serija Igra prestola+ovako snimiti Silmarilion???

Silmarilion? Nikako. Prvo što je Tolkin sam rekao da ne bi želeo ekranizaciju svojih knjiga, drugo što me još nije prošla želja da Piter Jacksonu pucam u kolena zbog LoTR, i treće zato što Silmarilion govori o ogromnom vremenskom periodu, Jedini za koga verujem da bi ga mogao snimiti je Alejandro Jodorowsky, a njemu to niko neće dati da snima. Inače čoveku su ponudili da ekranizuje Dune...

In December 1974, a French consortium led by Jean-Paul Gibon purchased the film rights to Frank Herbert’s epic 1965 science fiction novel Dune and asked Jodorowsky to direct a film version. Agreeing, he planned to cast the surrealist artist Salvador Dali as the Emperor Shaddam Corrino IV, who requested a fee of $100,000 per hour. He also planned to cast Orson Welles as the Baron Vladimir Harkonnen, who only agreed when Jodorowsky offered to get his favourite gourmet chef to prepare his meals for him throughout the filming.[22] The book's protagonist, Paul Atreides, was to be played by Jodorowsky's own son, Brontis Jodorowsky. The music would be composed by Pink Floyd, Magma, Henry Cow and Karlheinz Stockhausen.[citation needed] Jodorowsky set up a pre-production unit in Paris consisting of Chris Foss, a British artist who designed covers for science fiction publications, Jean Giraud (Moebius), a French illustrator who created and also wrote and drew for Metal Hurlant magazine, and H. R. Giger.[citation needed] Frank Herbert travelled to Europe in 1976 to find that $2 million of the $9.5 million budget had already been spent in pre-production, and that Jodorowsky's script would result in a 14-hour movie ("It was the size of a phonebook", Herbert later recalled).[citation needed] Jodorowsky took creative liberties with the source material, but Herbert said that he and Jodorowsky had an amicable relationship. The production for the film collapsed, and the rights for filming were sold once more, this time to Dino de Laurentiis, who employed the American filmmaker David Lynch to direct, creating the film Dune in 1984.
After the collapse of the Dune project, Jodorowsky completely changed course and, in 1980, premiered his children's fable Tusk, shot in India. Taken from Reginald Campbell's novel Poo Lorn of the Elephants, the film explores the soul-mate relationship between a young British woman living in India and a highly prized elephant. The film exhibited little of the director's outlandish visual style and was never given wide release. Jodorowsky has since disowned the film.

Poslednja izmena:
mislio sam da se snime price iz Silm po epizodama. a to da Piter Dzekson nije dorastao zadatku to se slazemo svi koji smo procitali knjigu. HBO radi kvalitetno emisije i trude se da docaraju svet iz knjiga ili istorijskih dogadjaja. njima jeste bitan novac ali mislim da su se potrudili oko PLIVa. cuo sam ljude koji su procitali knjige da su zadovoljni jer shvataju da se knjiga ne moze docarati do kraja, pri tom kad se ljubitelji zanra sete Gospodara ovo ispada da je odlicna ekranizacija knjige.

to govori sira zajednica ljudi koji su procitali knjigu zbog toga sto je izostavio brojne dogadjaje koji su jako lepi u knjizi, takodje scene iz odbrane grada kada Legolas surfuje na stitu nisu se svidele zajednici i protumacene su kao Holivudska pompeznost i komerccijalnost knjige. primera ima jos i lako se mogu naci po forumima zato se to uzima kao pocetno stanje Lankasteru :)

btw zasto ti je omiljena ta kuca? meni su Starkovi zakon. Winter is coming.

to govori sira zajednica ljudi koji su procitali knjigu zbog toga sto je izostavio brojne dogadjaje koji su jako lepi u knjizi, takodje scene iz odbrane grada kada Legolas surfuje na stitu nisu se svidele zajednici i protumacene su kao Holivudska pompeznost i komerccijalnost knjige. primera ima jos i lako se mogu naci po forumima zato se to uzima kao pocetno stanje Lankasteru :)

btw zasto ti je omiljena ta kuca? meni su Starkovi zakon. Winter is coming.

