серија Породица

• Začetnik teme Začetnik teme Emihs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Нити је Слоба био тако мрачан лик као што га је представио Исаковић (аутошовиниста), нити је Мира Марковић била толико погубљена лујка као што је представила Карановићка (аутошовиниста), нити је Чеда био толико храбар у неким тренуцима као што га је представио Марић (аутошовиниста).
Трагикомична судбине Мире Марковић се огледа у томе да је до краја остала црвена вештица, комуњара које верује да се комунизам може повампирити опет, а вероватно је пожелела да падне у руке и најгорим непријатељима, него да последње дане са Слобом у вили проведе у окружењу пијаних херцеговачких четника. Мислим која игра судбине, мајку јој убили нацисти у Београду, а она завршила са четницима. :lol:

Два трагична лика Слоба и Ђинђић нажалост нису доживели правду да им се суди овде у Србији, због издаје националних интереса.

Међутим Слобина калкулација је била одлична. Да се убио или погинуо у обрачуну са новим режимом, сви који су га мрзели током његове владавине упамтили би га као човека који нас је увукао у ратове које смо изгубили, као и све те српске животе.
Овако кукавички издајник Ђинђић му је омогућио друго полувреме у Хагу (да му се суди за нешто што није крив, а да му се опрости све оно за шта ги ми овде у Србији теретимо), које је издајник Слоба маестрално искористио и одиграо, (чиме је код десног сектора који је 90их био против њега) и од себе направио мученика и губитника коме се може опростити, јер дошли су још гори од њега.
Хаг је рехабилитовао Слобу, а нама ставио жиг геноцидног народа и покварио односе са суседима горе него сви националистички лидери Балкана заједно.

Већ сам у осврту на другој теми без обзира што многи моји из Српске (оправдано) замјерају Милошевићу
Замерају му људи који немају грађанску опцију, већ две националистичке струје Додик и Драшко, ''Д и Д'', а и друга два народа су иста по том питању. Наравно имам разумевања само за људе кој су изгубили своја огњишта, као што је један мањи део РС и цела РСК.
Али ипак он је створио РС.

Након одгледане двије епизоде дао сам осврт на првој страници
Погледах прvе двије епизоде. Укратко према очекивањима, режисер је приказао ликове и те догађаје како је "жељено" приказати, урађено по наруџби, поштено. Миру је друга Мира настојала приказати као погубљену, растројену и хистеричну лујку, овај глумац из неког бошњачког пропагандног филма се упирао "скинути" Слобин говор, ту је успио, све друго баш и не. Упрошћено, кључни ликови су се настојали приказати као гротескне креатуре, не само они, ни ови са "друге стране" (уз реално тотални промашај код избора глумца који је глумио Ђинђића) нису баш добро прошли, што мирише, или смрди како вам згодније, одакле је дошла наруџба за ову серију и политичку позадину.
Глумци су пратили сценарио, из лошег сценарија не можете остварити добре улоге.

Е сад, када радите играни филм/серију о личностима које су део историје, важно је кроз филм покушати приказати профил личности које се обрађују. У супротном ако желите гледаоцу оставити да сам формира слику о личностима, урадите документарно-играни филм, гдје ћете приказати игране секвенце кроз које ћете обрадити познате догађаје, све то ће пратити монолози, свједочанства актера тих доађаја или излагања историчара.

Код профила Мирине личности, можда је то заиста то (а и реално једна несрећа глуми другу несрећу), мада прије ће бити да је тако наручено да испадне што скарадније. Код профила Слобе, имамо поприличну "помоћ", када је након 28.06.2001. дотакао дно и изручен багри у Ден Хагу, кренуо је у своју борбу (а лично мислим да је тек тада у тренутку тог сво суноврата успио по први пута сагледати јасну слику), неку своју мисију (да раскринка лажи и багру која шири лажи), и ту смо видјели оног правог, без маске, без шлихтања свјетини или било коме, Милошевића.
Режисер који би се озбиљно латио задатка да прикаже Слобин профил би погледао и сагледао све снимке са тог монтираног процеса, Слобине реакције на безброј пасјалука хашке багре, ту нема лажи, нема преваре. Слобо којег смо видјели у Ден Хагу, а понављам то јесте онај прави Милошевић, и онај у серији "ниђе везе".

