Sedam smrtnih grehova

Poruka
51.037
Slučajno na netu nabasah na jednu diskusiju o grehovima.
Ono što me je iznenadilo: većina prisutnih diskutanata nije znala da nabroji sve.

Jesu li to:

gordost,
pohlepa,
požuda,
gnev,
proždrljivost,
zavist
i lenjost?

Navedeni gresi pružaju mogućnost različitih tumačenja, odnosno postoje mnoge kategorije unutar svakog greha .... te ispada da smo svi, ma koliko se trudili da ne budemo grešni, uvek grešni.
Zašto baš SEDAM?
Da li je spisak, po vašem mišljenju, tačan, kompletan ili se - u današnje vreme - može dopuniti?

Šta imate da kažete o svakom grehu ponaosob?

Мислим да је најтеже борити се против гнева, зависти и лењости.
Ове остале лако је сузбити али ова три које сам навео су подмукли, ненаглашени и лако нам је да сами себе слажемо да им нисмо подложни.

Ono što me je iznenadilo: većina prisutnih diskutanata nije znala da nabroji sve.

Jesu li to:

gordost,
pohlepa,
požuda,
gnev,
proždrljivost,
zavist
i lenjost?

Navedeni gresi pružaju mogućnost različitih tumačenja, odnosno postoje mnoge kategorije unutar svakog greha .... te ispada da smo svi, ma koliko se trudili da ne budemo grešni, uvek grešni.
Zašto baš SEDAM?
Da li je spisak, po vašem mišljenju, tačan, kompletan ili se - u današnje vreme - može dopuniti?

Vrlo interesantan izazov. :D

Generalno gledajući, šta je težak greh zavisi od društva. Negde je težak greh da dođeš na zakazanu večeru pola sata ranije i nađeš domaćicu u papilotnama. :D

Šefovi verskih grupa imju složen zadatak da održe koheziju grupe, usmerenost na ciljeve religije i makar privid da grupa i svi pojedinci uspešno deluju u svakodnevnom životu, čime se potvrđuje ispravnost usvojene vere.

Stoga će pohlepa, požuda gnev i zavist biti proganjani jer ometaju interakcije u okviru grupe.
Lenjost i proždrljivost ometaju pojedinca da se iskaže kao uspešna ličnost i na taj način bacaju senku sumnje na grupu da nije sposobna da obezbedi uspešan život poklonicima.
Gordost se obično stavlja na vrh ovih listi i to ne slučajno. Jer gordost sadrži i naklonost ka preispitivanju autoriteta, što je direktno neproduktivno, a ponekad čak i opasno po vođu grupe. z:shock:

A moje mišljenje je da su zavist, pohlepa, lenjost i požuda upravo sile koje guraju čovečanstvo napred. Mislim da je jasno kako i zašto.
Možda je problem videti pokretačku snagu lenjosti. :)

Pa, da vidimo.
Kažu da ima svakakvih šefova. Neki su glupi, drugi pametni. Neki su vredni, neki lenji. Kažu da je najgori šef glup i vredan, jer potčinjene goni bez milosti da bi ostvari pogrešne ciljeve. A najbolji je pametan i lenj šef koji će se prihvatiti samo onog posla koji je potreban i to kada su sve druge mogućčnosti iscrpene. :mrgreen:

Lenjost je bila poželjno stanje duha u celom antičkom svetu. Jer izbegavanje fizičkog rada stvara prostor da se iskoristi um za stvari koje nisu obavezno praktične, a upravo tu leži korenje najvećih ljudskih dostignuća.

Gordost je takođe snažna sila koja povoljno oblikuje pojedinca. Jer gordost je kritičnost, što je osnova uravnoteženog mišljenja, gordost je osnova svesti o sopstvenoj vrednosti što pojedincu omogućava da iskoristi mnogo više drugih ličnih potencijala. I na kraju, gordost je zdrav prag prema tuđim uticajima.
Zato sektaši vrebaju upravo konvencionalne vernike da bi ih preobratili. Neko drugi je umesto njih već odradio operaciju ugradnje poniznosti.

Tako nekako :D

Treba napomenuti da je sedam smrtnih grehova zapravo prvobitno bilo osam smrtnih grehova. Njihov tvorac zove se Evagrije Pontijski, Evagrije Usamljenik, hrišćanski monah iz Carigrada, umro 399. godine nove ere. On nam je, zgrožen iskušenjima koja su vladala u Carigradu, odlučio da ode u pustinju i tamo provede ostatak života u smernoj molitvi bogu. Neki izvori kažu, doduše, da se, bivajući monah, spetljao sa nekom udatom ženom, a kad se to pročulo i to saznao muž, Evagrije je naprasno imao viziju u kojoj mu bog nalaže da ode iz Carigrada i nastani se što dalje od njega. Kako bilo, Evagrije je, razmišljajući o gresima koji su ga doveli do toga da živi sam i u pustinji, napravio sledeću listu:

-prejedanje
-pohlepa
-lenjost
-tuga
-bes
-taština
-ponos
-obeshrabljenost.

