sedam grckih mudraca

Svoje istaknute mislioce , filozofe, zakonodavce iz perioda sedmog i sestog veka pre nove ere, stari Grci nazivali su “ sedam mudraca” .
Rimljani su svoje klasicne pravnike ( Papinijan, Paulus, Ulpijanus, Modestin i Gaius , nazivali “ Senat mrtvih” - jos jedan dokaz u prilog tvrdnji da su mrtvi cesto jaci od zivih …) .

Za sedam grckih mudraca smatrani su : Kleobul iz Linda, Solon iz Atine, Hilon iz Sparte, Tals iz Mileta, Pitakos sa Lezbosa, Bijant iz Prijene, Perijander iz Korinta.

Ponesto od svakog od njih ( prema knjizi Bele Hamvasa - Antologija humana , u prevodu S. Babica ) – misli koje smatram biserima …

Mera je najbolja. Postuj svoga oca. Budi zdrav telom I dusom. Slusaj mnogo, govori malo/ Savetuj najbolje. Vladaj svojim strastima. Ustezi se od nasilja. Neprijatelje naroda smatraj svojim neprijateljima. Ako imas srece, ne budi ohol, ako nemas, ne ponizi se.
Kleobul

Ne sudeluj u sudjenju, jer ces biti neprijatelj optuzenog. Izzbegavaj zdovoljstva iz kojih se radja bol. Cuvaj bolje svoju cast nego svoju zakletvu. Ne lazi nego govori istinu. Nemoj imati vise prava nego sto su tvoji roditelji imali. Ne osvajaj brzo svoje prijatelje. One koje vec imas , ne odbijaj brzo. Ako si naucio da budes poslusan, naucio si da vladas. Izbegavaj lose drustvo. Ne govori o onome sto nisi video.
Solon

Upoznaj sebe. Kad pijes, ne govori mnogo, pokajaces se. Na gozbu svog prijatelja idi polako, pohitaj kad je u bolesnickoj postelji. Postuj starije. Ne podsmevaj se nevoljniku. Ne tezi nemogucem. Kad govoris ne mlataraj rukama, to je kao da si lud. Pridrzavaj se zakona.
Hilon

Svedoci – i eto nevolje. Misli na svoje prijatelje, bilo da su ovde, bilo da nisu. Ne pribiraj bogatstvo bespravno. Ne ustezi se da budes nezan prema roditeljima. Tesko je covekuda upozna sebe. Najprijatnije je ako covek dobike ono sto zeli. Nedostatak samosavladavanja donosi nevolje. Neotesanost je teret. Ne budi len, cak ni onda ako imas novaca.
Tales

Prepoznaj prikladan tren. Ne govori prerano o svojim planovima: ako ti ne uspeju nece te ismejavati. Ono sto ne zelis od drugoga, ni ti ne cini nikome. Vrati dobra koja su ti bila poverena. Sicarluk je nezasit.
Pitakos

Polako se prihvataj posla, ali ako si se prihvatio izdrzi. Narav neka ti ne bude ni blagani stroga. Saslusaj sve. Govori samo u prikladnom trenu. Kad ucinis dobro, pripisi to bogovima, ne sebi.
Bijant

Sve je vezba. Spokoj je lep. Zurba je opasna . Uzivanja su prolazna, vrline su besmrtne. U sreci budi umeren, u nesreci trezven. Budi dostojan svojih roditelja. Primeran zivot je cena blazene smrti. Budi istovetan prema prijateljima i u nevolji i u radosti. Ne izbrbljavaj tajnu, Voli sveza jela i stare zakone.
Perijandar

Malo bisera anticke mudrosti. Fantasticnog starog sveta…

:)
I ta gorepomenuta ti je, cak, posvetila i nadam se, odgovarajucu pesmu...:zaljubljena:

Ovo sto si napisao je tako dobro da cu kopirati i staviti u poseban folder, pa cu onda, natenane da analiziram svaku od iznesenih misli i pronalaziti joj odgovarajucu u Svetom Pismu ili mislima svetitelja...znas me...
Pisi pisi pisi pisi...kada to taaaako dobro radis, dobri moj variante...

variant;bt82548:
Hvala ti. Volim anticki svet....Moj prijatelj sa foruma "spiholog" je napisala da sam promasio vreme u kojem zivim...:D.

Ako ces se osecati lakse,evo i mene u tvojoj kategoriji"ljudi koji su promasili vreme u kojem zive".
A u pitanju su vekovi,ne godine.

Ovo su divne misli,biseri ljudskog uma..lepo je procitati ih i setiti ih se kad zatrebaju,Varijant.

Back