Но не мари, циљ и не мора бити аутентично приказати личности и догађаје, посебно ако је ово наручена серија, а јесте, са политичком позадином, и ту ће се приказати како то жели наручилац.
Они који кажу да је серија треш, неће погрешити, они који кажу да смрди на аутошовинистичу рапсодију, неће погрешити, сама чињеница да филмски нису обрађена толика стратишта из времена ендехазије, па до Даре ни тај наш Јасеновац, а ето јесте ова срамна епизода из српске историје, говори колико смо као нација посрнули. Мада опет ко зна зашто је то добро.
на ову ипак наручену серију гдје је аутентичност уступила мјесто приказу личности и догађаја по жељама наручиоца. Поштено.
Они који кажу да је серија треш, неће погрешити, они који кажу да смрди на аутошовинистичу рапсодију, неће погрешити.

Но на страну то, уосталом као и са сваком серијом, некима ће бити лоша, некима ће на начин како је приказано изазивати гађење, некима ће се, у овом случају аутошовинзмом задојеним малоумним грлима, допасти, није се родио тај који је свима угодио.

Има нешто по мени и важније у овој читавој причи око овог догађаја који обрађује серија, а што се и кроз халабуку која се дигла овом серијом настоји и моделирати историја и истрајава на једном скарадном робовању бесмисленој мантри.
Елем, кључно питање јесте. Зашто је ухапшен бивши предсједник? Не, он није ухапшен због неких "гријеха" или злочина према земљи, народу или некима који су страдали (а ако јесте да видимо оптужницу), није ухапшен због злоупотребе положаја (да видимо оптужницу) него је ухапшен а то су признали мање више сви актери тих дешавања укључујући и тада важе функционере ДОС-а. зато што су добили задатак и рок од Вашингтона да ухапсе Милошевића до 31.03.2001.године. Сама та послушност, слијепо извршавање задатака оних који су те звјерски бомбардовалуи, касније изручење Милошевића хашкој инквизицији такође по захтјеву тога који је толико зло чинио Србији, којим је погажен устав земље, сви законски иетички принципи, којим је погажено свако достојанство је једна срамна епизода којој је тешко наћи сличне примјере и нрутално понижење Србије.
Прво сам зато да се обраде и срамне епизоде из историје, кроз документарац. Али урадити играну серију (а кроз играну серију поред оног срамног ваља нешто и афирмативно приказати, проблем је што овдје нема ништа афирмативно) о таквој срамној епизоди и понижењу Србије, је кретенизам пар екселанс.

Како се то и зна десити, историја се понекад заигра са личностима и догађајима. И након ове срамне епизоде и Видовдана 2001-е се заиграла. За Милошевића је почео трећи чин, његова борба против хашке инквизиције, и тих нешто мање од пет година живота у казамату, током те борбе су и једини период без мрље, подоста је и не својом кривицом "поправио" своју историјску улогу, одбио је да га заступају адвокати (јер они, спутани адвокатским кодексом, и нису могли водити ваљану одбрану), сам је водио своју одбрану, то изванрено радио (наравно да то аутоовинстичка ***** не може разумјети), не ријетко разбијао лажи тужилаштва, повремено силовао хашку багру, када су ствари за послодавце те правне наказе пошле по лошем прешло се на план Б, једноставно су га убили.
Они који су имали улогу у тој срамоти, наредних година и деценија ће се наставити копрцати и батргати у политичком и моралном муљу који су сами направили, показаће се код многих и колико су љигави и безпризорни ликови, неки су и имали историјску прилику да нешто ваљано ураде, прокоцкали су је, како написах, историја се заиграла.

U kom smislu naprednjacka? Iskreno pitanje - nisam upućen.

Ni režiser a čak ni glumci, a znam(o) za većinu, nisu tog ubeđenja - niti nešto u seriji ide na ruku naprednjačkoj verziji istorije.

Milozvuci sa kraja su zlo 😵
FireFly je nazadnjacka firma.
Dovoljno.
Kakav je tebi utisak o seriji , mnogi kazu da ih je ganula serija i da su zlikovci unistili Slobi zivot.

Hahahahah to je i poenta ove serije , sta reci.

Pritom nisu ubacili pojedine ne tako ne-bitne likove koji su i danas na vlasti.
Znaci pranje i preko serije.

