Sedam smrtnih grehova, da li je to dovoljno?

Meliot

Elita
Poruka
23.253
Šta mislite da li je spisak od Sedam smrtnih grehova dovoljan da opiše čovekove grehove koje ga vode u Pakao? Sedam smrtnih grehova predstavljaju učenje Katoličke crkve, a na osnovu sedam demona koje je Gospod naš Isus Hristos izgonio iz Marije Magdalene, pa na osnovu toga postoji i učenje o Sedam prinčeva tame. Postoji učenje i Pravoslavne crkve o Mitarstvima, mada mislim da je to preopširno, jer je nešto sadržano i u Deset Božjih zapovesti, a ja mislim da nema potrebe, jer ko ne poštuje Deset Božjih zapovesti u startu je u minusu.

Cilj je da običnom verujućem čoveku približi religija i da mu se daju kratka usmerenja u životu. Ali ja mislim da Deset smrtnih grehova ne obuhvataju sve grehove koji čoveka vuku ka provaliji, a kao što rekoh neka Mitarstva u Pravoslavnoj crkvi se preklapaju sa Deset Božjih zapovesti, ili se pak podrzumevaju na osnovu prethodnih.

Sedam smrtnih grehova, prema učenju Katoličke crkve, su:

- Požuda, blud
- Gordost, oholost
- Pohlepa, škrtost
- Zavist
- Proždrljivost
- Gnev
- Lenjost

Šta mislite da li je spisak od Sedam smrtnih grehova dovoljan da opiše čovekove grehove koje ga vode u Pakao? Sedam smrtnih grehova predstavljaju učenje Katoličke crkve, a na osnovu sedam demona koje je Gospod naš Isus Hristos izgonio iz Marije Magdalene, pa na osnovu toga postoji i učenje o Sedam prinčeva tame. Postoji učenje i Pravoslavne crkve o Mitarstvima, mada mislim da je to preopširno, jer je nešto sadržano i u Deset Božjih zapovesti, a ja mislim da nema potrebe, jer ko ne poštuje Deset Božjih zapovesti u startu je u minusu.

Cilj je da običnom verujućem čoveku približi religija i da mu se daju kratka usmerenja u životu. Ali ja mislim da Deset smrtnih grehova ne obuhvataju sve grehove koji čoveka vuku ka provaliji, a kao što rekoh neka Mitarstva u Pravoslavnoj crkvi se preklapaju sa Deset Božjih zapovesti, ili se pak podrzumevaju na osnovu prethodnih.

- Požuda, blud
- Gordost, oholost
- Pohlepa, škrtost
- Zavist
- Proždrljivost
- Gnev
- Lenjost
Ne postoji sedam smrtnih grehova tako nije prema nicijem ucenju
niti prema Bibliji
to ti je u filmu tako

takodje prema Bibliji pakao ne postoji
niti su to neoprostivi gresi

Spisak Mitarstva pak izgleda ovako:

1. Mitarstvo praznoslovlja
  2. Mitarstvo laži
  3. Mitarstvo osuđivanja i klevete
  4. Mitarstvo stomakougađanja
  5. Mitarstvo lenjosti
  6. Mitarstvo krađe
  7. Mitarstvo srebroljublja i tvrdičluka
  8. Mitarstvo lihvarenja
  9. Mitarstvo nepravde
  10. Mitarstvo zavisti
  11. Mitarstvo gordosti
  12. Mitarstvo gneva i jarosti
  13. Mitarstvo zlopamćenja
  14. Mitarstvo ubistva
  15. Mitarstvo čaranja
  16. Mitarstvo bluda
  17. Mitarstvo preljube
  18. Mitarstvo sodomije
  19. Mitarstvo jeresi
  20. Mitarstvo nemilosrđa

Ne postoji sedam smrtnih grehova tako nije prema nicijem ucenju
To je tačno, ali nije na odmet ukazivati na ljudske mane i slabosti. Pa to je valjda i posao neke verske zajednice.
akodje prema Bibliji pakao ne postoji
Pa nisam baš siguran da ne postoji, spominje se Pakao u Jevanđelju po Luki, tako da prema Novom Zavetu sigurno postoji. Tačnije Pakao se spominje u
Priči o bogatašu i ubogom Lazaru u glavi 16. stihovi 19.-31. koja glasi ovako:

19. Čovjek pak neki bješe bogat i oblačaše se u skerlet i u svilu, i sjajno se veseljaše svaki dan.

