neko izuo nikakve informacije osim mog godista nemas o meni.
Treca stvar pitanje je bilo konkretno sta je bolje za kondiciju od pomenutog shadow boxa i udaranja u vrecu, naravno da znam da je trcanje neprikosnoveno kada je u pitanju kondicija.

Poslednja izmena:
Bokserska vreca je bolja od Shadow boxa.
Jednostavno, upotrebljavas vise snage, a samim tim i treniras izdrzljivost.
Vreca je bolja i za tehniku na duze staze.

Mada sparing ti je ipak nezamenljiv za tucu.
Hmmm znaci tvrdis da je bokserska vreca mnogo efektivnija od shadow boxa?
Po tvom misljenju da li bi trebalo u potpunosti izbaciti shadow box i fokusirati se samo na vrecu ili raditi kombinovano? :D

Hmmm znaci tvrdis da je bokserska vreca mnogo efektivnija od shadow boxa?
Po tvom misljenju da li bi trebalo u potpunosti izbaciti shadow box i fokusirati se samo na vrecu ili raditi kombinovano? :D

Shadow se radi kao zagrevanje, dok rad na dzaku je neprikosnoven, sto se tice kondicije.Uz to trcanje kombinovano.Ruske kugle su takodje odlicna stvar za kondiciju.Saolinski cucnjevi i indijski sklekovi su odlicni.

Нисам нарочит познавалац бокса, али из разговора са таквима никад нисам закључио да је ударање у врећу боље од бокса са сјенком, и да је потоње добро само за загријавање и да осим тога нема неку сврху. Да је тако, не би га искусни профи борци и даље редовно практиковали. Врећа има предности, али има и мане, и то може да закључи свако ко је радио бар мало на врећи, уз спаринге. Врећа помало "улијени" човјека, из простог разлога што не узвраћа ударце. То је вјероватно разлог што људи раде сва три елемента, бокс са сјенком, врећу (као и фокусере) и спаринге упоредо, да би извукли максимум из сваког сегмента.

Што се кондиције тиче, и то прилично зависи од спорта и личних афинитета, али да је трчање неприкосновено за кондицију, није, ни издалека. Ја трчање никад нисам волио, никад га нисам практиковао осим у форми неког краћег загријавања, или кад сам присиљен на исто, на фудбалу, баскету или трчању за аутобусом. А опет, ниво кондиције ми је увијек на завидном нивоу. Мени су они начини набијања кондиције који се користе у ММА и сличним дисциплинама, понављањем одређеног сета вјежби унутар 5/10/15 минута много кориснији и интересантнији.

Нисам нарочит познавалац бокса, али из разговора са таквима никад нисам закључио да је ударање у врећу боље од бокса са сјенком, и да је потоње добро само за загријавање и да осим тога нема неку сврху. Да је тако, не би га искусни профи борци и даље редовно практиковали. Врећа има предности, али има и мане, и то може да закључи свако ко је радио бар мало на врећи, уз спаринге. Врећа помало "улијени" човјека, из простог разлога што не узвраћа ударце. То је вјероватно разлог што људи раде сва три елемента, бокс са сјенком, врећу (као и фокусере) и спаринге упоредо, да би извукли максимум из сваког сегмента.

Што се кондиције тиче, и то прилично зависи од спорта и личних афинитета, али да је трчање неприкосновено за кондицију, није, ни издалека. Ја трчање никад нисам волио, никад га нисам практиковао осим у форми неког краћег загријавања, или кад сам присиљен на исто, на фудбалу, баскету или трчању за аутобусом. А опет, ниво кондиције ми је увијек на завидном нивоу. Мени су они начини набијања кондиције који се користе у ММА и сличним дисциплинама, понављањем одређеног сета вјежби унутар 5/10/15 минута много кориснији и интересантнији.

Shadow box me ponajviše podseća na kate u Karateu, forme u wu shu-u.Mislim da je stvoren upravo zato da se kroz njega uče principi boksa.Srž, suština.

Lik se uopšte ne zagreva, nego objašnjava bokserske tehnike, strategije, kako ovo ili ono učiniti.

Poslednja izmena:
Brate Djelo pa postavi i sliku, da se vidi, nije lose, dobro je i za ostale, samo mekano i opusteno i brz ulazak i izlazak:

Svejedno je, koga zanima odgledaće taj snimak, a nešta me zeza komp, pa mi je teže postaviti klip, negoli postaviti običan link.Uglavnom čovek je odlično objasnio svrhu shadow box-a.Uglavnom ko što rekoh po mom mišljenju a i mišljenju ovog lika shadow boks je bokserska kata.

Dve sjajne i definitivno nezamenljive vezbe u boksu uz sparing naravno su shadow box i udaranje u dzak.
Ali moje konkretno pitanje sada je koja od ove dve vezbe utice vise na povecanje kondicije i izdrzljivosti?
Mislim na onu kondiciju koja nam je potrebna pri tuci, da mozemo da istrajemo duze da se ne umorimo pre protivnika.
Dakle, znam da je za tehniku bolji shadow box a da je za snagu bolje udarati u dzak, ali sta je bolje za opstu izdrzljivost i kondiciju na sta se vise fokusirati na dzak ili shadow box ? :D

Ono što tebi treba nećeš naći u pojedinim segmentima boksa. Ako si mislio da se na treningu fokusiraš samo na shadow boks i džak, grdno se varaš ! Pre nego što bi uopšte počeo da sa shadow boksom, ti bi trebao određeno vreme da provedeš pred ogledalom, da naučiš da se krećeš i udaraš ( direktne udarce ), pa tek onda ukoliko glavni ili pomoćni trener smatra da si savladao početne korake, onda tek počinješ sa shadow boksom i džakom. Ako se misliš trenirati boks, kako bi znanje usvojeno na treninzima primenio na ulici ili u nekoj kafani, odmah ću ti reći - ne pokušavaj tako nešto ! S obzirom na to da sam se bavio rekreativno boksom, video sam dosta momaka koji dolaze na boks kako bi " naučili da se tuku ". Razlog zašto takve osobe brže - bolje odustanu, jeste taj što je boks dosta zahtevan sport, i kao takav ne sastoji se samo od pukog udaranja, ili serija udaraca, udaranja u džak, vijače, ili shadow boksa. U klubu koji drži do sebe, i koji ima viziju šta želi da postigne njegov ili njihov klub, trenizi su jasno osmišljeni. Savetujem ti da dobro ispitaš svoje motive u vezi sa boksom, jer ti dok ne osetiš slan ukus kapi znoja na svojoj usni, miris krvi iz nosa nakon zadobijenog udarca, znojave majice koja ti se zalepi za telo koliko je mokra, ti teško da ćeš osetiti pravu vrednost boksa iliti plemenite veštine. Želim ti sve najbolje u pronalaženju sebe u velikoj porodici borilačkih veština i sportova. :)

roseville-boxing-academy-shadow-boxing.png

Back