Na osnovu toga da se ne slažem sa iznetim stavom. Pretvorio je jednu epopeju sa specifičnim smislom, porukom i idejom u holivudski akcioni film. Da budem precizan, potpuno je promašio poentu. Što se mene tiče, unakazio je celu priču. Takođe je dosta likova potpuno upropastio i izmenio. U prvom redu Aurenu, Dentora (od kojeg je napravio psihopatu i ludaka), Teodena, neke važne detalje nije spomenu, a neke nebitne je natrpao. Iako je u knjzi Sauronovo Oko, više neka metafora, nisma mogao očekivati bolje nego da gospodin to shvati bukvalno i metne reflektor na Barad Dur. One epske scene kad legolas surfuje na dasci, ili gej scena Frodo Semvajs tamo pri kraju 3. dela je nešto što neću zaboraviti, na žalost. Da ne pominjem činjenicu da je Jackson sasvim prosečan režžiser, zapravo i ispod proseka, u čijoj filmografiji nema ništa vredno pomena.
Još da dopunim, komotno mogu Jacksona da vidim na mestu Michel Bay-a:
-Those are special effect, not ideas!
- I don't understand the difference....
- I know you don't... Get him out of here.
Recimo da bih voleo da je taj film režirao neki kapacitet kao F.F. Coppola (Godfather, Apocalypse Today, itd...), zatim gore pomenuti Alejandro Jodorowsky, majstor svog zanata, čovek koji je u fantastici ceo život, kreator kultnih stripova kao Incal, Tehnopopes,The Saga of The Meta-Barons i dosta drugih. Apsolutno sam siguran da bi on izvukao najbolje iz cele knjige i da bi se koncentrisao na suštinu dela. Eventualno još Daren Aronofsky koji me uvek oduševi kad nešto snimi. Iz kakvof formalina su izvukli netalntovanog Jacksona i dali mu brdo para da napravi treš akciju od jednog duboko metaforičnog dela, ja zaista ne znam. ali onaj ko je to uradio, ruka mu se osušila da bog da.