Sedi razvod

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.234
„Sedi razvodi“ (tj. raskidi nakon 50. godine) su se više nego udvostručili poslednjih godina.

1754155980130.png

Šta je problem?

Evo šta sam našao po internetu:

Revolucija sedih razvoda predstavlja više od prolaznog društvenog trenda; ona odražava promenljive vrednosti, prioritete i evoluirajuće definicije životnih faza našeg modernog sveta. Kako se tradicionalne granice braka menjaju, stariji ljudi smelo zastupaju svoje pravo na sreću, ispunjenje i ličnu evoluciju, čak i ako to znači prekid decenijama duge veze.

I da nabacam još malo materijala za raspravu

Postoji nekoliko razloga zašto ljudi u pedesetim i šezdesetim godinama biraju da prekinu dugoročne brakove.

Evo šta se dešava:

1. Sindrom praznog gnezda:

Nakon godina fokusiranja na odgajanje dece, neki parovi se pogledaju kada deca konačno izađu iz kuće i shvate: „Zaista smo se udaljili.“ Nakon godina zauzetog porodičnog života, kada ste samo vas dvoje, oboje biste mogli shvatiti da više niste sigurni šta da radite.

2. Vaši prioriteti se menjaju:

Kada napunite pedesete ili šezdesete godine, život izgleda drugačije. Možda razmišljate o tome šta želite da radite u narednih 20-30 godina svog života. Možda želite da više putujete, započnete novi hobi ili jednostavno provodite vreme sa ljudima koji vam donose radost. Ako vaš partner nije na istoj strani ili ima drugačije snove, to može stvoriti razdor koji je teško premostiti.

3. Dugoročna nesreća:

Ponekad je brak jednostavno postao ustajao. Možda ste godinama bili nesrećni, ali ste izdržali zbog dece ili zato što ste mislili da bi stvari mogle biti bolje. Ali nakon decenija osećaja nezadovoljstva, mnoge odlučuju da je vreme da naprave skok i izgrade život koji je autentičniji onome ko su sada.

4. Finansijska nezavisnost:

Sve više žena u 50-im i 60-im godinama je finansijski nezavisno, što znači da se više ne osećaju zaglavljenim u braku samo zato što se oslanjaju na prihode svog partnera. Ova novootkrivena sloboda znači da mogu da donose odluke o svojoj budućnosti, uključujući i odlazak iz nesrećnog braka.

Moj deda je govorio da zena sa udajom ne prestaje da razmislja da preuzme vlast u kuci,da bude glavna.Kada joj to ne uspe ni posle 20,30 i vise godina onda se razvodi.Misli da ce joj biti bolje,i kasnije ne bi priznala nikako da se zaj.......Jer sada joj na ledja padaju sve one obaveze koje joj je zavrsavao muz.Nema vise magarca koji ce da nosi.Nije sve u slobodi,jeb.....slobodu kada ti je niko ne brani.Ma zena je kao vrabac.Uhvati vrabca i cuvaj ga nekoliko meseci,pa ga pusti.Bezi kao djavo od krsta.Prodje nekoliko dana,dok ogladni,i eto ga.Sta ce ti sloboda kada si gladan.Ma zena je cudo.Ja sm moju prestao da slusam sta prica.Jer jedno misli,drugo prica,a trece radi.Tako da nemojte je slusati sta prica,gledajte je sta radi.Tako cete je najbolje razumeti,jer sve drugo je sipanje u prazno.

Back