Seksualna zrelost

nekst88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.101
Seksualno sazrevanje je krajnje individualno i u fizičkom i u psihičkom smislu... I tu je rang godina zaista širok od 11 do 21 i više i niže godina...
Kad ste svom detetu počeli da pričate o seksu? Kad mislite da je to ok? Imate li neku opštu crtu ili samo posmatrate svoje dete?
I može li se uspostaviti neka opšta granica kada je adolescent sposoban da sam odlučuje šta želi, sa da se to ne graniči s nekim zakonski nepodobnim situacijama...

:) imam musko dete koje i nema neku zelju da prica samnom o tome ali kad god pozeli nema teme o kojoj ne mogu sa njim da pricam.....kod nas nema stida oko stvari koje su normalne a sex jeste normalna potreba....presiju koju mu je stavljalo drustvo iz razreda brzo smo smanjili i vise ne juri da nadje curu niti da se upusti u sex....sada je 15 god i jos nije zapaljen za devojcice, sve je to jos u teoriji, nema zelju da to sprovede u praksu s obzirom da ga ceka i vodanje za ruku i udvaranje za koje on jos nije spreman....da mu uleti neka koja bi cistu fizikaliju ne bi naravno imao protiv :mrgreen:, za kondom i posle bolesti zna i vodi racuan o sebi pa sa mirna....

Seksualno sazrevanje je krajnje individualno i u fizičkom i u psihičkom smislu... I tu je rang godina zaista širok od 11 do 21 i više i niže godina...
Kad ste svom detetu počeli da pričate o seksu? Kad mislite da je to ok? Imate li neku opštu crtu ili samo posmatrate svoje dete?
I može li se uspostaviti neka opšta granica kada je adolescent sposoban da sam odlučuje šta želi, sa da se to ne graniči s nekim zakonski nepodobnim situacijama...

NIKO,nije zreo sa 11 godina ni da govori o sexu a kamo li da ga ima.:dash:Tacno je da nema pravila ali neke norme bi trebalo da postoje.Koji je to decak ili devojcica spreman sa 12-13 godina za bilo sta ozbiljno u zivotu?Sex je ozbiljna stvar u zivotu coveka a ne samo puka potreba za zadovoljavanjem.Postoje i druge tehnike zadovoljavanja u ranim pubertetskim godinama i one su ok ali sex je nesto vise od toga.
Mislim da je osoba(aj u ovom slucaju dete)ako gledamo iz roditeljskog ugla spremno za sex onda kada sa nekim prilicno starijim(roditeljem,nekim od familije,nekim kome veruje i koga postuje)i kad je spremno da kroz razgovor nesto nauci i primeni u svom zivotu.Sve dok je detetu to smaranje da prica sa roditeljima ili nece da cuje da neko od njih to pomene,stidi se,bezi od teme,plasi se,misli da su oni matori i da je njihovo vreme bilo nesto drugo...do tada je mlada osoba van kontrole da preuzme odgovornost koju sex nosi soborm i sve pozitivne i negativne posledice koje slede nakon.
Moze biti da su neka deca i sa 9 godina spremna na otvoren razgovor ali to ne znaci da su tada i spremni za sex.Generalno mislim da je tu negde 17do 19 godina ok za pocetnicke poduhvate.:)

Back