Setva trave - zasnivanje travnjaka

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Plant

Veoma poznat
Poruka
11.678
Kupio sam seme trave da posejem manju površinu u bašti, tj. u vrtu (dvorištu).

Ranije sam dobijao rolne trava, pa ih odvijao i slagao kao tepih.. Ranije sam sadio travnjak.

A, kažu mi da tu često bude promašaja.

Šta je najbitnije kod setve i je li samo do zalivanja, kada trava ne nikne jednako ?

IMG_20230909_165122.jpg
Seme sam kupio danas.. domaće je.
Ima neko mini uputstvo, a na Netu piše različito od sajta do sajta
Imate li iskustva sa setvom trave ?

IMG_20230909_165532.jpg

IMG_20230909_171601.jpg

Pripremiš zemlju, pretpostavljam da to znaš, trudiš se da ravnomerno pobacaš seme (ostavi jednu količinu za kasnije), dobro zaliješ ne prejakim mlazom.

I lepo zalivaš svako veče ili jutro, pa kada nikne toliko da primetiš da negde nedostaje ti preostalo seme baci na te "rupe u travnjaku".

Ako ne voliš maslačak nabavi par šumskih kornjača 🐢, one obožavaju maslačak 🌼 Šalim se, korova će uve biti.

Na proleće ponovo baci seme preko, možeš i drugu vrstu, može biti interesantno. Mi travnjak obnavljamo skoro svake godine, ima sezona kada je kao tepih. Zavisi od sunca, kiše, koliko smo vredni...

:heart: To ti je za kornjače i maslačak,.. :)
Mada mislim da je to ovde teže izvodivo,.. imam psa koji bi stresirao kornjače,..

Taj način kako si objasnila ( msm da ne grešim :D ) mi seljaci zovemo presevanje,.. dosejati,..

A, zbog čega trava nejednako nikne ?
I koliko duboko da 'pripremim' zemlju - to ću ja sa frezom - ok,. ali koliko da je pustim dole,.. iz više puta da frezujem ?
A, ovo sa zalivanjem sam razumeo..
ii je li sad vreme za sejanje trave ? .. kada vi sejete u jesen,, ili kada u proleće ?

Nije jednostavno ako ti uvale neko levo seme ko što je običaj po tim kesicama. Jedne godine mi posadili paradajz niklo žbunje.
Pa, mislim da se stanje sa kontrolom semena malo popravilo..
Ali vidim na kesici da je prepravljena (obnovljena) deklaracija semena,.. dokle važi ta napisana klijavost u %. naime sa vremenom stajanja opada i energija klijavosti i % klijavih semena.

A, nisam mislio na to,.. već oko načina setve i pripreme travnjaka,.. vidim da neki travnjaci potraju godinu-dve..

Ako je JKP oralo zemlju, znači treba dubinska obrada za travnjak ?

Mi smo prvi put prekopali zemlju na dubinu ašova. Površina je manja, a frezu ispred zgrade je teško doterati :mrgreen: Tlo je bilo veoma loše. Kamenje, pesaš, šut... samo smo čekali da nekog investitora nađemo ispod svega toga... Sve očistili i doneli zemlju iz obližnjeg šumarka. Posejali i čekali... Nikla je neravnomeno ali je nikla. Kasnije smo dosejavali, i to i dalje radimo, s vremena na vreme. Proleće, jesen... Samo da nisu jake vrućine i mraz.

Mi smo prvi put prekopali zemlju na dubinu ašova. Površina je manja, a frezu ispred zgrade je teško doterati :mrgreen: Tlo je bilo veoma loše. Kamenje, pesaš, šut... samo smo čekali da nekog investitora nađemo ispod svega toga... Sve očistili i doneli zemlju iz obližnjeg šumarka. Posejali i čekali... Nikla je neravnomeno ali je nikla. Kasnije smo dosejavali, i to i dalje radimo, s vremena na vreme. Proleće, jesen... Samo da nisu jake vrućine i mraz.
Pesak u podlozi nije loš,.. to sam siguran,.. jeste treba više zalivati, ali on sprečava prezalivenost, da travi ne oboli koren,
Znači samo da nisu jake vrućine i mraz,..
A, sada se mislim da li je sada vruće za setvu ?

