SERVISIRANJE MATICNIH PLOCA

E ovako. Interesuje me kako mogu da popravim i da odredim kvar kod moje maticne ploce? Da li postoji neka dijagnostika za odredjivanje i lakseg nalazenja kvara? Molim konkretnu pomoc,a ne neke glupe odgovore! Hvala u napred.

Ovo je savršeno za tebe :lol:...sa ovim ćeš da ispečeš zanat ali ćeš na kraju opet u servis da odneseš :mrgreen:
PCI tester maticnih ploca

PCI-tester-maticnih-ploca_slika_O_15925501.jpg

http://www.kupindo.com/Ostalo/16518517_PCI-tester-maticnih-ploca

Postoje testeri kao na gornjoj slici, naravno detektuju neke uobičajene i standarde kvarove, ali isto tako izbace kvarove koji su samo maskirani nečim drugim, dakle, poenta je da se to ne uči preko noći.

Pitao si konkretno za tvoju ploču, možda i detektuješ kvar, ali šta kad dodje do popravke, kad dodje do onog dela kada je potrebno znanje elektronike, mehatronike, iskusvta, pa do onog najprostijeg lemilice i duvalice?

Sad, postoje serviseri i serviseri, imaš onih sa 1 god radnog iskustva u samostalnom servisu ili nekom servisu koji se vodi time da je bitnija trgovina a imaš i onih koji su pekli zanat godinama, nije isto.

Dakle ako ćeš sam da sredjuješ svoju ploču i samo zato se zanimaš, onda ti je moj savet, jeftinije je da odneseš u servis lepo, obično tamo i sve završi nakon pokušaja korisnika da sami srede ili pak komšije koji se u to razume odlično, a od prakse ima samo pauzu za topli obrok.

Ako želiš da se baviš time i da učiš onda po redu kreneš lepo, što ne znaš slobodno pitaš, jer nije sramota ne znati i pitati pa naučiti, niko se naučen nije rodio, veća je sramota tvrditi da se razumeš u nešto a nemaš blage veze i to o čemu pričaš samo teoretski si naučio.

Postoje testeri kao na gornjoj slici, naravno detektuju neke uobičajene i standarde kvarove, ali isto tako izbace kvarove koji su samo maskirani nečim drugim, dakle, poenta je da se to ne uči preko noći.

Pitao si konkretno za tvoju ploču, možda i detektuješ kvar, ali šta kad dodje do popravke, kad dodje do onog dela kada je potrebno znanje elektronike, mehatronike, iskusvta, pa do onog najprostijeg lemilice i duvalice?

Sad, postoje serviseri i serviseri, imaš onih sa 1 god radnog iskustva u samostalnom servisu ili nekom servisu koji se vodi time da je bitnija trgovina a imaš i onih koji su pekli zanat godinama, nije isto.

Dakle ako ćeš sam da sredjuješ svoju ploču i samo zato se zanimaš, onda ti je moj savet, jeftinije je da odneseš u servis lepo, obično tamo i sve završi nakon pokušaja korisnika da sami srede ili pak komšije koji se u to razume odlično, a od prakse ima samo pauzu za topli obrok.

Ako želiš da se baviš time i da učiš onda po redu kreneš lepo, što ne znaš slobodno pitaš, jer nije sramota ne znati i pitati pa naučiti, niko se naučen nije rodio, veća je sramota tvrditi da se razumeš u nešto a nemaš blage veze i to o čemu pričaš samo teoretski si naučio.

Potpuno se slazem sa tobom. Da znam ne bi postavo temu na forumu. Oko racunara se interesujem od cetvrtog razreda osnovne skole.Savladao sam softverske delove ukljucujuci i programiranje. Ne sve ali delimicno jednu bar nekih 40 posto. Naravno sve sam. Znanje elektronike imam,ali ne znam sta je mehatronika. Kada sam naucio da kuglujem cipove ( jeste da mi proradi iz svakog 5 puta al nema veze bar proradi) naucicu i ovo.

