Sefica

cvetni vrt

Domaćin
Poruka
4.658
Zene.
Zamislite situaciju gde imate naaaaajbolju prijateljicu. Jedinu pravu!
Znate sve jedna o drugoj, svaku pikanteriju. Kako koja dise, koje su joj slabe tacke, gde je jaka. Ludirate se skupa, zaebavate i svako vase druzenje se svodi samo na zajednicko glupiranje.
Elem. Zivot napise takav scenarijo, gde ova jedna ponudi ovoj drugoj posao u svojoj firmi. Ozbiljan i odgovoran posao.
Ok. Razumem. Posao je posao, a druzenje je druzenje. Medjutim, kao i u svakom poslu ne moze se ocekivati da ce sve teci kao po loju.
Mislite li da je to prethodno prijateljstvo plus, gde se problemi mogu lakse resavati ili mislite da postoji opasnost da se to prijateljstvo narusi zbog posla?
I, da li mislite da to prijateljstvo sa sobom nosi jos vecu odgovornost nego inace?

Plus.

Skupa smo jace, narocito ako smo tako bliske, ako se poznajemo i volimo...doduse, ja ne odvajam posao tako ostro od zivota. Za mene je posao deo zivota, krupan deo zivota, mnogo ga vrednujem i postujem pa verovatno zbog toga mislim da bi mi bilo samo jos bolje sa nekim mojim kraj mene.

Moze biti i plus i minus
Zavisi od ljudi
Moje iskustvo kaze sledece. To sto si sa nekim sjajan drugar i odlicno se poznajete, moze da ima bas nikakve veze kako se razumete u poslu i kako tu mozete da saradjujete. Moze da ispadne totalna katastrofa i da prijateljstvo ode u qratz

Isto tako, postoje osobe sa kojima se u poslu razumes samo tako, ma nema potrebe da pricate, ali privatno ako probas da se druzis..... moze da se desi da nemate sta da trazite u tom domenu

Moze biti i plus i minus
Zavisi od ljudi
Moje iskustvo kaze sledece. To sto si sa nekim sjajan drugar i odlicno se poznajete, moze da ima bas nikakve veze kako se razumete u poslu i kako tu mozete da saradjujete. Moze da ispadne totalna katastrofa i da prijateljstvo ode u qratz

Isto tako, postoje osobe sa kojima se u poslu razumes samo tako, ma nema potrebe da pricate, ali privatno ako probas da se druzis..... moze da se desi da nemate sta da trazite u tom domenu

E, to!
Aj znaj kako ces sa nekim funkcionisati poslovno. Mogu njih dve to lepo da guraju, al recimo muz ima neke druge vizije.
Onda na jednoj strani prijateljica+posao, na drugoj muz+posao.....hm...

Prethodno prijateljstvo je veliki minus.
Za nju.
Jer onda šefica mora biti minimum podjednako stroga
prema njoj nego prema ostalima.

Znaš, u profesionalizmu nema mesta za lično,
a samo su profesionalci dobri radnici.
U svakoj struci.
Verujte mi, radni vek mi je bio od šegrta
do načelnika kome su samo dva čoveka u Srbiji
mogli da naredjuju (jedan predsednik Republike,
al' to se i ne računa).

Само бих у случају озбиљне нужде радила код неког од својих пријатеља, или их запослила у својој фирми.
Као идеја ми је ок, ал за нас конкретно, не би изашло на добро.

pih, meni niko ne moze da naredjuje :)))))

- - - - - - - - - -

Само бих у случају озбиљне нужде радила код неког од својих пријатеља, или их запослила у својој фирми.
Као идеја ми је ок, ал за нас конкретно, не би изашло на добро.

ijaaao, kakvu sam jutros ozbiljnu nuzdu obavio :))))))

Šteta je pokvariti tako lepo prijateljstvo. (takvu bliskost, druženje, za'ebanciju)
Mislim da je osećaj odgovornosti mnogo veći kad vam prijatelj ponudi posao.

Ako vam nešto ne odgovora, potrebno je mnogo veštine iz toga izaći na suptilan način i da ne bude povređenih.
Čini mi se. :)

meni je to super, doduse zavisi o kakvom poslu se radi ali mi je mnogo lakse kad znam da mogu da racunam na nju/njega.
moji prijatelji su profesionalni i borbeni, vec smo funkcionisali u nekim zajednickim poduhvaima sasvim solidno, a najbolje sam funkcionisala sa tipom. kad sam mogla s njim da radim, mogu sa bilo kojim prijateljem pod uslovom da se hijerarhija ne dovodi ni u jednom momentu u pitanje.

meni je to super, doduse zavisi o kakvom poslu se radi ali mi je mnogo lakse kad znam da mogu da racunam na nju/njega.
moji prijatelji su profesionalni i borbeni, vec smo funkcionisali u nekim zajednickim poduhvaima sasvim solidno, a najbolje sam funkcionisala sa tipom. kad sam mogla s njim da radim, mogu sa bilo kojim prijateljem pod uslovom da se hijerarhija ne dovodi ni u jednom momentu u pitanje.

