Сергеј Јесењин и Исидора Данкан.

Велебитдрема

Iskusan
Banovan
Poruka
6.538
Ha,ha Isadora...
Da, stvarno se tako zvala, a imala je ona ihihihi brakova i decu pre njega. Kada se udala za njega bila je vec odrtavela, debela, govorila je da najvise voli
krompir i mlade muskarce. Bila je udata i za izvesnog Singera ( vlasnika legendarnih sivacih masina).

U svakom slucaju treba se setiti tih nekadasnjih velicina ( mislim na nju, Jesenjina se secamo i bez novina).

Bio je nekada i predivan film sa Vanesom Redgrejv, ali ja se secam samo zadnje scene gde umire zadavljena shalom
u Nici u nekom kabrioletu.

Da, stvarno se tako zvala, a imala je ona ihihihi brakova i decu pre njega. Kada se udala za njega bila je vec odrtavela, debela, govorila je da najvise voli
krompir i mlade muskarce. Bila je udata i za izvesnog Singera ( vlasnika legendarnih sivacih masina).
Ha,ha to me podseti na jednu pesmu, tačnije njenu poslednju strofu, http://tekstovi.net/2,414,13470.html

Onaj ko je pisao ovaj tekst pesme sa linka je nepismen. Sve je pomešao i upropastio remek delo...

Poslednja izmena:

U svakom slucaju treba se setiti tih nekadasnjih velicina ( mislim na nju, Jesenjina se secamo i bez novina).

Bio je nekada i predivan film sa Vanesom Redgrejv, ali ja se secam samo zadnje scene gde umire zadavljena shalom
u Nici u nekom kabrioletu.

Za tu epizodu je vezana jedna zabluda. Obično se misli da ju je smrt zadesila dok je bila u vožnji sa Etoreom Bugatijem, čuvenim konstruktorom automobila, a zapravo je bila sa nekim fićfirićem čiji nadimak je bio Bugati. U filmu ga igra Lado Leskovar. Nia automobil u kojem se to dogodilo nije bio bugati.

Za tu epizodu je vezana jedna zabluda. Obično se misli da ju je smrt zadesila dok je bila u vožnji sa Etoreom Bugatijem, čuvenim konstruktorom automobila, a zapravo je bila sa nekim fićfirićem čiji nadimak je bio Bugati. U filmu ga igra Lado Leskovar. Nia automobil u kojem se to dogodilo nije bio bugati.
More, dal je Bugati ( auto) ili nije, mnogo sam oprezna sa salovima. Moj pas( ne nosi sal) je zamalo nayebao u jednom liftu kada mu je povodac upao u neku rupu, a lift krenuo.
Sva sreca pa je veliki pas, povodac se pokidao, ali da je bio neki zesci povodac lift bi ga usmrtio.

Ja sam čitala i na više mesta da je to bila ljubav na prvi pogled ,bez obzira na razliku u godinama.Ona je bila starija od Serjože oko 18.godna.Kada su se sreli u ateleju slikara Georgija Jakulova ,Isidora je uz zvuke Internacionale odigrala njen čuveni ples sa crvenim šalom.On je za nju,simpatično punačku,crvenokosu,vragolastu samo rekao:"Boginja"Ona koja nije znala,sem desetak reči na ruskom jeziku,prišla mu je ,poljubila ga,svojim malim crvenim usnicama i rekla:"Andjeo" da bi kod drugog poljupca izgovorila :"Čort!” ( Đavo)..tako je počelo...Zajedno su posećivali prijeme i književne večeri,gde je ona plesala a Sergej je čitao stihove! Obzirom na razliku u godinama njena ljubav prema Sergeju bila je zaštitnički nežno ispoljavana,ali savremenici su govorili da su ih vezivala iskrena osećanja.Venčali su se.Raritet je bio dvojno prezime koje su poneli.Isidora je na svaki način nastojala da promoviše muža – pesnika, organizovala je prevođenje i publikovanje njegovih pesama, priređivala književne večeri, ali su van granica Rusije Jesenjina smatrali isključivo kao “privezak“ slavne plesačice.On je tugovao!Osećao se bespotrebnim.Ljubav je jenjavala medju njima.On je sve više pio.....Dalje je poznato..i komentari i sećanja njihovih savremenika..sve do samoubilačkog čina Sergeja...i nepune dve godine zatim dugački šalse zapleo o točkove kola i Isidora je poginula...Sticajem nesrećnih okolnosti sudbina je htela da i uzrok njene smrti bude gušenje....

uraganska-romansa-isidore-dankan-sergeja-jesenjina-slika-103684.jpg

Back