Papa Grigorije I Veliki je oko 590. godine izmenio listu, spajajući obeshrabljenost i tugu u lenjost, i dodao zavist na listu.

Vrlo interesantan izazov. :D

Generalno gledajući, šta je težak greh zavisi od društva. Negde je težak greh da dođeš na zakazanu večeru pola sata ranije i nađeš domaćicu u papilotnama. :D

Šefovi verskih grupa imju složen zadatak da održe koheziju grupe, usmerenost na ciljeve religije i makar privid da grupa i svi pojedinci uspešno deluju u svakodnevnom životu, čime se potvrđuje ispravnost usvojene vere.

Stoga će pohlepa, požuda gnev i zavist biti proganjani jer ometaju interakcije u okviru grupe.
Lenjost i proždrljivost ometaju pojedinca da se iskaže kao uspešna ličnost i na taj način bacaju senku sumnje na grupu da nije sposobna da obezbedi uspešan život poklonicima.
Gordost se obično stavlja na vrh ovih listi i to ne slučajno. Jer gordost sadrži i naklonost ka preispitivanju autoriteta, što je direktno neproduktivno, a ponekad čak i opasno po vođu grupe. z:shock:

A moje mišljenje je da su zavist, pohlepa, lenjost i požuda upravo sile koje guraju čovečanstvo napred. Mislim da je jasno kako i zašto.
Možda je problem videti pokretačku snagu lenjosti. :)

Pa, da vidimo.
Kažu da ima svakakvih šefova. Neki su glupi, drugi pametni. Neki su vredni, neki lenji. Kažu da je najgori šef glup i vredan, jer potčinjene goni bez milosti da bi ostvari pogrešne ciljeve. A najbolji je pametan i lenj šef koji će se prihvatiti samo onog posla koji je potreban i to kada su sve druge mogućčnosti iscrpene. :mrgreen:

Lenjost je bila poželjno stanje duha u celom antičkom svetu. Jer izbegavanje fizičkog rada stvara prostor da se iskoristi um za stvari koje nisu obavezno praktične, a upravo tu leži korenje najvećih ljudskih dostignuća.

Gordost je takođe snažna sila koja povoljno oblikuje pojedinca. Jer gordost je kritičnost, što je osnova uravnoteženog mišljenja, gordost je osnova svesti o sopstvenoj vrednosti što pojedincu omogućava da iskoristi mnogo više drugih ličnih potencijala. I na kraju, gordost je zdrav prag prema tuđim uticajima.
Zato sektaši vrebaju upravo konvencionalne vernike da bi ih preobratili. Neko drugi je umesto njih već odradio operaciju ugradnje poniznosti.

Tako nekako :D

"Bitanga ce uvek naci opravdanja za bitangluk , uvek bilo i bice" - kazu kod mene u kraju . Gordost kao nerealno i nekriticki visoko misljenje o sebi i realno sagledavanje sebe kao licnosti i spostvenih vrednosti nikako se ne mogu izjednaciti . Jasno je sta se zeli postici pogresnom kategorizacijom gordosti . Sto se tice pohlepe i zavisti nisam siguran da moze biti pokretac bilo cega dobrog mada razliciti ljudi imaju razlicite definicije dobra, .Na kraju , lenjost jeste glavni pokretac napretka civilazije jer vredan covek ce zapeti da vuce teret a lenj ce napraviti tocak , kola i upergnuti konja i jos zaposliti vrednog da ta kola vozi i brine se o teretu .

A ovako to funkcioniše u realnom životu:

"Bitanga ce uvek naci opravdanja za bitangluk , uvek bilo i bice" - kazu kod mene u kraju . Gordost kao nerealno i nekriticki visoko misljenje o sebi i realno sagledavanje sebe kao licnosti i spostvenih vrednosti nikako se ne mogu izjednaciti . Jasno je sta se zeli postici pogresnom kategorizacijom gordosti . Sto se tice pohlepe i zavisti nisam siguran da moze biti pokretac bilo cega dobrog mada razliciti ljudi imaju razlicite definicije dobra, .Na kraju , lenjost jeste glavni pokretac napretka civilazije jer vredan covek ce zapeti da vuce teret a lenj ce napraviti tocak , kola i upergnuti konja i jos zaposliti vrednog da ta kola vozi i brine se o teretu .