20. A bijaše neki siromah, po imenu Lazar, koji ležaše pred vratima njegovim gnojav,

21. I željaše da se nasiti mrvama koje padahu sa trpeze bogatoga; a još i psi dolažahu i lizahu gnoj njegov.

22. A kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Avraamovo; a umrije i bogataš, i sahraniše ga.

23. I u paklu, nalazeći se u mukama, podiže oči svoje i ugleda izdaleka Avraama i Lazara u naručju njegovu.

24. I on povika i reče: Oče Avraame, smiluj se na me i pošalji Lazara neka umoči u vodu vrh od prsta svojega da mi rashladi jezik: jer se mučim u ovome plamenu.

25. A Avraam reče: Sinko, sjeti se da si ti primio dobra svoja u životu svome, a tako i Lazar zla; sada pak on se tješi, a ti se mučiš.

26. I povrh svega toga, postavljena je među nama i vama provalija velika, da oni koji bi htjeli odovud k vama prijeći, ne mogu; niti oni otuda k nama prelaze.

27. Tada reče: Molim te pak, oče, da ga pošalješ domu oca mojega;

28. Jer imam petoricu braće: neka im posvjedoči da ne bi i oni došli na ovo mjesto mučenja.

29. Reče mu Avraam: Imaju Mojseja i proroke, neka njih slušaju.

30. A on reče: Ne, oče Avraame, nego ako im dođe neko iz mrtvih pokajaće se.

31. A on mu reče: Ako ne slušaju Mojseja i proroke, ako neko i iz mrtvih vaskrsne, neće se uvjeriti.

To je tačno, ali nije na odmet ukazivati na ljudske mane i slabosti. Pa to je valjda i posao neke verske zajednice.

Pa nisam baš siguran da ne postoji, spominje se Pakao u Jevanđelju po Luki, tako da prema Novom Zavetu sigurno postoji. Tačnije Pakao se spominje u
Priči o bogatašu i ubogom Lazaru u glavi 16. stihovi 19.-31. koja glasi ovako:

19. Čovjek pak neki bješe bogat i oblačaše se u skerlet i u svilu, i sjajno se veseljaše svaki dan.

20. A bijaše neki siromah, po imenu Lazar, koji ležaše pred vratima njegovim gnojav,

21. I željaše da se nasiti mrvama koje padahu sa trpeze bogatoga; a još i psi dolažahu i lizahu gnoj njegov.

22. A kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Avraamovo; a umrije i bogataš, i sahraniše ga.

23. I u paklu, nalazeći se u mukama, podiže oči svoje i ugleda izdaleka Avraama i Lazara u naručju njegovu.

24. I on povika i reče: Oče Avraame, smiluj se na me i pošalji Lazara neka umoči u vodu vrh od prsta svojega da mi rashladi jezik: jer se mučim u ovome plamenu.

25. A Avraam reče: Sinko, sjeti se da si ti primio dobra svoja u životu svome, a tako i Lazar zla; sada pak on se tješi, a ti se mučiš.

26. I povrh svega toga, postavljena je među nama i vama provalija velika, da oni koji bi htjeli odovud k vama prijeći, ne mogu; niti oni otuda k nama prelaze.

27. Tada reče: Molim te pak, oče, da ga pošalješ domu oca mojega;

28. Jer imam petoricu braće: neka im posvjedoči da ne bi i oni došli na ovo mjesto mučenja.

29. Reče mu Avraam: Imaju Mojseja i proroke, neka njih slušaju.

30. A on reče: Ne, oče Avraame, nego ako im dođe neko iz mrtvih pokajaće se.

31. A on mu reče: Ako ne slušaju Mojseja i proroke, ako neko i iz mrtvih vaskrsne, neće se uvjeriti.
Da mane i slabosti ali to nisu smrtni grehovi :)
A naravno da treba ukazivati ljudima na Bozju rec jer ona sluzi za duhovno usavrsavanje coveka.

Prica o bogatasu i Lazaru je prica puna ismbolike koju je Isus ispricao farisejima da bi im ukazao na nesto
dakle ima pouku

a u Bibliji izvorna rec za pakao je Sheol ili hades - had
i znaci grob ili mesto na koje odlaze mrtvi nakon smrti

- Požuda, blud
- Gordost, oholost
- Pohlepa, škrtost
- Zavist
- Proždrljivost
- Gnev
- Lenjost
proždrljivost kao ni lenjost ni požuda ne bi trebala da bude smrtni greh...njima ne možeš da naudiš drugima...samo sebi....
proždrljivost je dalje specijalan slučaj pohlepe, a pohlepa je posledica gordosti (potreba da se osećaj manjka vrednosti nadomesti kroz imanje)...zavist je opet specijalan slučaj gordosti... gnev sam po sebi nije zlo...može da bude opravdan i neophodan u nekim situacijama naprimer kad nisi tretiran fer ili kad neko nije tretiran fer a može biti i posledica gordosti....

dakle realno postoji samo jedan smrtni greh sa liste...gordost

Back