Moram reći da i ja pripadam toj široj zajednici :) .Slažem se neki delovi su ubačeni,neki izbačeni(kao što je Tom Bombadilo,ako se dobro sećam),ali takodje podsećam da svaki deo film traje 3 h pa i više.U nekim delovim knjige radnja postaje(nemogu reći dosadna)ali usporava,pa je prema tome nešto izbačeno.I ne sumnjam da će Holivud sve učiniti kako profitirao :).
Lankasteri i Lanisteri nisu isto :D
Zima Dolazi ;)

A na osnovu čega ste došli do zaključka da Džekson nije dorastao zadatku?
Po meni on je sasvim dobro snimio LOTR.
I da slažem se sa Pagankom,Silmarilion je Vrlo vrlo teško snimiti čak i u epozodama.
I takodje mislim da se PLIV mogao bolje odraditi,ali budžet je bio skroman.

Na osnovu toga da se ne slažem sa iznetim stavom. Pretvorio je jednu epopeju sa specifičnim smislom, porukom i idejom u holivudski akcioni film. Da budem precizan, potpuno je promašio poentu. Što se mene tiče, unakazio je celu priču. Takođe je dosta likova potpuno upropastio i izmenio. U prvom redu Aurenu, Dentora (od kojeg je napravio psihopatu i ludaka), Teodena, neke važne detalje nije spomenu, a neke nebitne je natrpao. Iako je u knjzi Sauronovo Oko, više neka metafora, nisma mogao očekivati bolje nego da gospodin to shvati bukvalno i metne reflektor na Barad Dur. One epske scene kad legolas surfuje na dasci, ili gej scena Frodo Semvajs tamo pri kraju 3. dela je nešto što neću zaboraviti, na žalost. Da ne pominjem činjenicu da je Jackson sasvim prosečan režžiser, zapravo i ispod proseka, u čijoj filmografiji nema ništa vredno pomena.

Još da dopunim, komotno mogu Jacksona da vidim na mestu Michel Bay-a:

-Those are special effect, not ideas!
- I don't understand the difference....
- I know you don't... Get him out of here.

Recimo da bih voleo da je taj film režirao neki kapacitet kao F.F. Coppola (Godfather, Apocalypse Today, itd...), zatim gore pomenuti Alejandro Jodorowsky, majstor svog zanata, čovek koji je u fantastici ceo život, kreator kultnih stripova kao Incal, Tehnopopes,The Saga of The Meta-Barons i dosta drugih. Apsolutno sam siguran da bi on izvukao najbolje iz cele knjige i da bi se koncentrisao na suštinu dela. Eventualno još Daren Aronofsky koji me uvek oduševi kad nešto snimi. Iz kakvof formalina su izvukli netalntovanog Jacksona i dali mu brdo para da napravi treš akciju od jednog duboko metaforičnog dela, ja zaista ne znam. ali onaj ko je to uradio, ruka mu se osušila da bog da.

Na osnovu toga da se ne slažem sa iznetim stavom. Pretvorio je jednu epopeju sa specifičnim smislom, porukom i idejom u holivudski akcioni film. Da budem precizan, potpuno je promašio poentu. Što se mene tiče, unakazio je celu priču. Takođe je dosta likova potpuno upropastio i izmenio. U prvom redu Aurenu, Dentora (od kojeg je napravio psihopatu i ludaka), Teodena, neke važne detalje nije spomenu, a neke nebitne je natrpao. Iako je u knjzi Sauronovo Oko, više neka metafora, nisma mogao očekivati bolje nego da gospodin to shvati bukvalno i metne reflektor na Barad Dur. One epske scene kad legolas surfuje na dasci, ili gej scena Frodo Semvajs tamo pri kraju 3. dela je nešto što neću zaboraviti, na žalost. Da ne pominjem činjenicu da je Jackson sasvim prosečan režžiser, zapravo i ispod proseka, u čijoj filmografiji nema ništa vredno pomena.