Kugluješ čipove pomoću čega ako nije tajna? Ako već to radiš i imaš odgovarajući alat za to onda mi nije baš jasno da pitaš ovakvo pitanje na forumu ali ajde, dešava se.

Mehatronika je spoj mašinstva, elektrotehnike i informatike.

Ajmo polako redom, u čemu je problem sa pločom, pošto vidim da ti je odmah pristup rešavanju problema totalno pogrešan.

Poslednja izmena:
stanica za kuglovanje,uz to imam jos razna sita,stegicu,merac temperature prilikom zagrevanja,bakarnu trakicu za skidanje starog kalaja itd.... Samouk sam u tome je problem. Ne znam da odredim kvar. Pogledam plocu i promenim sve kondezatore koji mi se cine naduvenim. Jedan od primera. Kada ukljucim plocu kuler se vrti,a ne baca sliku.

stanica za kuglovanje,uz to imam jos razna sita,stegicu,merac temperature prilikom zagrevanja,bakarnu trakicu za skidanje starog kalaja itd.... Samouk sam u tome je problem. Ne znam da odredim kvar. Pogledam plocu i promenim sve kondezatore koji mi se cine naduvenim. Jedan od primera. Kada ukljucim plocu kuler se vrti,a ne baca sliku.
1. trebati ti pravi radni sto za takve stvari sa rupama i stegama kao i toplotnom duvaljkom za odlemljivanje i zalemljivanje čipova za sa lupom ili sa elektronskim uvećalom
2. lemilice raznih vrsta profesionalnih sa različitim vrhovima i različitim temperaturnim opsegom kao i mnoštvo kalaja i kalajnih žica raznih debljina i sastava kao i vakum pumpice
3. digimetri , unimetri , osciloskop kao i gommila šema čipova kao i matičnih ploča , pa mernih tačaka za iste

počinjati bez ove 3 stvari je neouzbiljno

E pa vidiš, tu je prvi problem, nabavio si infracrvenu lemilicu, stanicu sita a prakse nimalo u pronalaženju kvara, ok, kontam uslužna delatnost, to je zadnje dve postalo traženo kod nas pa su redom nabavljali to.

Evo ja i posle 12 god nemam to, kada zatreba, a retko treba, tj isplativo je mušterijama, saljem da mi to odrade, a od samo prakse imam više od 7 god u nekim od najvećih IT kompanija, dakle prvo praksa.

Konkretno tvoj primer ovde, evo kako bi išao postupak kod mene u servisu. Ovo su neka od pravila koje su mene naučili i ja isto tako preneo na svoje zaposlene, dakle to je amin kod mene i tako sam oduvek radio.

Prvo i osnovno očistiti računar fizički od prašine, zemlje, mrava, buba, paukova itd, ne bi verovali šta sve ima u računarima. Razloga ima više, od toga da je lakše za raditi do otklanjanja uzroka pregrejavanja nekih komponenti do eventualnog kratkog spoja i zaprljavanja kontakata.

Zatim provera vizuelno napajanja a zatim i njegove vrednosti, naravno pod opterećenjem od 10W vezano na +5 volti.

Naravno vizuelna provera elemenata na ploči.

Ako je to ok idemo dalje, pokušaj startovanja računara, kod tebe je slučaj da ne daje sliku. Ok, da li je grafika integrisana ili posebna prvo se gleda, ukoliko je posebna probaš sa drugom koju imaš i znaš da je ipravna, bez toga ne vredi. Ako je integrisana onda idemo dalje.
Da li računar ima buzer i da li prilikom startovanja pišti računar, jer to pištanje takodje nam govori neke stvari. Ako ima buzer i ne pišti onda idemo selektivnom izmenom komponenti, RAM, CPU, povaditi sve PCI kartice i komponente, može i drugo napajanje, sigurno ispravno.

Ako se i dalje ne pali, tj ne daje sliku e tek onda sledi pronalaženje kvara na ploči.

Prvo upališ računar i dok se tako vrte kuleri proveriš temperature chipseta i ostalih čipova, ukoliko se negde drastično razlikuje temp ondataj chip propušta više struje i faličan je, to se odnosi na temp npr 70+ C. Obično je to problem kod samog južnog ili severnog mosta ali ne mora da znači.

