Sejanje straha u javnosti virusom malih boginja od strane medija

ja stvarno ne razumem zasto se dize tolika prasina oko ovog.
koliko se secam, kad sam bio u osnovnoj skoli male boginje i ovcije boginje (varicele) su uz zauske i jos neke bolesti bile standardne decije bolesti koje su skoro sva deca prelezala i nista im ne fali.
cak je bila i prica da je bolje da se prelezi kad si mali jer ako ne steknes prirodni imunitet na te bolesti i dobijes ih kao odrasla osoba, to moze biti daleko teze.

Infektivne_bolesti-DrKostaTodorovic.jpg

"Akutne infektivne bolesti" - Dr Kosta Todorović, 1963

koliko vidim smrtnost je oko pola procenta 0.5%
verujem da to znaci da je mortalitet dosta nizak.
naravno uvek stoji da je i 0.0001% mnogo ali da li ovakva analiza postoji i za druge bolesti, da li su ta preminula deca imala neke druge bolesti,
nije ovo tako crno bela prica.pri ovom ne pricam oko vakcine, da ili ne posto i nemam dete pa i ne razmisljam oko toga, nego pricam da se secam da su male boginje i varicele bile uobicajene decije bolesti i nije se dizala buka oko toga.

nisam proitv vakcinisanja ali ne znam sto prave te visevalentne..zasto nije ostalo onako kako smo svi mi nekad bili vakcinisani..ocigledno je dobro funkcionisalo, zasto menjati neto sto dobro funkcionise.

koliko se secam, kad sam bio u osnovnoj skoli male boginje i ovcije boginje (varicele) su uz zauske i jos neke bolesti bile standardne decije bolesti koje su skoro sva deca prelezala i nista im ne fali.
cak je bila i prica da je bolje da se prelezi kad si mali jer ako ne steknes prirodni imunitet na te bolesti i dobijes ih kao odrasla osoba, to moze biti daleko teze.

Ni ja admine.

Standardne dečije bolesti, a ja ih nisam preležao (boginje nisam, zauške jesam), jer me neće povišena temperatura. Zadnji put sam je imao 1988. godine.

Ne možeš ni da ih dobiješ ako ne možeš da imaš povišenu temperaturu.

- - - - - - - - - -

No, bez obzira na sve, bojkot vakcinajca... ajca, cajca... ajc... ca, ca...

nisam proitv vakcinisanja ali ne znam sto prave te visevalentne..zasto nije ostalo onako kako smo svi mi nekad bili vakcinisani..ocigledno je dobro funkcionisalo, zasto menjati neto sto dobro funkcionise.

Ja sam primio MMR davne 1981,ista trovalentna vakcina kao što su je primila moja deca. DiTePer je isto trovalentna a daje se još duže. Ništa se nije promenilo, sem pojave zaludnih majki sa pristupom internetu.

zar nije nastao problem oko 5-valentnih i 6-valentnih vakcina?

Nije, MMR je trovalentna vakcina koja je u upotrebi 48 godina. Nije uopšte bitno koliko je "valentna" neka vakcina, već koliko antigena ima u sebi, to određuje njenu "jačinu". Jedna jedina doza vakcine protiv velikih boginja imala je više antigena od svih sadašnjih vakcina zajedno.

Sa napretkom medicine i tehnologije imamo vakcine koje štite od više bolesti a istovremeno imaju manji broj antigena, samim tim su mnogo bezbednije.

Poslednja izmena:

Diže se frka zato što od tih "standardnih dečijih bolesti" deca umiru, dobiju ozbiljne upale pluća (inače pluća se ne regenerišu), ostaju gluva, slepa i mentalno retardirana.
https://en.wikipedia.org/wiki/Measles#Complications

Dokumentovani su brojni slučajevi komplikacija nastalih usled bolesti, a u razvijenom svetu se vodi detaljna statistika. Recimo u Holandiji vakcinacija nije obavezna, ali je procenat vakcinisanih 95%. Međutim, postoji tzv. Biblijski pojas gde žive zatucani verski fanatici koji odbijaju vakcinaciju i svakih par godina tamo izbijaju epidemije raznih bolesti.

U epidemiji malih boginja 1999-2000 od 3292 prijavljenih slučajeva, zahvaljujuci brzoj reakciji lekara, samo troje ljudi je umrlo, nekoliko njih su ostali doživotni invalidi tipa mentalna retardacija usled upale mozga (encefalitis), još 15 gluvih i oštećenog vida.

