Sedma umetnosti u psihoterapijske svrhe

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
Mnogi ljubitelji filma složili bi se da sedma umetnost može biti lekovita za psihu, a to je potvrdila i nauka. Kinoterapija ili terapija filmom, već dugo se primenjuje u svetu kao moćan psihoterapijski i psihoedukativni metod, a od nedavno je dostupan u Srbiji.

Ispostavilo se da je kinetarapija efikasan terapijski metod, jer pacijentima omogućava da se zabave, a da se istovremeno i druže, a zatim i zajedno sa ostalim gledaocima učestvuju u diskusiji. Kod mnogih to može da dovede do katarzičnog iskustva.

Iz Instituta za mentalno zdravlje poručuju da je jedan od ciljeva akcije koja se sprovodi zajedno sa Kinotekom da se destigmatizuje briga o mentalnom zdravlju
i podigne svest o njegovom značaju.

shutterstock-1966720738-1.jpg

link

Nije ovo ni loše.Kada imas neki problem u glavi, nije ti ni do cega, neraspoložen si , blokiran da doneseš neku odluku, sedneš lepo i odgledaš neki zabavan film , posle kog se osecaš mnogo bolje.Mada filmovi kao što je Ubica motornom testerom gde lete glave i krv do kolena,ili zombiji , horori i slicni..takvi filmovi tesko da mogu da oraspolože ili ipak nekga mogu :think:

Da li film može da oraspolozi ili terapeutski deluje na vas?

Kad osetim da sam pretrpana informacijama, osećam se umorno i sumorno, kad preterano analiziram i razmišljam, sve to prekinem tako da odgledam onoliko filmova koliko je potrebno da više ne znam koji film sam odgledala. To je znak da mogu da se vratim svakodnevnim problemima.
Počnem sa nekom komedijom ili romantikom, posle može i horor, bude mi svejedno.
Jedini filmovi koje inače izbegavam su domaći sa ratnom tematikom, oni me redovno ubiju do kraja sve i da nisam pre toga bila loše.
Tako da, šta znam, ima nekog smisla...

U kom smislu pogubna ?
Meni se svidja ideja da ljudi koji imaju neki psihicki problem gledaju film, zabave se a posle i razgovaraju o tom filmu
Zavisi sa kim...
Mnogi kvazi psihoterapeuti rade upravo isto , zamisle svoj zivot kao film i onda samo stampaju pamflete kako pacijenti treba da im se ponasaju da bi bili srecni u ljubavi , u poslu u zivotu i odnosima sa roditeljima....
Neverovatno je to , ali je istinito...
Da ih pitas koja je razlika izmedju coach life trenera i psihoterapeuta ne bi znali..

Poslednja izmena od moderatora:
Mnogi ljubitelji filma složili bi se da sedma umetnost može biti lekovita za psihu, a to je potvrdila i nauka. Kinoterapija ili terapija filmom, već dugo se primenjuje u svetu kao moćan psihoterapijski i psihoedukativni metod, a od nedavno je dostupan u Srbiji.

Ispostavilo se da je kinetarapija efikasan terapijski metod, jer pacijentima omogućava da se zabave, a da se istovremeno i druže, a zatim i zajedno sa ostalim gledaocima učestvuju u diskusiji. Kod mnogih to može da dovede do katarzičnog iskustva.

Iz Instituta za mentalno zdravlje poručuju da je jedan od ciljeva akcije koja se sprovodi zajedno sa Kinotekom da se destigmatizuje briga o mentalnom zdravlju
i podigne svest o njegovom značaju.

Pogledajte prilog 1298137
link

Свака уметност може 'послужти' у образовању ....

Међутим.

Који интерес има такво образовање ...

huge.1.9006.JPG

Zavisi sa kim...

Mnogi kvazi psihoterapeuti rade upravo isto , zamisle svoj zivot kao film i onda samo stampaju pamflete kako pacijenti treba da im se ponasaju da bi bili srecni u ljubavi , u poslu u zivotu i odnosima sa roditeljima....
Neverovatno je to , ali je istinito...
Da ih pitas koja je razlika izmedju coach life trenera i psihoterapeuta ne bi znali..

Циљ лекара није да излечи пацијенте .. већ да стално има корист ...

Циљ адвоката није да заврш процес већ да стално има корист

Циљ форума је ...... насатави сам

Poslednja izmena od moderatora:

Back