Ukoliko je sve i tu normalno, onda ide ispitivanje samih tranzistora, elektrolita, jer ne mora da bude naduven da bi bio neispravan, za to ti treba osciloskop i uredjaj koji ispituje elektrolite kada su vezani u kolo. Dakle poznavanje eletronike i elektrotehnike.

E tu dolazimo do granice isplativosti, da li se zavisno od kvara chipset-a, shipa, tranzistora ili nečeg drugog od elemenata isplati popravljati ili ne.

Svaka ploča i svaki čipset, tj generacija je priča za sebe, razne merne tačke, druge vrednosti, svaka ima svoju šemu, dakle isrtaživački rad, praksa, čitanje i učenje, sustretanje s novim problemima i mogućnost snalaženja u rešavanju istih.

Poslednja izmena:
kod ovakvih stvari ja uvek prvo sumnjam na napajanje , dovoljno je da jedna grana nema dovoljab napon tebi će se komp tako ponašati , moraš imati priključen zvučnik jer ispravna matična iako ne baca sliku daje razne zvukove kod raznih kvarova tj bip kodovi se razlikuju , i na kraju kada iscrpiš sve mogućnoti ostane ti matična ili procesor , ako je procesor to se reši zamenom , ako je matična onda su tri varijante
- isušeni kondenzatori sve ih menjaj
- odvojen severni most - skidanje i kuglovanje
- bios čip- čupa se i reprogramira

kod ovakvih stvari ja uvek prvo sumnjam na napajanje , dovoljno je da jedna grana nema dovoljab napon tebi će se komp tako ponašati , moraš imati priključen zvučnik jer ispravna matična iako ne baca sliku daje razne zvukove kod raznih kvarova tj bip kodovi se razlikuju , i na kraju kada iscrpiš sve mogućnoti ostane ti matična ili procesor , ako je procesor to se reši zamenom , ako je matična onda su tri varijante
- isušeni kondenzatori sve ih menjaj
- odvojen severni most - skidanje i kuglovanje
- bios čip- čupa se i reprogramira

Bas sam danas imao takav problem. Drug dobio neki stari komp i osim kulera nista drugo ne daje znake zivota. Kada sam krenuo da merim napone na dzeku koji napaja plocu provalim da je jedan zenski kontakt izasao napolje(narandzasta zica, 3.3V) sredim to i komp je proradio.

Prvo premeri napone i/ili probaj da zamenis napajanje pa onda prckaj po ploci...

Poslednja izmena:
Bas sam danas imao takav problem. Drug dobio neki stari komp i osim kulera nista drugo ne daje znake zivota. Kada sam krenuo da merim napone na dzeku koji napaja plocu provalim da je jedan zenski kontakt izasao napolje(narandzasta zica, 3.3V) sredim to i komp je proradio.

Prvo premeri napone i/ili probaj da zamenis napajanje pa onda prckaj po ploci...

Sve sam ustanovio da radi. Ram memorija,Graficka,Procesor,napajanje. Premestio sam sve na drugu plocu i softverski sam testirao memoriju grafiku i procesor. Napajanje sam testirao pomocu testera koji mi je drug pozajmio. Napajanje takodje radi i na drugoj ploci. Ovo radim cisto da bi naucio. Nije mi zapelo do ploce nego zelja za znanjem. Radio sam takodje u servisu mobilnih telefona i 97,5 posto sam ih vracao u zivot i kvarove koji su bili ne resivi nekako sam uspevao da sredim,al bio sam mastovit i pratio seme... :D

Sve sam ustanovio da radi. Ram memorija,Graficka,Procesor,napajanje. Premestio sam sve na drugu plocu i softverski sam testirao memoriju grafiku i procesor. Napajanje sam testirao pomocu testera koji mi je drug pozajmio. Napajanje takodje radi i na drugoj ploci. Ovo radim cisto da bi naucio. Nije mi zapelo do ploce nego zelja za znanjem. Radio sam takodje u servisu mobilnih telefona i 97,5 posto sam ih vracao u zivot i kvarove koji su bili ne resivi nekako sam uspevao da sredim,al bio sam mastovit i pratio seme... :D

