senilnost

• Začetnik teme Začetnik teme pajamaca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ta tvoja baka je bolesna i luda, a vi je slušate... užas. Nemam pojma šta se radi u takvim situacijama - u bilo kakvim porodičnim svađama, pogotovo oko love, to mi je noćna mora... Ali svakako treba da je pregleda drugi doktor (ili dva tri lekara) i da daju odgovarajuću dijagnozu... jadne ti i tvoja mama, kakav užas od situacije...

pajamaca je napisla da je baka senilna. I to objasnjava sve. Naravno, ne olaksava situaciju, ali takvo je to stanje, i nekako treba izaci na kraj s njim.
S obzirom na to da samo mama pazi i cuva baku ( na stranu sto mora da bude dovoljno jaka i strpljiva sa njom, svesna cinjenice da su bakine price nelogicne, bez smisla, proizvod senilnosti a ne neke namerne zlobe) trebalo bi (ja bih tako, ne pravim se pametna :) ) jasno da se postavite prema spoljasnjim kriticarima - tetkaka, rodjacima, komsijama - ko vec odrazava predavanja a ne pomaze.
Rekla bih toj svojoj tetki nesto otprilike ovako:
baba je dobra i bla-bla, ali je, na zalost, senilna. Necu da mi to-i-to (pa sad primeri da bi tetka shvatila!) kvare sve lepo sto mislim o baki i sto sam od nje dobila ( makar da me je jednom pomazila po glavi, npr. :) ). Bilo bi dobro kada bi smo mogli svi da pomognemo obema - mami i baki - da sto bezbolnije prodju kroz te teske dane... 'Ajde, tetka, dodji budi sa babom dok mama ode malo u banju, pa posle jedno 2-3 meseca zajedno budite sa njom...

Uzasavam se te senilnosti... Treba odrzavati gimnastiku mozga sve vreme, poturati babama i dedama knjige, ukrstenice, cajeve, sokove... Ako nista drugo, sto duze ogovarati sa babama ogovarati komsiluk :)

Secam se, bila sam sa maman u poseti u bolnici i jedna senilna baka je uobrazila da joj je moja mama cerka, a baka koju smo posetili svima je ispricala da joj je unuk poginuo, opisala je okolnosti do najsitnijih detalja - jedino sto se unuk pojavio u poseti sa sve ponudama za bolesnika :( . Strasna je krivda kada se neko (blizak, drag, nekada potpora, oslonac, ) pretvara u, kako pajamaca napisa, krpicu :(

ma znate šta je problem. on anikom ne deluje senilno.
a u stvari niko i ne provodi vreme sa njom.
telefonski ona zvuči sabrano i jako kakva je uvek i bila.
naravno tetka i teča zapale pri samoj pomisli da će da ih guši,
moja sestra (od tetke) svrati isključivo kada je moja mama kod kuće...
jer verujem da računa na prijatan razgovor u maminoj prisutnosti...
eto.
juče sam bila na placu. baka ima upalu bešike i neke umišljene bolove, temperature...
("moram biti u centru pažnje po svaku cenu")
i naravno nikome nije palo na pamet da je vodi, jer je plac na selu, sa poljskim wc...
zvala je čini mi se sve u imeniku da ima kaže kako smo mi otišle tamo da sredimo kuću
i da je prodamo bez njenog i tetkinog znanja...
svi koji su upućeni znaju da moja mama nikada ne bi prodala taj plac iz emotivnih razloga...
i tako napali ljude pa onda krenu popovanja mojoj mami..kako ona ne vodi računa o majci.
i na mobilni su je neki juče zvali:roll:
kada sam došla kući, svratila sam kod bake, da joj se javim,(parkiram auto u garaži koja je u sklopu kuće)i ona ništa.
kao da nij esve to zamesila u toku prepodneva,
kao da se ništa nije dogodilo...
samo kaže baš sam tužna što nisam i ja išla, ali nema veze drugi put ću....
dok sam vozila ka bgd smišljala sam šta ću sve da joj saspem.
ali kada je tako govorila.
shvatila sam da nemam snage da se raspravljam sa njom.
mamu sklanjam iz kuće. na celo leto.
nema šanse.
pa neka neko drugi brine o baki.
da ne zapali kuću. da ne poplavi kuću.
žele kuću? pa neka se potrude da je baka ne syebe.