Не знам шта је то РС, република Словенија, република Словачка или шта већ, ако си мислио на Српску, рођена је 09.01.1992.године, нити ју је Милошевић створио нити је имао неку важну улогу у том догађају.
У тој српској епопеји, одбрамбено-отаџбинском рату уз огромне жртве највише за што су могли изборити борци ВРС су неки преговори под покровитеством моћних сила о преуређењу бивше БиХ. И то се успјело, у Дејтону прођосмо како прођосмо, главни преговарач испред Срба бјеше превише "кооперативан", није смислено када и није могло нешто лошије завршити (а и прије тих преговора много шта бјеше одређено укључујући и омјер 51:49%) приписивати неке заслуге преговарачу, напротив.
Замерају му људи који немају грађанску опцију, већ две националистичке струје ....
У Србији имамо аутошовинистичку будаласту пропаганду како је Милошевић увукао неког у рат кроз коју се други и стварни кривци амнестирају. Милошевић није ни увукао нити навратио на рат ни Србе у бившој БиХ ни Србе у Хрватској. Нити има било какве кривице или одговорности за рат у те двије екс-ју републике, пасјалук је то других.
Милошевићу заиста замјерају и родољуби (не ти које си поменуо него истинси родољуби) и мислећи људи са ове стране Дрине, не само они који су изгубили огњишта или најмилије, замјерају што током тог читавог одбрамбено-отаџбинског рата бјеше недопустиво превише "кооперативан" и попустљив према српским непријатељима, што није разумио нашу борбу, што је уводио санкције Српској на Дрини, што је преко режимских медија у Србији "болдовао" анимозитет према Србима пречанима и тој нашиј борби, у коначници након пада је и лично дао неке срамне изјаве.
Ако је шта добро учинио за нашу борбу, а не кажем да није, не амнестира га од ствари које, а настојим бити и разуман и уважавати тешке околности, није требао чинити.

FireFly je nazadnjacka firma.
Dovoljno.
Kakav je tebi utisak o seriji , mnogi kazu da ih je ganula serija i da su zlikovci unistili Slobi zivot.

Pritom nisu ubacili pojedine ne tako ne-bitne likove koji su i danas na vlasti.
Znaci pranje i preko serije.
Pa neko mora da bude retko površan da ne kažem lud da ga serija gane na taj način. Mioševići su negativci, iako protagonisti. Već sam uporedio sa Narkosom. Dobar je izbor sam događaj, sažeo sam upravo dva tri posta iznad.

Ma ne, nema veze s tim.

A što se tiče radikala, gde bi ih ubacili u ovoj priči? Taj koji ne zna ko su i šta su serija im neće ni pomoći ni odmoći. Kao ovima gore, ganutima. Rečenice koje Mira recimo izgovara, iako nešto labilnija nego što svedoče ljudi, su JEZIVE.

Нити је Слоба био тако мрачан лик као што га је представио Исаковић (аутошовиниста), нити је Мира Марковић била толико погубљена лујка као што је представила Карановићка (аутошовиниста), нити је Чеда био толико храбар у неким тренуцима као што га је представио Марић (аутошовиниста).
Трагикомична судбине Мире Марковић се огледа у томе да је до краја остала црвена вештица, комуњара које верује да се комунизам може повампирити опет, а вероватно је пожелела да падне у руке и најгорим непријатељима, него да последње дане са Слобом у вили проведе у окружењу пијаних херцеговачких четника. Мислим која игра судбине, мајку јој убили нацисти у Београду, а она завршила са четницима. :lol:

Два трагична лика Слоба и Ђинђић нажалост нису доживели правду да им се суди овде у Србији, због издаје националних интереса.

Међутим Слобина калкулација је била одлична. Да се убио или погинуо у обрачуну са новим режимом, сви који су га мрзели током његове владавине упамтили би га као човека који нас је увукао у ратове које смо изгубили, као и све те српске животе.
Овако кукавички издајник Ђинђић му је омогућио друго полувреме у Хагу (да му се суди за нешто што није крив, а да му се опрости све оно за шта ги ми овде у Србији теретимо), које је издајник Слоба маестрално искористио и одиграо, (чиме је код десног сектора који је 90их био против њега) и од себе направио мученика и губитника коме се може опростити, јер дошли су још гори од њега.
Хаг је рехабилитовао Слобу, а нама ставио жиг геноцидног народа и покварио односе са суседима горе него сви националистички лидери Балкана заједно.

Замерају му људи који немају грађанску опцију, већ две националистичке струје Додик и Драшко, ''Д и Д'', а и друга два народа су иста по том питању. Наравно имам разумевања само за људе кој су изгубили своја огњишта, као што је један мањи део РС и цела РСК.

Kao prvo Sloba nas nije uvukao ni u kakve ratove, ti ratovi su nam nametnuti , takodje mi te ratove i nismo izgubili , mozda neke bitke da ali ratove ne.

