SERIJA NEMANJICI...

Tesko mi je sto moram da kazem,da je Serija Nemanjici,jedan veliki promasaj Gordana Mihica.Ali,njegova greska
se sastoji u tome,sto je on hteo da prikaze jedan segment iz srednjevekovne istorije Srbije,o kome nema slobodno
se moze reci,nikakvih relevantnih istorijskih fakta.

Sve ovo sto je do sada prikazano,pretstavlja jedan lose napravljen strip.Likovi su neubedljivi.Glumci potpuno realno
nisu mogli da se uzive u likove,koji nemaju nikakvu istorijsku podlogu.Za razliku od Britanaca,koji prave vise nego odlicne filmove,iz svoje srednjevekovne istorije.Ali,u Velikoj Britaniji,postoje autenticne zgrade iz tog doba.Postoje
zapisi,umetnicke slike njihovih Kraljeva i Velikasa.Kod nas pak,nema od toga apsolutno nista.

Gordan Mihic,koji je zaista dobar scenarista,morao je ovoga puta,stvarajucu scenario za Nemanjice,da pise isti,
iduci niz "dlaku" narodnom predanju,koje se sastoji iz neproverenih legendi.i Poznato je ,da mi kao petsto godina
vazali Turcima.imamo neodoljivu potrebu,da sami sebi laskamo,kako smo eto nekada,i mi bili "neko i nesto".

serija je vise nego neubedljiva,sve je amaterski uradjeno,nevesto i dosadno za gledanje.Moram priznati,da sam i pored najbolje volje,da prikazano pogledam do kraja,u vise mahova zadremao od dosade.Mi treba da se drzimo
serija "Srecni ljudi","Selo gori-baba se ceslja" itd. Sve ove "velike" teme,potsecaju me na "grandiozni" film
"Sutjeska" i jos neke,kojima je Broz hteo da istorijsku vrednost,a sve je ispalo nespretno i amaterski.:sad2::think:

Mi treba kad su istorijske serije u pitanju, da ih pravimo kao što je "Kraj Dinastije Obrenović " koja se ovih dana emituje na Rts-u od 9. ujutru. To mora da se zna il je istorija ili istorijski romansirani roman sa elementima istorije (ali nije čista istorija)
Ne dopadaju mi se Bajićeve serije. Mislim da Rts nove serije treba da pravi po uzoru na Pavićeve serije. Sve izuzev Bele Ladje su mi dobre
Takodje ovo sa Bajićem mi liči na čisto rasipanje ili čak pranje para. Plaćajući Bajićevu seriju, plaćaš čitavu Bajićevu familiju... Pa ja ne znam dal mu je sin bilo gde drugo glumio izuzev kod oca

Poslednja izmena:
U previše mitova,aktuelne politike,ostrašćenosti,ništa dobro ne može da se stvori!
Istorija (prava) je nepromenljiva,a slikanje nečeg u nekim drugim bojama je karikatura!
Zašto je napušten Plavi period u slikarstvu?

Nego, koji ste to "Mi", ko bi trebalo da je od "nas" Gordan Mihic ili njegov producent ili mecena?

Izvinte, ali projekte prave pojedinici i grupe, a ne narod....pitanje bi trebalo postaviti urednicima media

tacnije, njihovim gazdama ili ih prosto bojkotovati. Medjutim, ako je drzava podrzala takav projekt pitanje

ide na racun ministarstva kulture. Pogledao sam jednu epizodu necega sto bi trebalo da komunicira sa

mladjom publikom, ali bas mladjom koja jos nije pocela da misli.

Ima jedna narodna koja kaze:

"cuj kur*e kako *uda zvrce"

Sad je bitno da znamo (odnosno sto ne znamo) kakve su odore nosili u to vreme.Pa sta?
Sta bi mnogi,pa i oni najveci, dali da imaju legende i mitove kao mi! Nego sta bi, nego bi snimali
filmove po njima i njima se ponosili i delili Oskare i zvonili na sva zvona.

Moze li iko da zamisli koliko bi se filmova,serija i ko zna cega snimilo u celom svetu bez izuzetka
da su imali razlog kao i mi u seriji "Montevido, Bog te video"

Ovo napisah samo da bi neko imao razlog za jos jednu pljuvacinu... tacno i ovo lici na legendu...

Poslednja izmena:
Sibirski Tigar- E dragi moj,tragedija nas Srba je bas u tome,sto mi zivimo bukvalno od legendi.Legende o kraljevicu Marku )koji je bio Bugarin)
legenda o Milosu obilicu,koji je "ubio" Sultana Murata (istoricari su dokonali,da ga je ubio neki Bugarin) .Legende o tom Kosovskom boju.legende
o Drugu Titu(koji je pobedio Nemce i "oslobodio" Jugoslaviju.Legende o...legende i samo legende.Samo nam je sada trebalo da neko "iscacka" i
tu legendu o Nemanjicima,o cemu nema apsolutno nikakvih relevantnih istorijskih cinjenica.E moj "Tigre" Sibirski,ili ne znam odakle si.Ne zivi se
od legendi,nego kako nas uci nas Predsednik Republike,mi treba da "pljunemo" u sake pa da raadimo mnogo vise i mnogo bolje.A te sve legende
sto sam ih nabrojao,ostavimo starima po Domovima penzionera,da ispredaju,naduvavaju i popunjavaju svoje dosadne dane,izmisljenim
"junackim" bajkama o "velikim" ratovima,o sestoj Lickoj itd.itd.:eek:

Серија је солидна, за сад; а коме се не допада-. нека гледа савремене легенде, има на Н1 и Б92, уз мали допринос Прве...

кад Англи и други запасњаци "шминкају" своју историју, то чистунцима ич не засмета...:lol:

Back