Pa ponuda i jeste zbog toga sto veruje da moze da se osloni na nju, ima poverenja i misli da ona to moze.
E, sad. Da li su tu radile i neke emocije pri odabiru, da li ima i nekog idealisanja....to ce se videti -u poslu-

- - - - - - - - - -

Šteta je pokvariti tako lepo prijateljstvo. (takvu bliskost, druženje, za'ebanciju)
Mislim da je osećaj odgovornosti mnogo veći kad vam prijatelj ponudi posao.

Ako vam nešto ne odgovora, potrebno je mnogo veštine iz toga izaći na suptilan način i da ne bude povređenih.
Čini mi se. :)

Pa i meni...:(

Zene.
Znate sve jedna o drugoj, svaku pikanteriju. Kako koja dise, koje su joj slabe tacke, gde je jaka. Ludirate se skupa, zaebavate i svako vase druzenje se svodi samo na zajednicko glupiranje.
Elem. Zivot napise takav scenarijo, gde ova jedna ponudi ovoj drugoj posao u svojoj firmi. Ozbiljan i odgovoran posao.
Ok. Razumem. Posao je posao, a druzenje je druzenje. Medjutim, kao i u svakom poslu ne moze se ocekivati da ce sve teci kao po loju.
Mislite li da je to prethodno prijateljstvo plus, gde se problemi mogu lakse resavati ili mislite da postoji opasnost da se to prijateljstvo narusi zbog posla?
I, da li mislite da to prijateljstvo sa sobom nosi jos vecu odgovornost nego inace?

Teško, pogotovo ako je u pitanju odnos nadređeni - podređeni. Nije svako isti privatno i poslovno, pa može doći do razočarenja, nesporazuma, zavisti, šta znam... Još ako šefica nije omiljena, pa je ogovaraju, a ti kao treba da joj čuvaš leđa ili ona traži od tebe da joj kažeš šta se priča po firmi i tako... Nezgodna situacija, ja bih se tu teško snašla.

Pa menja se odnos odmah sa zapošlajvanjem; ta tvoja drugarica ne mora, kad joj dune, da dolazi uopšte na posao, a ti moraš i po kiši, vetru, nema Jelovica je to, nema hladno ti je, dobila si mecu, pa će drugarica da razume... ili može da izabere sasvim drugog saradnika i dodeli mu posao za koji baš ti misliš da zaslužuješ, pošalje ga na put, ti ispušiš, nema doznake, nema ništa-
Drugo, ja te kao gazda ne bih zaposlio jer znaš sve o meni, odjenom se nadrndaš na mene, pa slažeš tamo kako mi je mali lol, rekla si da znaš sve pijanterijije, dakle, kao konsultanta da, moj posao je genijalan jer su odnosi sa ljudima čist račun-duga ljubav.
Ne znam, ja te ne bih zaposlio, a da nemam posao, bio bih zahvalan bilo gde da radim, što je logično.

Zene.

mislim da to komplikuje zivot. bolja varijanta je svaler i svalerka. :lol:

Teško, pogotovo ako je u pitanju odnos nadređeni - podređeni. Nije svako isti privatno i poslovno, pa može doći do razočarenja, nesporazuma, zavisti, šta znam... Još ako šefica nije omiljena, pa je ogovaraju, a ti kao treba da joj čuvaš leđa ili ona traži od tebe da joj kažeš šta se priča po firmi i tako... Nezgodna situacija, ja bih se tu teško snašla.

Pa msm, ako se vas dve toliko volite i pazite, cisto sumnjam da bi neko u tvom prisustvu olajavao seficu. A ako i bi, ladno bi stala na njenu stranu valjda.

Pa menja se odnos odmah sa zapošlajvanjem; ta tvoja drugarica ne mora, kad joj dune, da dolazi uopšte na posao, a ti moraš i po kiši, vetru, nema Jelovica je to, nema hladno ti je, dobila si mecu, pa će drugarica da razume... ili može da izabere sasvim drugog saradnika i dodeli mu posao za koji baš ti misliš da zaslužuješ, pošalje ga na put, ti ispušiš, nema doznake, nema ništa-
Drugo, ja te kao gazda ne bih zaposlio jer znaš sve o meni, odjenom se nadrndaš na mene, pa slažeš tamo kako mi je mali lol, rekla si da znaš sve pijanterijije, dakle, kao konsultanta da, moj posao je genijalan jer su odnosi sa ljudima čist račun-duga ljubav.
Ne znam, ja te ne bih zaposlio, a da nemam posao, bio bih zahvalan bilo gde da radim, što je logično.

