Rusija i Ukrajina zajedno proizvode 7,1% svetske proizvodnje pšenice, te 2,6% svetske proizvodnje kukuruza, koji je najvažnija žitarica, ispred soje i riže. Ukupan Ruski izvoz hrane ti je u vrednosti 4 puta manji nego izvoz Holandije. Ko od koga zavisi? Od Rusa i Ukrajinaca samo Turska i Egipat koji su njihovi daleko najveći kupci žitarica.
Da, ruska privreda je po obimu negde u rangu one koju imaju Kanada ili Australija. Sa daleko manje ljudi. I sličnog su sustava jer su im glavna privredna grana eksploatacija energenata i sirovina. Dakle ništa posebno, samo što ima Rusija daleko veću populaciju pa su siromašniji ako gledamo po glavi stanovnika. Ako ti je poznato, da 4/5 privrede sloni na eksploataciji energenata i sirovina, onda je ona 1/5 na razini ni više ni manje, nego slovačke.
Zapadni svet je kažeš u krizi jelte, sa pozitivnim privrednim rastom uprkos povišenoj inflaciji. Rusi kažeš cvetaju sa dvocifrenim padom i dvocifrenom inflacijom. To što mediji dreče ne znaći puno. Treba čitati statistiku, vidjeti što se dešava. Ja sam jednom već postavio u jednoj temi ovde pad uvoza Ruske federacije iz Kine, Japana, Južne Koreje posle početka rata. Znaš koliki je pad? 70%. Ako ti to nije loš znak, onda i dalje tvrdi da se sankcije Rusiji uopšte ne osete.
To što je EU napravila grešku pa se previše naslonila na uvoz energenata iz Rusije posle 1991, ispeglati će za par godina. Po drugoj strani izvoz energenata iz RF u Kinu je samo 10% onoga što samo Nemačka uvozi iz RF.
Mogu biti ja ograničen, ali nisam slep, kao kolega zx16, koji sve, koji ne misle kao Putin, označava sa mrziteljima Rusije, jelte.
Jel vam bilo potrebno ratovati 1991? Umesto, da ste razvijali ekonomiju, vi stvarali "srpski svet".