Šerpe, lonci i poklopci

lazycat

Domaćin
Poruka
3.189
Koliko ih imate, a koliko zaista koristite??? Ili to samo kod mene postoji razlika u broju onih koje imam i koje često koristim :think:

Gledam nešto po špajzu :think: Pun je nekih šerpi i šerpica raznih veličina (o poklopcima, da ne pričam), a skoro sve su stare i dotrajale i računam koliko je skupo sve ih zameniti novima... a onda primetim da je 90% tih šerpi i šerpica prekriveno podebljim slojem prašine, koliko ih retko koristim, a samo 2 šerpe i 2 tiganja i jedna tepsija su realno, non-stop u upotrebi. Ali i one prašnjave, ponekad izvučem iz prašine... ponekad zatrebaju... mada, možda se može i bez njih, a sa puno više prostora u špajzu i kujni :think: Pa se sad pitam se, pitam - kolko jedna normalna domaćica u jednoj prosečnoj porodici ima šerpi, lonaca i poklopaca?

2 lonca, 4 serpe i 3 tiganja je meni sasvim dovoljno a kuvam skoro svaki dan.
ostavu nemam, ja to spakujem u jednu fioku i ne zauzima mi mesto bzvz
za sve to imam 2 poklopca, ali ja imam samo jedno dete, mozda treba vise toga za viseclanu porodicu

Posto je kuvanje jedan od mojih hobija, imam tih stvari brdo. Plus raznoraznih raznjica, dasaka za ciscenje ribe, malih i velikih radnih ploca od drveta, onih sprava za seckanje povrca i voca (na teleshopu sto reklamiraju :mrgreen: ), tu su i rostilj i kotlic, tegle za zimnicu (koje sam dobrim delom vec popunio krastavcicima, fali jos tursija), onda burad za kiseli kupus (vec stavio, da se pohvalim), flase sa kuvanim paradajzom (sam pravio inace, njam njam), 3-4 kompleta raznoraznih tanjira, tiganja od ogromnih do onih malenih za palacinke, razne oblike onih zaebancija za torte i kolace, mikseri, milion plasticnih posuda za salate i za cuvanje vec skuvane hrane u frizideru, razanj za rernu sporeta (kad zelim da obrnem pile ili patku u sporetu)...
Sve u svemu, ima sigurno vise nego sto je ustvari potrebno, ali kad volim da kuvam, onda cesto kupim nesto sto je vezano za to.

Ahahaha, kakva tema. :lol:
Ja imam čini mi se isto kao Mojra, nekih 2 lonca, 3-4 šerpe i 3 tiganja i super funkcionišem sa tim.
E a kad mi dođe mama da spremi neku supu ili klopu obavezno kuka kako su sve moje šerpe i lonci mali. Ona je navikla da kuva u onima za 12 osoba i večito smo imali supe za celu nedelju, pasulj za 5 dana i takve stvari. Ja ne kapiram taj poriv da se kuvaju nenormalne količine. Maksimalno skuvam za 2 dana, treći dan mi je i supa već nekako....bljak.

Ahahaha, kakva tema. :lol:
Ja imam čini mi se isto kao Mojra, nekih 2 lonca, 3-4 šerpe i 3 tiganja i super funkcionišem sa tim.
E a kad mi dođe mama da spremi neku supu ili klopu obavezno kuka kako su sve moje šerpe i lonci mali. Ona je navikla da kuva u onima za 12 osoba i večito smo imali supe za celu nedelju, pasulj za 5 dana i takve stvari. Ja ne kapiram taj poriv da se kuvaju nenormalne količine. Maksimalno skuvam za 2 dana, treći dan mi je i supa već nekako....bljak.

Mogu samo da prepisem

2 ogromne serpe, jedna za sarmu, druga za supe ili corbe (to koristim za slavu, i ako imamo veci broj gostiju)
2 srednje serpe za svaki dan,
1 mala za mleko, griz, palentu,
3 tiganja, 1 za meso, drugi za dinstanje povrca, treci za palacinke,
4 tepsije, jedna za meso ili bilo kakav rucak, druga za pite i dve za kolace....
i imam brdo nepotrebnih plasticnih posudica, nakanjujem se vec dugo da sve pobacam....

Nemam velike lonce-ne trebaju mi.
Imam gril tiganj teflon onaj sa prugicama, tiganj za palacinke i wok.
4 serpe razlicitih velicina i poklopce za njih,i cediljke koje pasuju na dve serpe za spagete i ostalo.
4 vatrostalne posude sa poklopcima.
2 pleha + onaj za projice i jedan za mafine.
Sve stane u veliku fioku osim plehova...Ali zato..cinije,cinijice,tanjiri i posude za serviranje...Gomila!!!!!

Ne znam ni sama koliko imam...:roll: srećom pa mi kuhinja ogromna pa stane...
Kako izađe neka nova serija novih šerpi, eto meni sve od šerpi, lonaca, šerpica, tiganja... problem je u meni, mami i svekrvi...

Sad računam... samo u jednom kuhinjskom delu imam 12 šerpi, od najmanje do najveće, pa sve u duplikatu... +tiganja komada 4... +tepsija 4... +jedan ogroman lonac od 18 litara... +2 velike ovalne šerpe za sarmu... +3 nove šerpe, eno mi još stoje u kutiji... +imam i neku malu sa ručkicom, praktičnu za soseve...