Pa, jedno pet puta sam otvarala da procitam ovu temu i uvek bih je brzo ugasila jer mi bude samo jos gore.
Imam i ja tako nesto, u pitanju je moja mama, bilo je tu uznemiravanja komsija, zvanja milicije, cak i jednog pozara u zgradi koji je ona izazvala.
Problem u svemu tome je to sto ona toliko sebe ubedi u tu svoju istinu da niko ne moze da joj objasni da to nije tako. O lecenju nema ni govora jer "ona nije bolesna" i vrlo vesto u razgovorima sa nepoznatim ljudima prikriva svoje stanje pa mi uvek ispadnemo krivci jer njoj veruju. O starackom domu naravno nema ni govora. Mi smo ziveli sa njom dve godine, bilo je to dve godine pakla. Sada zivi na 350 km od nas i svaki telefonski poziv mi je stres jer ne znam sta donosi. Ima svoje prihode i svoj stan koga smo se brat i ja odrekli u njenu korist. Ponasa se kao da ima svu vlast sveta. Nekad mi je tako zao i pomogla bi joj, ali ne znam kako. Nas zakon ne dozvoljava da na silu vodite nekoga na lecenje. U praksi postoje osobe koje su izvrsile dela silovanja pa cak i ubistva i kada se proglase neuracunjivim, opet ih puste da setaju po ulici.
A sve ovo pisem jer me pece savest, tako bih volela da nadjem resenje i da joj pomognem. I uglavnom, svi prijatelji pa i nekoliko rodjaka koji su se "opekli" o nju shvataju sve , a onda se pojavi jedna prijateljica koja nista ne komentarise i vrlo je dobra osoba, ali... Gledam je kako se brine o svojoj majci, kako na svaki njen mig ona skace i sluzi je, kako organizuje masu lekara i za najmanju sitnicu, kako je vodja sa sobom kod svojih prijatelja... Gledam i njenog muza koji je iz velike ljubavi sa njom i koji je isto tako divan covek i mnogo joj pomaze.
Da li oni tim svojim postupcima ugrozavaju svoju vezu, jer, mnogo se tu precuti i proguta. Da li treba zrtvovati svoju vezu, brak, porodicu, zbog necije majke ili zrtvovati neciju majku zbog sebe i svoje porodice ?

da ti iskreno kazem, ne volimda gledam to sa aspekta - sta smo zrtvovali.
Osjecala bih se lose kada bih tako razmisljala. Ih, koliko sam samo zrtava kojecemu prinjela!
Roditelji nam kao malima pruze nesto, kasnije im vracamo, ali ne na isti nacin. Ne zato sto ih manje volime, nego zato sto se na drugaciji nacin brine o djetetu, a na sasvim drugaciji o starijoj osobi.
Novac sve bitno olaksava, a njega na zalost nikad dosta.

tu nastaje dilema...starachki domovi deluju kao grozna mesta gde ostavljaju ljude da jednostavno umru...al opet ko tje da se cima sa tim?...josh ako su nepokretni pa da peresh menjash pelene ma haos...a znam sluchajeve gde tako neshto traje bukvalno godinama...f u bre!...ne dugujem ti nishta rodila si me i to je ok svaka chast sjajna si volim te...al kao ubij se ko chovek nemoj da unishtavash ljude oko sebe...nekad opet razmishljam kako je to uzhasno i kako moramo da promenimo i da se vratimo onom plemenskom fazonu u kom mladi brinu o starima...pa opet ne znam nisam pametan...a to tetke strichevi i to...reeecimo da imam sretju da sam provalio davno da su svi kompletne budale...pa me zaista nishta ne mozhe iznenaditi...poenakd tako chujem nekog kako sa zharom pricha o familijarnim oqpljanjima i ne znam kako obozhava strina danijelu jer je tako ql i mozhesh joj svashta retji...pa mi bude pomalo zhao shto sam se distancirao...a onda se setim da su moji budale i bude mi ok...

Ako ti nasi roditelji zahtevaju da im se mi apsolutno i potpuno posvetimo i mi to ucinimo zato sto mislimo da je to u redu, da li cemo (posto mislimo da je to u redu) i mi jednog dana to traziti od nase dece i samim tim im staviti teret na njihov zivot kao i nasi roditelji nama.
@NEVENA
Mislim da novac tu ne moze mnogo da pomogne. Ako ona ne zeli da ide u neki staracki dom, pa cak ni najvise klase i ako ne zeli da se o njoj brine neko na taj nacin sto ce je terati da pije lekove i ukazivati joj da ono sto ona misli nije bas tako kako ona misli, tu novac ne pomaze.
Kako ce je novac naterati da popije lek ? Da li novac ima moc da je smesti u neku ustanovu gde ce joj na prevaru davati lekove ako ona smatra da je savrseno zdrava i normalna i da ono sto ona misli zaista jeste tako ?
Ili ce taj novac omoguciti da je proglase ludom pa je smeste tako negde. Da li je to onda ispravno i da li cemo mi onda uciniti ono sto je dobro.

U,ne, ne, ne. Nisi shvatila. Samo ne moze svak da priusti staroj i blesnoj majci jedan fin suncan stan, sa divnom terasom da hrani golubove. Ne moze da joj adaptira kadu i komplet kupatilo prema njenim fizickim mogucnostima. A posebno ne moze da plati medicinsku sestru. Naravno, svako moze da izdvoji tih stotinak eura (skoro svako),ali ako sestri platis 500 eura, bice briznija, pazljivija, bice bolje tvojoj majci i ona ce se bolje ponasati. Dozivjece sestru kao prijatelja, nece odbijati ljekove... tako i ne mora u dom.

Nije nova presudan, ai moze da pomogne i promjeni situaciju optpuno.

Btw pozz za Palic!

Back