Opet u epidemiji malih boginja 2013 - 2014 od 2700 slučajeva 181 je hospitalizovano sa ozbiljnih zapaljenjima pluća, bilo je 2 slučaja encefalitisa, a jedno dete je umrlo. Imamo slučaj u razvijenom svetu gde dete u 21. veku dobije istovremeno encefalitis i upalu pluća pa na kraju umre sve zato da bi maloumni roditelji mogli da se igraju praktikovanja njihovih religijskih prava.
Holandija je imala troškove od ove epidemije od čak 4.7 miliona dolara.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5322286/

2004-2005 epidemija rubeole, od 387 slučajeva ni jedno dete nije umrlo, ali je bilo 2 pobačaja, 11 ostalo gluvo i slepo. Sve u svemu divota jedna.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19710586

Ovo su sve podaci za zemlju koja ima odličan zdravstveni sistem i pare pa može adekvatno da odgovori na epidemiju. Zamisli kako bi izgledalo da izbije epidemija u Srbiji i 3000 dece bude obuhvaćeno bolešću. Koliko bi lekari u Tiršovoj ili klinici za infektivne bolesti bili u stanju da reaguju na takvu situaciju i koliko bi dece nastradalo samo zbog nemogućnosti lekara da ih zbrinu na odgovarajući način?

Smrtnost u svetu od malih boginja je daleko veća u zemljama sa lošim zdravstenim sistemom i kreće se od 6 pa čak do 28%. U 2014. godini 114900 ljudi širom sveta je umrlo od boginja

Logika zatvorenog kruga...

1. Proizvođači vakcina proizvedu vakcinu za koju znaju da ne radi protiv epidemije.

2. Deca po svetu se vakcinišu defektnim vakcinama, misleći da su imuna.

3. Pošto su vakcine beskorisne, dolazi do epidemije, svejedno, i među vakcinisanom decom, a te informacije veliki mediji namerno sakriju.

4. Mediji pretvore epidemiju u masovnu histeriju, pogrešno optužujući nevakcinisanu decu, koja imaju jači imunitet, jer nije ubrizgan otrovima iz vakcine i jer su preležala bolest (što jeste jedini način jačanja imuniteta, a ne nekim hemikalijama koje se ubrizgavaju u krvotok).

5. Smrtnost se javlja isključivo kod dece koja su vakcinisana i tom jednostavnom činjenicom se manipuliše u kontrolisanim medijima.

6. Svi ponovo budu vakcinisani istom beskorisnom vakcinom, koja je podbacila prvi put. Ovim se postigne cilj nametanja vakcina i medicinske poslušnosti.

7. Kada se epidemija prirodno ugasi, mediji tvrde da su vakcine pobedile bolest, “dokazavši” da rade.

Bojkot vakcinama. Živela sloboda.

realno kad vec pitas..sve staro je bilo duovecnije od ovog novog..a cisto da znas..najnoviji suhoi nemaju cipove nego lampe..oni su klasicni lampasi kao stari katodni televizori jer je otkriveno da cipovi lose reaguju na radijaciju ..tako da pitanje bas ne vuce na tvoju stranu :)

Kamen je najdugovečnije oruđe, ne može da se pokvari pa ga niko ne koristi u radu. Kada budete shvatili šta za bezbednost leka znači imati moderniju proizvodnju i stotinama puta strožije kriterijume prestaćete da koristite taj "starije su bile bolje" argument. Nisu bile bolje, bile su mnogo lošije i opasnije (mada i dalje daleko bolje od bolesti protiv koje štite).

Što se Suhoja tiče, to je još jedan primer koliko treba da popraviš svoje istraživačke sposobnosti, neverovatno je da i dalje verujete u tu glupost. Klasična predzadružna anegdota.

Dakle,
devedesetih, prva eskadrila dvadesetdevetki je imala lampe, sa zicama iz balona, bez socketa, zice na pertinaksu,
a napred klistroncinu radar, za koju su u Momi govorili da przi ptice na kilometar.
Mi smo ugradjivali komunikaciju sa zemljom, bey ikakvog uklanjanja postojece elektronike.
I danas u pupinu na zvezdari mozes naci originalni kompletan elektronski deo, od kokpita do siljka.
Ta stvar je bila rucno nitovana, sklapana ko ciganska cerga, i tek preko jednog maha gorivo nije curilo.
Izbliza, unutra, udobna ko da sedis na gajbi piva, al piva nigde, svi cajgeri analogni, premazani radijumom da svetle u mraku.
Neke lampe sam sacuvao, imam ih i danas, gajger se ne buni, na zalost obrisane su oznake ali jako lice na 6977 direktno grejane triode.
Muade prijatelju, slusaj sta ti stariji govore. :ok:

Poslednja izmena:

Back