Sex Pistols

• Začetnik teme Začetnik teme was
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

was

Primećen član
Poruka
888
Najveci punk band, sinonim za punk.
Njihova muzika, iscepana odeca, ponasanje nikoga nisu ostavili ravnodusnim.
Sta mislite o ovom bendu kao celini i izvodjacima posebno?

Evo teksta za zainteresovane:

John Lydon je rođen 31. januara, 1956. godine, u Irskoj. Odrastao je u hippie-porodici, a naročit uticaj što se muzike tiče, na njega je ostavila majka koja je bila veliki fan Alice Coopera. Rano je shvatio da mu škola i ne ide baš od ruke, pa je krenuo da traži svoje mesto pod suncem na nekom drugom mestu, što dalje od autoriteta i reda. Nadimak Rotten (engl. - truo, pokvaren), dobio je zbog pokvarenih zuba i zadržao ga je kao svoje matično ime u muzici sve do kraja aktivnog učešća u Pistolsima.

Steve Jones, rođen je u Zapadnom Londonu, 3. maja, 1955. godine i pored neverovatne želje da uspe kao muzičar, bavio se i nekim drugim, ilegalnim radnjama, (krađom na primer), a savremenici naglašavaju da je bio trouble-maker od rođenja.

Paul Cook je dožao na svet 20. jula, 1956. godine, takođe kao londonsko dete, ali je bio nešto drugačijeg karaktera - stabilna ličnost za razliku od nerazdvojnog prijatelja Steve Jonesa.

I poslednji u nizu, ali ništa manje značajan, bio je Glen Matlock, rođen 27. avgusta, 1956. godine. Za njega, mnogi kritičari kažu da je bio jedini pravi muzički kapacitet u ovom bendu.

Prvo po čemu su se izdvojili iz mase jednoličnog i ono što je, zapravo, prvo padalo u oči prolaznicima (u životu i istoriji), bio je provokativan i potpuno nesvakidašnji imidž, čiji je kreatorski potpisnik bila, naravno, Vivienne Westwood. "Odeća je bila đubre", reći će nešto kasnije Johnny Rotten, "ali ja sam morao da skrenem pažnju svim tim nafuranim ljudima, sa šljokicama i perlama (vreme glam-rocka, prim. aut.), tako što ću na sebe staviti svo to đubre. Inače, ziherndle sam kačio kako bih đubre, koje sam nosio, držao na okupu."

Za mene... je jedan i jedini album koji su Pistolsi izdali NEVER MIND THE BULLOCKS HERE's THE SEX PISTOLS...
Btw,
DA se pohvalim... TAJ ALBUM SAM DOBIO IZ ENGLESKE, NEGDJE 10 DANA NAKON OBJAVLJIVANJA, I SMATRAM DA SAM GA IMAO MEDJU PRVIM OSOBAMA NA PROSTORU BIVSHE, SFR JUGOSLAVIJE !!!!!!!!!!!!!!

ma, nema veze.... to se desilo slucajno... nemoj da se ljutish. Prijatelji mojih roditelja su bili u Londonu, i raishljaju sto da mi donesu, kad ono ajde, gramofonska ploca...:) I tako postah srecni dobitnik :))

Sex pistols su mi najbolji pank bend. Kad neko kaze pank, ja prvo pomislim na njih.
Gledala sam na Diskaveriju nesto o Sidu, tacnije poslednji sati(cinimi se da se tako zvalo) Mama mu je ubrizgala poslednju dozu heroina jer on nije vise imao snage (bar je tako bilo)
Kupila sam(napokon) film o Sidu i Nensi. Mogli su da uzmu bolje glumce. Dzoni mi se ne svidja, a ni ostatak benda. :roll:

Cherry : ):
Kupila sam(napokon) film o Sidu i Nensi. Mogli su da uzmu bolje glumce. Dzoni mi se ne svidja, a ni ostatak benda. :roll:
glumci su stvartno bzvz....Courtney Love je trebalo da glumi Nancy, ali su ipak dali ulogu onoj drugoj devojci.
"She was a girl from Birmingham
She just had an abortion
She was case of insanity
Her name was Pauline, she lived in a tree..."

Pa dobro, meni se Gary Oldman svideo, dobro je pokazao onu autodestruktivnost.
BTW Da li zna neko gde mogu da nabavim druga dva filma o Sex Pistolsima, "Prljavstina i Bes", i "Velika Rock and Roll prevara?"

Evo jos jednog teksta o njima:
Glavni akter ili pokretač (nazovite ovu silu kako god hoćete, sasvim je nebitno) je bio, pogađate, Rock'n'Roll, samo u nešto modifikovanijem obliku i pod novim imenom, sposoban da Potpuno Uvredljivo Negira Klasiku, i još značajnije - dovoljno uticajan da probudi usnule, podigne potonule i osvesti nesvesne kroz vrtlog neverovatne energije, podstaknute gorčinom, koja se nakupljala u žilama mladih, do tada gaženih i osporavanih, i pretvarala sa u brutalnu agresivnost, spremnu da proključa na ulicama širom planete. U toj bujici emocija i energije i konstantnoj, gotovo misionarskoj, potrazi za promenama, iz kolotečine mediokriteta i kolektivne nervne tromosti, prvi svoj impuls izbacuju - prljavi i besni, jasni i otvoreni, agresivni destruktivci i neprikosnoveni zajebanti, čak i imenom protiv normi - Sex Pistolsi.

Njihova priča je vrlo neobična i daleko je izvan klišea i standardnih storija koje preplavljuju biografije gotovo svih bendova. Pistolsi, kao da su od svog postanka, nesvesno bivali ono što niko nikada nije, krojeći originalnost makazama imaginacije i Božjim darom, za koji većina ostane uskraćena. A priča je počela ovako...

U danima dosade i neizvesnosti, 1972. godine Paul Cook i Steve Jones su premetali svoje želje, stvarali iluzije i hteli samo jedno - da osnuju neponovljiv, uspešan i uticajan bend. Cooku i Jonesu, momcima sa jakim predispozicijama anarhista i destruktivaca, nisu bili dostupni čak ni instrumenti, pa su morali da se "nekako snalaze", odnosno kradu, po klubovima i barovima, u kojima su davili Dosadu, okačenu im o vratove poput omče. Tako su, 1972. godine, u sudaru čudnih okolnosti i usijane želje, osnovali svoj prvi bend, zajedno sa Wally Nightingalom i Del Noonom. Bend se zvao Swankers, a za vreme svog postojanja, ostavio je neznatnu brazdu u istoriji muzike, ali je, ipak, značio uvod u buduće poglavlje jedne epohe nastale u talasu ludila i euforije, koje je izazvala pojava Sex Pistolsa.

Back