Сеоски бизнис за боље сутра

Уреду, као прво, желим да поздравим све на сајту, на форуму, шта год, и да се представим. Ја сам Алексић Владица, живим у Угриновцима имам 19 година и ово ми је први пут да улазим на Крстарицу. Као друго, желим да знате о чему ћу ја, и надам се ви овде да говоримо, желим да створим бољу будућност, то ми је једна од најбитнијих ствари у животу, птрудићу се, покушаћу, можда чак и више пута, а надам се најбољем. Оно што желим да урадим и током целог тог рада да се консултујем са вама је, чини ми се преопширно за било који овде форум, па се бојим да не погрешим форум, али, немојте ми замерити, нов сам овде и млад.

Желим да покренем своје село, да се потрудимо да буде место у коме би људи живели лепо, које није загађено, и које би имало своје стандарде, имам идеју и план. Кратак опис села ће вам бити од помоћи да би ми дали савете у складу са стањем. Село је брдско-планинско, на југоистоку Србије на надморској висини од око 700 до 1 000 метара, не знам тачно, има бујну вегетацију, и сто процентно становништво које баца смеће и одпад по долинама, већина становника гаји и прска свачиме малину и купину за продају разним индустријама од којих добијају мало пара, изузев тога, тамо скоро да и нема посла који пружа зараду, људи раде много и живе тешко.

Дакле, који су то највећи проблеми?
1. Веома мало посла, ни близу довољно.
2. Мале плате,
3. Бацање смећа и одпада у природу;
4. Становништво које живи неефикасним и нездравим животом;
5. Прскање воћа за продају разним препаратима, хемикалијама, стварима, од којих многи штете здрављу;
6. Становништво које размишља на веома стар и за данашње време неефикасан начин и притом има веома јак карактер те је јако тешко направити било какву акцију, нову политику или нови начин живота, шта год пукушаш добјеш општу осуду.
7. Становништво је јако несложно.
8. Болесно становништво због јако лоше исхране.
Предвиђени план се бави решавањем проблема 3, 5, 6, 7, 1 и 2 (поређано по редуследу плана од онога чиме се план прво бави, па до онога чиме се план на крају бави).