:mrgreen:

Pa ne znam dal bih bas moglo da se to okarakterise kao "greh". To su unutrasnja stanja duha koja mogu dovesti do cinjenja gresnih radnji.

Kako se to predstavlja cini se da sada ako jednom budes gord ti si gresan i ides u pakao. Takvo razmisljanje vodi u uninije i veoma je stetno. Normalno je da covek oseti svako od ovih stanja, ali ne treba sebe prekorevati sto to oseca i smatrati sebe nekim "djavoljim detetom" vec se polako uz Bozju pomoc i molitvu boriti sa time.

Sad da li se lista moze prosiriti najverovatnije. Koliko se ja secam i srebroljublje je bilo deo te liste

hrishcjanine, obrni malo jovanovu poslanicu gde pricha kako ima "greh na smrt" a ima i "greh koji nije na smrt".

E, sad postaje zanimljivo.

Strasti, grehovi ... U čemu je razlika, ako je svaka neumerenost (strast) = greh?
Pitam vas jer nisam sigurna da razumem.
greh je chin, a strast je 1) pobuda da se greh napravi, 2) navika chinjenja nekog greha

OT
inache, meni lichno se vishe svidja budina lista od 10 zala.

духом вођен човек покушава да укаже и покаже, прилагоди речник окружењу.
горд већ све зна, нема шта да научи. осим да је будала.
нагони и чула не би требало да управљају, свест томе служи. али се последња и најтеже развија.
свестан човек, богочовек, се не крије иза дипломе или речитости. не лута по психозама, љубавипремазнању или политикорелигији. све му је јасно јер је све.

духом вођен човек покушава да укаже и покаже, прилагоди речник окружењу.
горд већ све зна, нема шта да научи. осим да је будала.
нагони и чула не би требало да управљају, свест томе служи. али се последња и најтеже развија.
свестан човек, богочовек, се не крије иза дипломе или речитости. не лута по психозама, љубавипремазнању или политикорелигији. све му је јасно јер је све.

Nema potrebe da svima neprekidno dodijavaš svojim kompleksima vezanim za nedostatak diploma. Imaš sad i privatne školske ustanove i fakultete. Plati i ti kakvu diplomu, pa se smiri.
Ili bar izaberi neku drugu temu gde ćeš omalovažavati školovane ljude. Ovde je reč o grehovima.

Jesu li to:

gordost,
pohlepa,
požuda,
gnev,
proždrljivost,
zavist
i lenjost?

Zašto baš SEDAM?

Ne znam zasto bas sedam, mislim da nema neku simboliku, niti je simbolika vazna toliko.

Imamo 10 Bozjoh zapovesti od kojih su 2 najbitnije.

Sedam (smrtnih) grehova "sluze" zato da se covek zagleda u sebe i pokaje prilikom ispovesti, i da se bori protiv njih.

Sveti Oci kazu da je najgori od svih gordost, zato sto covek sam sebi tada ne zeli da se zagleda u dusu i koliko gresi, vec odbija svaki dobronameran savet (znaci ne moze da radi na svom poboljsanju).

Za mene je to jos i srebroljublje (pohlepa), bez objasnjenja posebnog, jer je jasno. Takvi ljudi nemaju ni za sta osecaja i ni za koga nego za novac i danas ih je mnogo.

Svako naime u sebi ima poneki od ovih grehova, manje ili vise, ali treba da se protiv njega stalno bori. Sustina je u trudu, nekad dugogodisnjem. I da "pazi" na sebe. Zato se i kaze da se ne gleda "trun u oku brata, vec balvan u svom oku" zato sto svako poseduje bar nesto od ovog, makar u najmanjoj meri, a ustvari u mnogo vecoj.

Medjutim, to je tesko, ali zato sluzi post,molitva i ispovest (i pricest na kraju) da bi covek jasnije sagledao to u sebi i makar se postideo tih grehova ne bi li ih i skroz otklonio.

Medjutim moram da dodam da ne znam zasto ih zovu i strastima. Za mene je strast pokretac zivota i ne dozivljavam je kao nesto lose. Mislim da to vise vazi za monahe i monahinje.

Zasto se gordost smatra grehom?

Evo objasnila sam iznad - zato stosu to 'tvrde glave" koje ne zele da sepoboljsaju ni u cemu, cesto razmetljivci i glupaci.

Back