--------------
Uslikao sam i deklaraciju,.. ništa od toga da su se popravili

Pesak u podlozi nije loš,.. to sam siguran,.. jeste treba više zalivati, ali on sprečava prezalivenost, da travi ne oboli koren,
Znači samo da nisu jake vrućine i mraz,..
A, sada se mislim da li je sada vruće za setvu ?

--------------
Uslikao sam i deklaraciju,.. ništa od toga da su se popravili

Ja bih sačekala još nedelju-dve, barem dok ne prođu ove vrućine. Možeš da pripremiš tlo, a seme da baciš kasnije.

E pa sad, nisam iz te struke ali ima biljaka i sorti koji klijaju na nižim temperaturama. Neke vrste salate, ozima pšenica, lukovice imaju tu "zimsku fazu"... nije sve baš u suncu i toploti.
Sve je to ok,.. ali sve te biljke brže i bolje klijaju na višoj temperaturi,.. do 40*C je sve prihvatljivo,.. i povoljnije, ako je do klijanja i nicanja.

Ali mislim da su u pitanju bolesti - poleganje ponika ( mladih klijanaca biljaka, koje su različitog soja među gljivicama,.. a ove koje bi "pokosile mladu travu" uspevaju i razmnožavaju se na višim temperaturama)..
Ima logike - šta kažete ? ,.. i još nešto ubija mladu travu,.. barice od zalivanja koje duže ostanu na površini,.. strule iznikle biljčice - nemaju imuniteta dok ne porastu.

Kako vam se čini moja teorija ?

Kako sam pripremio teren za setvu trave:

DSC_0094.JPG

Isfrezovao sam zemlju u vrtu - nekoliko puta,.. negde do dubine oko 18cm,.. a uz drveće malo pliće - oko 12cm..
za ravnanje sam napravio alat ( na držalje sam nakucao letvu i kosnike). Dobar je alat. Dobro ravna.

da ne bih po frezovanom tlu gazio postavljao sam daske..
DSC_0097.JPG

DSC_0102.JPG

Grabljama sam malo zatrpavao seme trave, a daske sam premeštao,.. one su malo i sabile posejanu podlogu.​

Na kraju sam povaljao teren sa burencetom od 50 litara (puno vode, jer nisam imao pravi valjhak.

DSC_0104.JPG

I to je to :)

DSC_0105.JPG

Očekujem da će ovako formiran travnjak sa dubinskom pripremom da traje dugo godina i da će formirati gust prekrivač, a trava će moći bolje podneti suvlje uslove ( jer joj je koren razvijen u dubinu)

Malo si okasneo dal će to da nikne uopšte? I treba da pratiš ptice ovih dana vrlo su aktivne kada se seje trava :mrgreen:
Pas je u dvorištu - neće ptice.
Nisam okasnio,.. trava je biljka engleske klime (i kulture),.. hladnjikave i vlažne ( otuda i "engleska trava" izraz)
Sejao sam ja nju i leti,.. leti, više oboljeva dok je mlada, - ponika,..
Brže nikne, ali više oboljeva od neke truleži i onda se ta bolest širi i ostaju fleke,..
Trava se seje u proleće ili u jesen,, u leto, baš ako mora.

Kod nas ovo što su sadili iz jkp zelenilo sve je uvenulo i satrulilo.
Od temperature je satrulilo... dok ne ojača osetljiva je..
Ali ta vrste truleži ne uspeva na nižim temperaturama..
A uvelo je ili zbog slabog zalivanja ili je obrađeni sloj plitak i nije sabijen (povaljan) pa nema dobar dotok vlage iz dubina... brzo se osuši površinski sloj sa travom.

Kupio sam seme trave da posejem manju površinu u bašti, tj. u vrtu (dvorištu).

Ranije sam dobijao rolne trava, pa ih odvijao i slagao kao tepih.. Ranije sam sadio travnjak.

A, kažu mi da tu često bude promašaja.

Šta je najbitnije kod setve i je li samo do zalivanja, kada trava ne nikne jednako ?

Seme sam kupio danas.. domaće je.
Ima neko mini uputstvo, a na Netu piše različito od sajta do sajta
Imate li iskustva sa setvom trave ?

Pogledajte prilog 1407341
Плант...ти сигурно знаш боље од нас и што нас то питаш.. :D
Ти си др мр за биљке .

Back