Ево и плана, тј. циљева у кратким цртама, наравно, ја то код себе имам све разрађено по ставкама, но то можда неки други пут, за сад' за форум само кратко.
1.) Прављење плана.
2.) Набавка новца. Немам никаквог почетног буџета, тако да ће ово бити крупан залогај за мене, кажем, надам се најбољем.
3.) Налажење тржишта за случај да успемо све до ставке 6.1 (укључујући и 6.1).
2.1.) Набавка опреме и свих потребних средстава за производњу нектара или разређеног сока од непрскане малине.
4.) Припрема за прављење нове валуте. Налажење начина и средстава да се направи нова валута која ће служити само у оквиру заједнице, базираће се на неку другу, стабилну валуту и/или на ствари на које ће се трошити.
5.) Изношење идеје и плана и већ постигнутог у јавност. Зашто ова ставка није била на другом месту? Зато што је, већ поменуто, становништво веома тврдоглаво, највероватније не би пристало и плус би ме осудило да ће ми касније бити још теже да их наговорим да ми се придруже, а ако виде да је нешто већ урађено, или још боље, плаћено, много су веће шансе да ми се "смилују", да ме подрже и да се укључе, воле кад неко уради све уместо њих, а они се само на крају прикључе кад' виде да не морају да се залажу за заједницу и помисле да ће остварити неку добит.
5.1.) Убедити јавност (становнике села) да се укључе у што већем броју.
6.) Почетак производње нектара или разређеног сока од непрскане малине.
6.1.) Мало усавршавања и обезбеђивања процеса производње нектара или разређеног сока од непрскане малине.
7.) Склапање договора о продаји производа.
4.1.) Стварање нове вауте. Из два разлога: Први разлог је тај што желим да људи добијају онолико новца колико раде, јер људи не добијају ни приближно онолико новца колико би требало. До закључка сам дошао логичким путем. Ако предпоставим да 1% људи поседује око 90% свог новца на свету, док се осталих 99% боре да би узели тих 10%, простом рачуницом долазим до размере 1 : 891, где "1" представља средњу вредност новца који поседује најсиромашнијих 90% светске популације, а "891" средњу вредност новца који поседује најбогатиих 1% светске популације. Али зашто то није уреду? Као прво из моралних разлога, а као друго, јер су се тих 1% обогатили на тада тренутним ситуацијама, тј. највише због технолошког напредка, јер је људски род постао много продуктивнији него икада пре, због робота и осталих техничких и технолошких помагала који су много продуктивније од људи па су могли и много више новца да зараде јер га је и било. А све то је заслуга иноватора, научника, инжињера, умника итд. који су то оставили свету у аманет тако да нико нема већа права да узме тај "бонус" од другога. Стварањем нове валуте нећемо вратити "бонус" назад, али ће мо обезбедити да, ако се правилно распоређује валутом, "бонус" који ми остваримо остане међу нама и то равномерно подељен. А други разлог стварања нове валуте је тај што је "тамо" (у мом селу, за где планирам све ово) главна валута РСД, која је веома нестабилна и постепено прелази у инфлацију.
4.2.) Увођење валуте у платни систем. Тј. та валута ће бити једина којом ће, у оквиру заједници моћи да се купи производ (нектар или разређени сок од непрскане малине у завиности од тога за шта се одлучимо). Наравно, на главном тржишту ће бити у РСД јер оно није део заједнице.
8.) Покушај скапања договора о небацању отпада и смећа у природу.
9.) Набављање средстава за компостирање / прављење хумуса.
9.1.) Проба.
9.2.) Позив члановима да дају материјал за компостирање / прављење хумуса.
9.3.) Увођење наше валуте у продаји компоста / хумуса.
9.4.) Успостављање тржишта за куповање материјала за компост / хумус од мештана. Не у "новој" валути јер ономе ко не би куповао наше производе ништа не би значила.
8.1) Покушај скапања договора о небацању отпада и смећа у природу, ако предходни пут нисмо успели. (Ово ћемо радити све док не успемо.)
10.) Повећање производње.
11.) Почетак производње нектара или разређеног сока од непрскане купине.
11.1) Мало усавршавања и обезбеђивања процеса производње нектара или разређеног сока од непрскане купине.
12.) Покушај увођења других ствари које мештани производе, продају и куппују у "нови" валутни систем. (И ово такође ћемо радити све док не успемо.)
10.1.) Повећање производње.
13.) Увођење правила да сваки корисник мора имати чланску карту, која ће бити јефтина, али е пре свега служити за лакше распознавање чланова.
14.) Проширење тржишта изван граница села.
15.) Чланске карте и новац се побољшавау у циљу немогућшта фацификовања, и замењују старе.
16.) Званична регистрација производа. И правило, да се сваки следећи производ, који ће бити предвиђен да за продају изван граница удружења званично региструје.
17.) Налажење тржишта за продају ракије за случај да успемо да усавршимо и обезбедимо процес прављења.
17.1) Усавршавање и обезбеђивање процеса прављења ракије.
17.2.) Склапање договора и о продаји и продаја ракије.
17.3.) Повећање производње ракије.
18.) Налажење тржишта за продају вина за случај да успемо да усавршимо и обезбедимо процес прављења.
18.1) Усавршавање и обезбеђивање процеса прављења вина.
18.2.) Склапање договора и о продаји и продаја вина.
19.) Обезбеђивање процеса производње компоста / хумуса.
20.) Повећање производње компоста / хумуса.
21.) Отворено за нове идеје, за сад' је ово довољно.