Još da dopunim, komotno mogu Jacksona da vidim na mestu Michel Bay-a:

-Those are special effect, not ideas!
- I don't understand the difference....
- I know you don't... Get him out of here.

Recimo da bih voleo da je taj film režirao neki kapacitet kao F.F. Coppola (Godfather, Apocalypse Today, itd...), zatim gore pomenuti Alejandro Jodorowsky, majstor svog zanata, čovek koji je u fantastici ceo život, kreator kultnih stripova kao Incal, Tehnopopes,The Saga of The Meta-Barons i dosta drugih. Apsolutno sam siguran da bi on izvukao najbolje iz cele knjige i da bi se koncentrisao na suštinu dela. Eventualno još Daren Aronofsky koji me uvek oduševi kad nešto snimi. Iz kakvof formalina su izvukli netalntovanog Jacksona i dali mu brdo para da napravi treš akciju od jednog duboko metaforičnog dela, ja zaista ne znam. ali onaj ko je to uradio, ruka mu se osušila da bog da.

Što se tiče metaforičnosti celog Tolkinovog opusa,moraću da se složim.(Mada knjiga je knjiga,a film je film).
Hm,a zar Denetor i u knjizi nije ispao ludak,zaslepljen smrću Boromira,pokušava da spali sebe i živog Faramira pored sebe? :)

To ti se svodi na ovu sliku:

library-promotion-crime-and-punishment-small-15829.jpg

Što se tiče metaforičnosti celog Tolkinovog opusa,moraću da se složim.(Mada knjiga je knjiga,a film je film).
Hm,a zar Denetor i u knjizi nije ispao ludak,zaslepljen smrću Boromira,pokušava da spali sebe i živog Faramira pored sebe? :)

Pa nije :lol: Ne zaboravi da je on u knjizi vrlo pozitivan lik koji uzima u službu Pipina i Veselog, i dosta mudro brani Gondor. Tek na sammom kraju dok mu drugi sin leži povređen, a jedan je već mrtav, njega obuzim lični defitizam. Iz filma se sećam samo scene kad šalje Faramira u neku samoubilačku misiju da mu izgine još konjanika bez potrebe. I ludačkog izraza lica koji ima non-stop. I arogancije. Na sreću polako zaboravljam jer sam gorko zažalio što sam ga gledao. Posle toga nisam gledao ni jedan insert, trejler, sliku itd. Ogadio mi knjigu, sad kad god čitam, samo mi pred oči iskače ona kreatura Orlando Blum. Čitaću kad zaboravim da je taj film uopšte postojao.

Inače postoji odlična ekranizacija Gospodara Prstenova u vidu crtanog filma, a režirao ga je čuveni Ralph Bakshi. Čovek je jednostavno izvadio poentu iz knjige iako se crtež možda nekome neće svideti. Na žalost, projekat za III knjigu nikada nije ostvaren, zbog birokratije.

gledao sam taj crtac, ima i za Hobita, veoma je star ali meni dobar. slazem se da je film upropasten, ali isto tako smatram da bi studio poput HBO mogao napraviti pristojan Silmarilion, msm nece nijedan biti kao knjiga ali pristojan da te nagna na novo citanje da. Ipak ovakva epska dela se ne mogu napraviti da ih citaci prihvate 100%.

možda, ali ne što se mene tiče. Šta više ubeđen sam da bi to bilo dosta loše. Silmarilion je i tematikom težak za takvu obradu. Njega zapravo čini niz legendi, zamršenih i neobjašnjenih delova. Možeš ga uzeti kao zbirku mitova koji se prenose s pokolenja na pokolenje u Srednjoj Zemlji. SAmi događaji su često nadrealni. A nadasve, silmarilion je iz Tolkinovih spisa sakupio i hronološki priredio njegov sin Kristofer Tolkin. Ne bi mogao da napraviš iole povezanu priču. Mada ne sumnjam da će se neko latiti posla ako ukapira da će i tu inkasirati neku dobru kintu, Ja znam da neću gledati.

Back