Pa sefica ne mora da dolazi, tj dolazi kada smatra da treba, to je logicno. A zaposleni su zaposleni.
A sad...iznositi stvari iz intime koje znas,kada se nadrndas, to je bas nisko.

mislim da je u takvom slucaju teze sefici, nego podredjenoj. zato sto podredjena moze na ime prijateljstva da ocekuje previse, a da sefica ne moze da odgovori tim zahtevima. ma kakvo mesanje prijateljstva i posla.

na kraju se sve svede na ono - zamisli, nije uradila ovo ili ono, nije mi pomogla, a kao prijateljica mi je.

ja sam stekla prijatelje na poslu, jer volim posao, i nekako se zblizim s ljudima koji su podjednako ozbiljni i posveceni
nisam imala obrnutu situaciju
ali ako bih napravila tako nesto, razliciti pogledi na posao bi mi narusili prijateljstvo.

e je, brate mili pa govoris o odraslim ljudima..:zcepanje:
msim ko je ikad radio u ozbiljnoj firmi, zna da nema zahebavas sas poso:)
a drugo, zna sve o meni?:)
pa?
bila bih sokirana da iko od bliskih mi ljudi potegne nesto sto zna o meni
reko mi disha skoro da il sam jako naivna il sam jako pametna:mrgreen:
i ja se cesto dvoumim:)

Nema boljeg recepta za steci neprijatelja od pozajmljivanja para i sefovanja.

Osim u nekoj krajnjoj nuzdi, npr pitanje zivotne egzistencije, nikad ne bih zaposlila nekog ko mi je rod ili blizak prijatelj niti bih radila kod takvih. Sluzba je sluzba a druzba druzba i ne mesam nikad to dvoje.

Pa msm, ako se vas dve toliko volite i pazite, cisto sumnjam da bi neko u tvom prisustvu olajavao seficu. A ako i bi, ladno bi stala na njenu stranu valjda.

Normalno, iako bi to tebi posle zakomplikovalo odnos sa drugim kolegama. Htedoh reći da taj prijateljski odnos može dosta da zakomplikuje onaj poslovni, profesionalni, koji bi trebao da bude oslobođen emocija.

ja sam stekla prijatelje na poslu, jer volim posao, i nekako se zblizim s ljudima koji su podjednako ozbiljni i posveceni
nisam imala obrnutu situaciju
ali ako bih napravila tako nesto, razliciti pogledi na posao bi mi narusili prijateljstvo.

A jesi prijatelj podjednako i sa nadređenima i sa podređenima i sa onima koji su hijerarhijski kao ti?

ali ne mora uopste, sa druge strane, moze sve sasvim lepo da prodje.
ebg, da meni prijateljica nema posao u danasnje vreme a da kod mene postoji slobodno mesto za njene kvalifikacije i profil, kopala bih i nogama i rukama da je ubacim a ne da je zaposlim ako zavisi od mene.
pre nekih 12/13 godina sam vec sam i to uradila jednom, ni malo se nisam pokajala.

A jesi prijatelj podjednako i sa nadređenima i sa podređenima i sa onima koji su hijerarhijski kao ti?

u sadasnoj firmi bih nazvala prijateljicama dve dame, jednu koja je bila u mojoj sluzbi, dakle ja sam njoj bila sef, i jednu koja je bila sa mnom u rangu..sef druge sluzbe
bas bas volim jednog decka koji je meni bio sef, tj direktor sektora
ostali su manje vise poznanici
kad razmislim, vise zahtevam od ljudi koje cenim i sa kojima sa bliska. sa njima sam i grublja u komunikaciji, nema uvijanja i sranja, nego direktno..prigovorili su mi to ponekad..:rumenko:
ali s druge strane, zato smo se i zblizili sto smo se kontali i nismo morali da se lazemo
otkud znam bre
neko ti klikne, i gotovo.
e da, jedino ta sa kojom sam bas dobra mi nikad nije kuvala kafu i donosila dorucak..zaehaban mala:mrgreen::zcepanje:

- - - - - - - - - -

ali ne mora uopste, sa druge strane, moze sve sasvim lepo da prodje.
ebg, da meni prijateljica nema posao u danasnje vreme a da kod mene postoji slobodno mesto za njene kvalifikacije i profil, kopala bih i nogama i rukama da je ubacim a ne da je zaposlim ako zavisi od mene.
pre nekih 12/13 godina sam vec sam i to uradila jednom, ni malo se nisam pokajala.

takodje:)

Back