То је то, мој план у кратким цртама, наравно, ово је само почетак свега, имам још тога на уму, мислим да је почетни капитал највећи проблем. Наравно, не желим и немам на уму да ви скупљате средства за све ово, само желим да порадимо на плану, шта и како. Оно што ме највише тренутно занима је то како да направим нектар или разређени сок, где могу да набавим све што ми треба за то, то ми је највећи проблем, ако би неко знао, слободно нек' се јави, нека да предлог.
За прве три ставке ћу ја да се побринем, ако уопште и успем да убедим некога да ми да толике паре.
Још једном, опростите ако сам побркао форум.

Молим вас, поштедите ме неконструктивних савета. Хвала.

Немам, истина, али то неће утицати на одлуку да ли ћу да покушам. На крају ћу барем стећи неко искуство, што ми је такође битно. И не брини, учим ја, трудим се, радим на себи. У сваком случају хвала на савету, то ме подстакне да учим још више.

Немам, истина, али то неће утицати на одлуку да ли ћу да покушам. На крају ћу барем стећи неко искуство, што ми је такође битно. И не брини, учим ја, трудим се, радим на себи. У сваком случају хвала на савету, то ме подстакне да учим још више.

Mladi Gospodine teško ćete naći ovde ozbiljnje diskusije,zato Srbiji i njenim građanima ide tako kako ide.U odnosu na Vaše godine ne razmišljate loše,ali toliko puno da započnete mnogo bi bilo i za mnogo "potkovanije"
Moje mišljenje je da pokušate iz ovog što ste naveli jednu najmanju sitnicu,što manje para,beznačajna tehnologija,i sa što prostijom radnom snagom.Počnite sa tačkom 3 pokupite smeće i odpad ali da bude čisto ko u
singapuru.Posle toga dolazi "bičovanje" za onog što baca smeće u prirodu.Ukoliko to postignete Vi ste na konju,u šta sumnjam da ćete uspeti iako je to najprostije napraviti.

Хвала вам франак, наравно, ово је само план, ако скупим довољно пара, ако... ако падну с' неба, или тако нешто. Иначе, наравно да бих почео са нечим малим, то би свакако било производња нектара или разређеног сока од непрскане малине, јер ипак постоји једна особа у селу, на жалост једна једина, која гаји све здраво и природно, мој драги деда, а има довољно малине за почетак, пар тона годишње, таман. А после тога како ја одлучим. Још једном хвала, извините ако давим много, али за оно мислим да нисте управу, запрво мислим да ми имамо добар део "нормалних" грађана, са којима се јако професионално, тачно, одмерено и прецизно дискутује, барем сам ја увек у таквом друштву, па знам. Драго ми је што сте ми мало помогли и хвала још једном. Ноћ је, а тад' ми најслабије ради мозак, а ево још и учим нешто, тако да не замерите ако сам био неразумљив :) .

Хвала вам франак, наравно, ово је само план, ако скупим довољно пара, ако... ако падну с' неба, или тако нешто. Иначе, наравно да бих почео са нечим малим, то би свакако било производња нектара или разређеног сока од непрскане малине, јер ипак постоји једна особа у селу, на жалост једна једина, која гаји све здраво и природно, мој драги деда, а има довољно малине за почетак, пар тона годишње, таман. А после тога како ја одлучим. Још једном хвала, извините ако давим много, али за оно мислим да нисте управу, запрво мислим да ми имамо добар део "нормалних" грађана, са којима се јако професионално, тачно, одмерено и прецизно дискутује, барем сам ја увек у таквом друштву, па знам. Драго ми је што сте ми мало помогли и хвала још једном. Ноћ је, а тад' ми најслабије ради мозак, а ево још и учим нешто, тако да не замерите ако сам био неразумљив :) .

Koliko sam shvatio tebi je cilj prerada organske maline, ispravi ako gresim.

Nigde nisam video koliko zemlje imas sto je najvaznija stavka u poljoprivredi.
Bitna je i udaljenost od grada kao i kvalitet puta, ne treba zanemariti ni daljinu otkupne stanice ili fabrike za preradu koja bi preuzela tu robu, bar u pocetku.