Bolje da ne nabrajam dalje... strašno... a iskreno, od svega ovoga koristim 6 šerpi... 2 tiganja... jedino koristim sve tepsije... mada vrlo retko... :rumenko::rumenko:

P.S. Vatrostalne ni ne računam u ovaj asortiman... ahahah...

..imam puno i sve ih koristim.. :rumenko:
..dve ogromne, za testeninu, pasulj, domacu supu, punjene paprike, dinstanje mesa..
..jednu malo manju za paprikash, chorbe od povrca i slichno..
..josh malo manju (ta je od 3l) za dinstano povrce svih vrsta ..
..tri male, za zakuvavanje supe, za pire krompir, sosove i tako to..
..najmanju za bebeci ruchak.. mislim da je ta od litar i po..
..tiganj za dva jajeta, malecki, najredje koristim.. dva srednje velika i jedan za palachinke..
..lonac za mleko (ostao bez posla pre 5-6 godina, sad kuvam puding i filove za kolache u njemu)..
..pleh za projice, mala tepsija za ribu ili pilence,
dva pleha od rerne (duboki za pite i plitki koji bash retko koristim),
fali mi mnoooogo obichan emajlirani djuvech-pleh,
ali nikako da se setim da ga potrazim, zajmim od mame za koh :roll: ..
..pleh za prevrnuti kolach, onaj sa rubom i reckastim ivicama..
..vatrostalni oval za musake..
..i valjda nishta vishe.. :lol:

Pa serpe i lonce,taman koliko treba.Samo ono sto mi treba,nista sto ne koristim.Sve ostalo izbaceno. Problem su mi te seckalice,mutilice i sve ono sto sto navodno moze sve a ja ga ne koristim nizasta.Nasedam na reklame definitivno. Mnogo toga nikad nisam upotrebila.I ponosna sam na servise za rucavanje.Brdo,brdo u boji sa stoljnjacima,zavesama,raznih oblika i dezena.Ali njih cuvam,briskam,stalno dopunjujem platnenim salvetama,drzacima,svacama.pa se i to na kraju pretvori u nesto sto retko koristis,ali ??

Koliko ih imate, a koliko zaista koristite??? Ili to samo kod mene postoji razlika u broju onih koje imam i koje često koristim :think:

Gledam nešto po špajzu :think: Pun je nekih šerpi i šerpica raznih veličina (o poklopcima, da ne pričam), a skoro sve su stare i dotrajale i računam koliko je skupo sve ih zameniti novima... a onda primetim da je 90% tih šerpi i šerpica prekriveno podebljim slojem prašine, koliko ih retko koristim, a samo 2 šerpe i 2 tiganja i jedna tepsija su realno, non-stop u upotrebi. Ali i one prašnjave, ponekad izvučem iz prašine... ponekad zatrebaju... mada, možda se može i bez njih, a sa puno više prostora u špajzu i kujni :think: Pa se sad pitam se, pitam - kolko jedna normalna domaćica u jednoj prosečnoj porodici ima šerpi, lonaca i poklopaca?

Ne mnogo...volim univerzalne serpe...:D i jedan poklopac, dva koji pase na svaku serpu koju imam...ne volim kiceraj....prakticna sam...

Imam dosta, ali koristim svega 10 do 15 posto od onog sto imam
To zato sto mi u nekim sudovima neka jela bolje uspevaju ili su mi idealne velicine za odredjeno jelo
S obzirom da ne vazim za bog-zna-kakvu-kuvaricu ovo mi je sasvim dovoljno

...ahhahaa...kakva tema...

...kako sam ja ćerka žene koja je rađe kupovala šerpe i lonce nego bilo šta
drugo u životu, i uživala u svakoj kupovini suđa, baš to me je odbilo od kupovine
i gomilanja suđa...u jednom momentu je bilo moguće opremiti bar tri kujne
svim potrebnim šerpama, loncima i ostalim kuhinjskim potrepštinama...

..imam 1 veliki lonac za sarmu, 1 malo manji za domaću supu, eventualno
pasulj, kupus...1 od 3l..za kuvanje, dinstanje..3 manja za zakuvavanje supe,
i spremanje manjih količina jela...ili neke sosove...2 tiganja (nedostaje mi
onaj gril,ali ću ga kupiti kad tad:lol:)..jedan običan emajlirani đuveč za svašta,
1 teflon pleh takođe za svašta, 2 vatrostalne posude, 1 pliću za ribu i musake
od povrća, i 1 četrtastu duglju koju koristim po potrebi...imam i nekih malih
šerpica za viršle, jaja, i poneko podgrevanje...
...moja majka kaže da je to za "pravu" domaćicu malo, ali ja ne znam šta bi
radila sa više od toga, sem što bi skupljalo prašinu...

1 tiganj, 1 serpa, 1 koguma (ona stvar u kojoj neki kuvaju kafu), 1 pleh, 4 tanjira, 2 posude za puding
dobra stvar minimalizma je sto
htjela to ili ne
primorana si da se naucis na pranje posudja poslije svakog koristenja

ps, koristim ugl samo serpu za kuvanje i posude za puding :mrgreen:

Back