Svaka cast :ok:

Potpuno se slazem sa tobom. Da znam ne bi postavo temu na forumu. Oko racunara se interesujem od cetvrtog razreda osnovne skole.Savladao sam softverske delove ukljucujuci i programiranje. Ne sve ali delimicno jednu bar nekih 40 posto. Naravno sve sam. Znanje elektronike imam,ali ne znam sta je mehatronika. Kada sam naucio da kuglujem cipove ( jeste da mi proradi iz svakog 5 puta al nema veze bar proradi) naucicu i ovo.

Jedna od pet. Pih. Imam daleko veći procenat uspešnosti popravka čipa u rerni.

Nisi me razumeo.Svaki cip mi je uspeo al iz petog puta,al svaki sam cip resio i na lap topovima i na plocama dok sam se ucio... :D
kuglovanje , pečenje i sl NE RADIM i to namerno , ako znam da popravim znam ako ne onda ne ali neću da radim fuš posao iliti posao tipa- drž vodu dok maistori ne odu , ako za svoj rad ne garantujem tj ne mogu da dam garanciju već samo da derem -onda neću to ni da radim -i ja to i otvoreno kažem onima čiji je komp , ili laptop . nedavno sam ovde ispričao priču o modelu asus k50 laptopu koji ima fabričku grešku takvoga tipa da izdrži taman nešto preko tri godine taman da istekne garancija na njega i sve vreme radi fenomenalno i onda odjednom - ne može više da se upali jer se grafički čip na njemu kao i vodovi ispod procesorskoga čipa istope , može da se sredi ali ne bez profesionalnoga alata , pa kada sam rekao da ne radim fuš poslove oni ga odneli do drugoga -onaj ga kuglovao i uspeli su da ga upale dvaputa :( zatim ga opet doneo kod mene i ja mu objasnim šta kako i zašto i čovek shvati da su ga zeznuli odnese im još jednom sredili mu opet i on ga je upalio samo na toliko da je poskidao podatke sa njega i više nije mogao ni da ga upali , rekao sam mu nova ploča košta oko 70 evrića i to je to. kod nas nema pravih da to kuglovanje urade kako treba.
a evo kako treba

kuglovanje , pečenje i sl NE RADIM i to namerno , ako znam da popravim znam ako ne onda ne ali neću da radim fuš posao iliti posao tipa- drž vodu dok maistori ne odu , ako za svoj rad ne garantujem tj ne mogu da dam garanciju već samo da derem -onda neću to ni da radim -i ja to i otvoreno kažem onima čiji je komp , ili laptop . nedavno sam ovde ispričao priču o modelu asus k50 laptopu koji ima fabričku grešku takvoga tipa da izdrži taman nešto preko tri godine taman da istekne garancija na njega i sve vreme radi fenomenalno i onda odjednom - ne može više da se upali jer se grafički čip na njemu kao i vodovi ispod procesorskoga čipa istope , može da se sredi ali ne bez profesionalnoga alata , pa kada sam rekao da ne radim fuš poslove oni ga odneli do drugoga -onaj ga kuglovao i uspeli su da ga upale dvaputa :( zatim ga opet doneo kod mene i ja mu objasnim šta kako i zašto i čovek shvati da su ga zeznuli odnese im još jednom sredili mu opet i on ga je upalio samo na toliko da je poskidao podatke sa njega i više nije mogao ni da ga upali , rekao sam mu nova ploča košta oko 70 evrića i to je to. kod nas nema pravih da to kuglovanje urade kako treba.
a evo kako treba

Iskreno da ti kazem kuglovo sam negde oko 13 ploca od toga samo jedna mi se vratila ponovo posle 5 meseci i prekuglovo sam ga opet!Najveci je problem sto moram to po par puta da radim da bi uspelo!

Back