seoba

juce je bila komemorativna sednica nekih nasih istoricara, a povod je bio ...
130-togodisnjica egzodusa albanaca iz niskog sandzaka i toplice

mislim da je to tacno preveden naslov pod kojim je odrzana ta komemoracija.
znate li nesto o tome???? imate li ikakvih podataka o tome???
samo da kazem da i dan danas kod nas ima puno porodica koje nose prezime kurshmljiju, nishliju i sl.

ja cu pokusati nasi neki podatak o tome u medjuvremenu.

Tužno. Vezano takođe i za tužnu sudbinu albanaca koji su na crno naseljavali Kosovo decenijama bežeći iz Albanije.. Tužno je i da su morali da sarađuju sa fašistima za vreme Drugog Svetskog Rata. Tužno je i da su morali da beže iz starosedelačkih domova starih desetak godina pre Nato intervencije. Tužno je što moraju da falsifikuju istoriju pa da grade betonske džamije. Tužno je što u najnovijoj monografiji Kosova Srpske Svetinje spominju na način nedostojan bilo koje nacije.. Nije tužno što Srpska policija ima popis i lične karte svih onih koji su stvarno bili žitelji Kosova. Nije tužno kada uskoro počne Svestski cirkus što će nevini albanci platiti krvavu cenu kriminalaca koji ih vode i počeće Seoba Albanaca pod nekim Albanskim Čarnojevićem. Nije tužno što će se valjati u krvi zbog ovakvih svakodnevnih provokacija. Najtužnije je je što Krstarica dopušta ovakvu propagandu izvitoperenih i bolesnih albanskih fašista.

I nije u pitanju samo novac...za vecinu Srba tamo Kosovo je oduvek bila "rupa" iz koje treba pobeci,na neki nacin shvatali su selidbu na sever poput neke emancipacije,zaboga,pa oni su prerasli onu sredinu dole",spremni su za nesto vece...."

E ovo je ustvari i najtuznija istina i nije karakteristicna samo za Kosovo nego i za sve provincijske krajeve gde Srbi zive.Svi bi da se dosele u prokleti Beograd kao da je on centar sveta,prodali bi i 100 hektara zemlje samo da se zabiju u neku buvaru od 40 tak kvadrata i stvore neku laznu predstavu o sebi.Kosovo je recimo jako plodna zemlja sa odličnom klimom za uzgoj dobrih sorti vina i ostalih poljoprivrednih kultura.Svaki put se oduševim kad prođem kroz neki kraj u Srbiji gde vidim kakvih sve lepota ima vodopada,pastrmskih ribnjaka,lovišta,šuma,jezera.Ne želim da tvrdim kako je život na selu pravi raj ali pošto sam rođen i odrastao u radničkom predgrađu upoznao sam dobro takav gradski život.Nije život u BG samo život preslikan iz Knez Mihajlove.

Back