Konkretno sta je rezultat Slobine vladavine, ujedinio je Srbiju, odnosno promenom ustava 1988/89 je ukinuo republicke ingerencije Vojvodini i Kosmetu i smanjio stepen autonomije te 2 srpske pokrajne cime im je onemogucio eventualnu secesiju od Srbije (pokusao je 1999-te i da ponisti ustav iz 1974. i tako spase Jugoslaviju od raspada ali nazalost to nije uspeo) , podigao je srpsku nacionalnu svest , sacuvao zajednicku drzavu Srbije i Crne Gore i pritom za vreme njegove vladavine stvorena je jos jedna srpska drzava zapadno od Drine, takodje uprkos ratovima, sankcijama, bombardovanju sacuvao je skroz suverenitet zemlje i prirodne resurse a u dobroj meri ocuvao i instraftrukturu,zdravstvo, skolstvo, fabrike, vojni kapacitet, ekonomiju, itd, mislim kad pogledas to sve malo li je s obzirom na katastrofalne okolnosti (sve globalne okolnosti su bile protiv nas) i situaciju u kojoj smo se nalazili.
Takodje da ne zaboravimo i Rezoluciju 1244 po kojoj Kosmet ostaje u sastavu Republike Srbije i po kojoj mi imamo pravo na do 1000 vojnika i policijaca na Kosmetu (sad sto svi ovi posle njega ne vlasti ne insistiraju na tome to je vec nesto drugo).

Sto se tice pada RSK , sumnjam da je Sloba jedini krivac za to i kapiram da su padu RSK doprinele i tamosnja njihova lokalna prepucavanja i javasluk, takodje kad pogledas na karti RSK jasno je da ta teritorija tesko da je bila odrziva, sto zbog toga jer se sastojala iz dva dela koja nisu bila spojena geografski sto zbog toga sto taj veci deo nije imao dubinu tako da kazem , strateski je bio jako nepovoljna teritorija i bilo ju je jako tesko braniti na duzi period, za razliku recimo od Republike Srpske, pa moguce da je i Krajina svesno zrtvovana zarad Republike Srpske (jer i jedno i drugo tesko da je bilo ostvarivo) koja je ipak veca teritorija, strateski dosta povoljnija i pritom se direktno granici sa Srbijom, tako da i ako je to tacno opet je dugorocno gledano bio dobar potez, jel kad su Srbi poslednji put imali svoju drzavu zapadno od Drine i kad je srpska teritorija bila na samo 100-tinak kilometara od Zagreba.

Tako da ta prica kako nas je Sloba uvukao u ratove i kako smo sve ratove izgubili je cista laz, propaganda i svesno sirenje defetizma.

Poslednja izmena:
Серија је таква каква јесте, политичари су данима износили своју верзију тих догађаја, мало домишљали, мало лагуцкали, но заниљиво је, и супротно приказаном у серији а и супротно паламуђењу политичара, виђење тих дгађаја непосредних учесника и Милошевићевих тјелохранитеља;

Pustio je sluzbu da radi sta hoce...Nije se mesao u sopstveni posao...Drustvo je bilo razoreno i pod vlascu kriminalaca iz drzavne sluzbe... Nakon smrti Stambolica nije se ni pocesao, niti se zalozio da se ubice pronadju... Neka je i dobar covek, ali je veliko zlo za mesto predsednika to budite sigurni vi koji niste ziveli to vreme...
Paradoks; Da se nakon Slobe na njegovu politiku naslonila direktvno ova tj. jos jedna antievropska politika od nas niste ne bi ostalo, jeli bi smo jedni druge... Ali posto je doslo do promena one su dale dah, krila i moc za prezivljavanjem danasnjem novom antievropskom stavu koji je vecinski... Kao i ovoj vlasti koja je na laznom putu u EU...

Pogledala i poslednju epizodu konacno - ona je nekako i najslabija, ali sveukupno nije losa serija. Nije ni genijalna, ima mnogo nedostataka, npr nejasno je zasto su se opredelili za verziju prema kojoj je Mira manipulativna baba koja zapomaze po kuci ili Marija puca u vazduh a ne u Cedomira. Ali sve u svemu, nije lose.
Mozda najveci nedostatak, koji nije na dusu same serije, je da je za takav prikaz Milosevica jos uvek rano u ovom drustvu koje bi volelo da sopstvenu krivicu spere prikazom monstruznog diktatora.

Back