Deo sa valutom mozes da zaboravis odmah a udruzivanje u zadrugu je moguce samo ako nadjes pouzdanog kupca ali koliko sam video po tvom opisu od toga nece biti nista jer je za to najvaznija sloga a ne da neko pozuri sa prodajom i da robu ispod cene samo da bi je prodao.

Dok ne postanes veci gazda u selu tesko da ce neko biti spreman na saradnju sa tobom, vecina misli da pamet prati godine ali nije uvek tako.

Sto se djubreta tice tu jedino da odlazes svoje kako treba a tudje da vracas ako ti zavrsi u njivi, mozda se tako opamete.

Тако је, за сад' ми је то најважније, да направим нешто јер тога имамо доста, и садимо још, оно што си навео, квалитет пута, удаљеност од града, купац, то је већ како треба, јер већ пар година сарађујемо са фабрикама, превозницима идт. И мислим да није све тако црно као што кажеш, свакако и ако не успе оно за задругу или шта већ и оно за смеће и отпад (а вероватно неће), ово друго може, уопште није далеко од остварења, а плус што неће бити никаквог великог улога, тек је почетак, тако да не би' пуно ни изгубио :p.

- - - - - - - - - -

Нисам особа која живи на причи, ја одма' прелазим на дела.

Mladi Gospodine,ja nisam u toku šta nisam u pravu,svejedno to je samo moje mišljenje.Još nešto što bi reko da fali u Srbiji a nije komplikovano izvesti.Treba postaviti sajt najbolje NSZ gde bi se videlo ko traži poso,u kom kraju
živi,jel bi imao neki projekat čime bi se bavio,kakve veštine poseduje.jel bi neko od "gastarbajtera" finansirao njegov projekt ili neki drugi vid saradnje itd.E drugo je ukoliko počinjete sa milijon franaka hoće li neko biti zaintersovan.
Takve inicijative su bile od države ali ne vidim da je to zaživelo.Čak i aktuelna vlast hoće da udeli pare ako ima projekata.Pozdrav franak

Наша дијаспора је једна од најдарежљивијих по дознакама, по инвестицијама је на самом дну лествице.То је превасходно због корупције против које се боримо.Канцеларија за дијаспору је покренула пројекат Запослимо Србију како бисмо са локалним самоуправама нашој дијаспори понудили добре услове за улагање, уз минимум бирократије“

Zna li neko ima li bilo kakva inicijativa nekog privatnika ili države?

Имамо доста земљишта, и од тога је велики део под шумама, ако вас занима, кажем да за то нема бриге. > ccaterpillar

Хвала франак још једном, мада нисам сигуран шта ће ми тај "Запослимо Србију" пројекат, али можда ми помогне некад', погледао сам на њиховом сајту о пројекту и чини ми се да није лоше, али чак што би ми требали и радници, могу да их нађем, већ пар година имамо раднике, бар за малине, тако да, ако би ми требали, једноставно потражим за себе, знају они мене, знам ја њих. > franak

И није истина да нема профита, ако си читао све горе, рекао сам да мој деда не прска, а има профит скоро колико и други, мислим кад' се све одузме и дода, чак су и долазили стручњаци за малине, и неки за неку здраву животну средину и шта ја знам код деде и сами потврдили да наша не прскана малина одлично рађа и да је мала разлика у добитку на крају сезоне, и похвалили га што чува здравље других. Још увек нисам чуо да било ко други у селу природно гаји биљне културе за продају. > Владан

И да, деда је одлучио да посади још једну њиву, биће такође малина и да унајми још које раднике, можда могу да извучем неке паре, нешто за почетак, да скупим све што ми треба, да се опробам у прерађивању, то ће ми наравно на почетку бити секундарни посао, нешто као хоби, док видим да добро иде, па после како буде.

Back