E pa vidiš, tu je prvi problem, nabavio si infracrvenu lemilicu, stanicu sita a prakse nimalo u pronalaženju kvara, ok, kontam uslužna delatnost, to je zadnje dve postalo traženo kod nas pa su redom nabavljali to.
Evo ja i posle 12 god nemam to, kada zatreba, a retko treba, tj isplativo je mušterijama, saljem da mi to odrade, a od samo prakse imam više od 7 god u nekim od najvećih IT kompanija, dakle prvo praksa.
Konkretno tvoj primer ovde, evo kako bi išao postupak kod mene u servisu. Ovo su neka od pravila koje su mene naučili i ja isto tako preneo na svoje zaposlene, dakle to je amin kod mene i tako sam oduvek radio.
Prvo i osnovno očistiti računar fizički od prašine, zemlje, mrava, buba, paukova itd, ne bi verovali šta sve ima u računarima. Razloga ima više, od toga da je lakše za raditi do otklanjanja uzroka pregrejavanja nekih komponenti do eventualnog kratkog spoja i zaprljavanja kontakata.
Zatim provera vizuelno napajanja a zatim i njegove vrednosti, naravno pod opterećenjem od 10W vezano na +5 volti.
Naravno vizuelna provera elemenata na ploči.
Ako je to ok idemo dalje, pokušaj startovanja računara, kod tebe je slučaj da ne daje sliku. Ok, da li je grafika integrisana ili posebna prvo se gleda, ukoliko je posebna probaš sa drugom koju imaš i znaš da je ipravna, bez toga ne vredi. Ako je integrisana onda idemo dalje.
Da li računar ima buzer i da li prilikom startovanja pišti računar, jer to pištanje takodje nam govori neke stvari. Ako ima buzer i ne pišti onda idemo selektivnom izmenom komponenti, RAM, CPU, povaditi sve PCI kartice i komponente, može i drugo napajanje, sigurno ispravno.
Ako se i dalje ne pali, tj ne daje sliku e tek onda sledi pronalaženje kvara na ploči.
Prvo upališ računar i dok se tako vrte kuleri proveriš temperature chipseta i ostalih čipova, ukoliko se negde drastično razlikuje temp ondataj chip propušta više struje i faličan je, to se odnosi na temp npr 70+ C. Obično je to problem kod samog južnog ili severnog mosta ali ne mora da znači.
Ukoliko je sve i tu normalno, onda ide ispitivanje samih tranzistora, elektrolita, jer ne mora da bude naduven da bi bio neispravan, za to ti treba osciloskop i uredjaj koji ispituje elektrolite kada su vezani u kolo. Dakle poznavanje eletronike i elektrotehnike.
E tu dolazimo do granice isplativosti, da li se zavisno od kvara chipset-a, shipa, tranzistora ili nečeg drugog od elemenata isplati popravljati ili ne.
Svaka ploča i svaki čipset, tj generacija je priča za sebe, razne merne tačke, druge vrednosti, svaka ima svoju šemu, dakle isrtaživački rad, praksa, čitanje i učenje, sustretanje s novim problemima i mogućnost snalaženja u rešavanju istih.