Сензационализам

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.608
УЖАС! СТРАХОТА! МОНСТРУОЗНО!

...само су примери наслова из новина (добро, у најширем смислу те речи) који "продају тираж".

Неке бенигне ситуације се дижу на пиједестал изједначен са инквизицијском тортуром или нацистичким експериментима.

Како на вас утичу такви наслови? Испуњавају ли своју функцију и да ли, после прочитаног пратећег текста застанете и размислите шта је заправо вест и зашто је пласирана на овакав начин?

...само су примери наслова из новина (добро, у најширем смислу те речи) који "продају тираж".

Неке бенигне ситуације се дижу на пиједестал изједначен са инквизицијском тортуром или нацистичким експериментима.

Како на вас утичу такви наслови? Испуњавају ли своју функцију и да ли, после прочитаног пратећег текста застанете и размислите шта је заправо вест и зашто је пласирана на овакав начин?

reci tamo na internom da otpuste ove sto pisu gornje naslove sere nam se

- - - - - - - - - -

inace u meni naslov budi bes da tog isprangijam sto ih pise,uopste me ne zanima da kliknem

Мислим на реакцију читалаца.

Pod pretpostavkom da izdavači tim naslovima postižu cilj visokog tiraža, to znači da je puno čitalaca. A verovatno je čitaocima to privlačno pa i oni ispunjavaju svoje ciljeve čitajući.
Ako je pitanje da li treba da takvo informisanje bude cilj društva? To opet zavisi od onoga ko se pita šta treba a šta ne. Pošto smo u demokratiji, narod odlučuje i to pokazuje time što kupuje tu vrstu štampe. Pa sama demokratija je oblik društva u kome odlučuju mediokriteti a ne neki genijalci.
To o čemu govoriš je proizvod demokratskog (mediokritetskog) uređenja i tu je i odgovor na postavljeno pitanje.

- - - - - - - - - -

inace u meni naslov budi bes da tog isprangijam sto ih pise,uopste me ne zanima da kliknem

Sem što besniš, jesi li nekoga isprangijao?

Pod pretpostavkom da izdavači tim naslovima postižu cilj visokog tiraža, to znači da je puno čitalaca. A verovatno je čitaocima to privlačno pa i oni ispunjavaju svoje ciljeve čitajući.
Ako je pitanje da li treba da takvo informisanje bude cilj društva? To opet zavisi od onoga ko se pita šta treba a šta ne. Pošto smo u demokratiji, narod odlučuje i to pokazuje time što kupuje tu vrstu štampe. Pa sama demokratija je oblik društva u kome odlučuju mediokriteti a ne neki genijalci.
To o čemu govoriš je proizvod demokratskog (mediokritetskog) uređenja i tu je i odgovor na postavljeno pitanje.

Генерално, имамо ли избор? До скоро (добро, релативно скоро) сам Политику сматрао за колико-толико озбиљан дневни лист. И кроз анализе и кроз ауторске текстове а највише по реално пренетој вести без деловања на психу читаоца коришћењем суперлатива.
Међутим, и они тону, полако али сигурно.
Да не причамо о "насловима" по интернет страницама.
Ако ти укинеш бар један нормалан дневни лист или неки проценат штампе уопште који уме да пренесе вест на нормалан начин, о каквој демократији је ту реч?
И зашто је људима престало да буде важно аналитичко размишљање и класификација корисних и бескорисних ствари, вести, начина представљања?
Убрзано време па се жури?

A možda je to i dobro. Ljudi su decenijama poslušno čitali i slušali vesti.
Čim su sada vesti iz nesvesti počele da vrište, biće da im ponestaje
publike pa se dovijaju.
Odakle znam. Ne pratim vesti ni kada vrište, nego eto nako... nagađam..

Генерално, имамо ли избор? До скоро (добро, релативно скоро) сам Политику сматрао за колико-толико озбиљан дневни лист. И кроз анализе и кроз ауторске текстове а највише по реално пренетој вести без деловања на психу читаоца коришћењем суперлатива.
Међутим, и они тону, полако али сигурно.
Да не причамо о "насловима" по интернет страницама.
Ако ти укинеш бар један нормалан дневни лист или неки проценат штампе уопште који уме да пренесе вест на нормалан начин, о каквој демократији је ту реч?
И зашто је људима престало да буде важно аналитичко размишљање и класификација корисних и бескорисних ствари, вести, начина представљања?
Убрзано време па се жури?

Negde u izdavaštvo se upliću i interesi vladara (množina).
Ako gledamo samo iz pozicije izdavača, zamisli da si ti izdavač koji opstaje i živi od tiraža svojih novina. Da li bi istraživao kakve informacije povećavaju ili održavaju tiraž, ili bi pisao ono što se tebi sviđa? :)
Prema tome dobrim delom se može reći da su novina i odraz čitalaca.

Negde u izdavaštvo se upliću i interesi vladara (množina).
Ako gledamo samo iz pozicije izdavača, zamisli da si ti izdavač koji opstaje i živi od tiraža svojih novina. Da li bi istraživao kakve informacije povećavaju ili održavaju tiraž, ili bi pisao ono što se tebi sviđa? :)
Prema tome dobrim delom se može reći da su novina i odraz čitalaca.

stara izreka laze ko novine...

Да ли мислите да је навала оваквих наслова и оваквог начина извештавања заправо омаловажавање заиста шокантних ствари које се дешавају или могу да се десе и да је на неки начин припрема становништва да заиста озбиљну и потресну вест прими са дозом резигнације јер је само још једна у низу шокантних и ужасних?

Да ли може петоструко убиство или озбиљно силовање малолетника да буде у рангу са ломљењем нокта познате блогерке?

ko jos uvek stampu drzi za ozbiljan izvor informacija itekako... ne bi verivao koliki broj zavisnika cirkulise... nekad se lepo govorilo laze ko novine... od skora citam samo istorijske knjige, nista izmisljeno, pa sam sebi ponekad licim na hickoka koji je to isto praktikovao

ko jos uvek stampu drzi za ozbiljan izvor informacija itekako... ne bi verivao koliki broj zavisnika cirkulise... nekad se lepo govorilo laze ko novine... od skora citam samo istorijske knjige, nista izmisljeno, pa sam sebi ponekad licim na hickoka koji je to isto praktikovao
Да, може човек да се искључи, али на тај начин и одбија да дође до вести које су актуелне. То је легитиман избор са оваквим стањем новинарства, не само код нас, већ и шире. Мноштво ће ипак одабрати "зомбирање" бомбастичним насловима и навикавање да је све исто и да сваки догађај има исту тежину, исту мантру. И навикавамо се да нас није више брига.

mislim da su normalni ljudi zasiceni bilo kakvim vestima jer je svaka laz ma kako upakovana vidljiva golim okom ... trend navlake da klikces na nedorecenu informaciju nije samo tabloidni...sad je atak na primitivne i neobrazovane kao i one koje dovlace uz selendri u gradove jer su oni najbolji konzumenti tih debilnosti

Back