Sećate li se Nede Spasojević?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.807
Neda Spasojević je bila retka glumačka ličnost. Savremenici su je nazivali "glumica sa tajnom"...
Jedna je od najtalentovanijih glumica jugoslovenskog i srpskog glumišta, a pripada malom krugu
umetnika koji su kratko stvarali, a ostavili svedočanstvo o velikom talentu koji se ne zaboravlja lako.

Ona je poput dragulja blistala svestranim senzibilitetom, osobenim glasom... Vitka, dugog vrata, okruglog
lica na kome su dominirale velike, tamne oči... blagog i toplog glasa, lepog osmeha, lelujavog hoda...
bila je sinonim ženstvenosti, dok je unutrašnji mir svakoj njenoj reči osiguravao nezaborav u publici...

Ovu neponovljivu glumačku ličnost su savremenici nazivali "glumica sa tajnom"... Oni koji su je poznavali
govore da je bila smirena i jaka ličnost, ispunjena unutrašnjim mirom koji je znala da prenese na druge.
Po prirodi je bila otmena, tiha, gorda i jednostavna...

Kao glumica, znala je da "zarobi vreme i ovlada njime"... i ne samo vreme, već i publiku... Na njenom kratkom
umetničkom putu ostavila je izuzetna ostvarenja i postala nezaboravna. Za nepune dve decenije umetničkog
stvaranje u nekoliko pozorišnih kuća je ostvarila 34 uloge, na televiziji je snimila 43 drame i serije, igrala
je u 19 filmova, glumila u preko stotinu radio drama...

Dobila je dve "Sterijine nagrade", "Zlatnu nimfu" na TV fesivalu u Monte Karlu, "Srebrnu arenu" u Puli...

Preminula je Neda od teške bolesti 1981. godine u svojoj četrdesetoj godini... Za sobom je ostavila neutešnu
čerkicu, Isidoru Minić, danas našu poznatu glumicu...

Neda Spasojević je obeležila jednu epohu time što je našu dramsku umetnost pomerila ka savremenosti...
Savremenici kažu da je ova "glumica sa tajnom" bila - apsolutna glumica...

Screenshot_106.png

Screenshot_108.png

Jedna od lepih i nezaboravnih "slika" Nede Spasojević je uloga u TV drami "Gospodin Foka"...

Screenshot_112.png

Kažu da je Isidora Minić "preslikana majka"...

Screenshot_113.png

Kažu da je Isidora Minić nasledila majčin talenat...

Screenshot_114.png

:heart2:

:heart2: :heart2:

Treba znati odigrati i negativne uloge,ne samo pozitivne.kada moze da odigra i jedno i drugo,ona je kompletna glumica

Pa sta daradim kada me nadjes.
Slažem se sa tobom... lako je igrati prinčeve i princeze... treba znati odigrati i loš karakter... Baš tu leži
sva veličina glumca...

Gledao sam neke stare drame na RTS-u sa njom, i mogu reci da me je osvojila svojom glumom. Steta sto je prerano otisla...
Da... I ja obožavam te stare drame... ustvari, obožavam te "stare" glumce... to jeste bila gluma prvog reda...
ovo danas često nije vredno pomena...

Da nije interesantno i dobro,sigurno ne bih pratio tvoja izlaganja,ali stvarno umes da izaberes teme i to mi se veoma svidja.
Volim što i ja imam svog kritičara... Hvala na lepim rečima! :heart2:

Poslednja izmena:
Neda Spasojević je bila retka glumačka ličnost. Savremenici su je nazivali "glumica sa tajnom"...
Jedna je od najtalentovanijih glumica jugoslovenskog i srpskog glumišta, a pripada malom krugu
umetnika koji su kratko stvarali, a ostavili svedočanstvo o velikom talentu koji se ne zaboravlja lako.

Ona je poput dragulja blistala svestranim senzibilitetom, osobenim glasom... Vitka, dugog vrata, okruglog
lica na kome su dominirale velike, tamne oči... blagog i toplog glasa, lepog osmeha, lelujavog hoda...
bila je sinonim ženstvenosti, dok je unutrašnji mir svakoj njenoj reči osiguravao nezaborav u publici...

Ovu neponovljivu glumačku ličnost su savremenici nazivali "glumica sa tajnom"... Oni koji su je poznavali
govore da je bila smirena i jaka ličnost, ispunjena unutrašnjim mirom koji je znala da prenese na druge.
Po prirodi je bila otmena, tiha, gorda i jednostavna...

Kao glumica, znala je da "zarobi vreme i ovlada njime"... i ne samo vreme, već i publiku... Na njenom kratkom
umetničkom putu ostavila je izuzetna ostvarenja i postala nezaboravna. Za nepune dve decenije umetničkog
stvaranje u nekoliko pozorišnih kuća je ostvarila 34 uloge, na televiziji je snimila 43 drame i serije, igrala
je u 19 filmova, glumila u preko stotinu radio drama...

Dobila je dve "Sterijine nagrade", "Zlatnu nimfu" na TV fesivalu u Monte Karlu, "Srebrnu arenu" u Puli...

Preminula je Neda od teške bolesti 1981. godine u svojoj četrdesetoj godini... Za sobom je ostavila neutešnu
čerkicu, Isidoru Minić, danas našu poznatu glumicu...

Neda Spasojević je obeležila jednu epohu time što je našu dramsku umetnost pomerila ka savremenosti...
Savremenici kažu da je ova "glumica sa tajnom" bila - apsolutna glumica...

Pogledajte prilog 1073379

Pogledajte prilog 1073380

Jedna od lepih i nezaboravnih "slika" Nede Spasojević je uloga u TV drami "Gospodin Foka"...

Pogledajte prilog 1073387

Kažu da je Isidora Minić "preslikana majka"...

Pogledajte prilog 1073388

Kažu da je Isidora Minić nasledila majčin talenat...

Pogledajte prilog 1073390

:heart2: :heart2:
kako je ne bih znao , kao i njenoga muza slikara
i a da , pa zivela je u zgradi , gde sam i ja .

Fino je to.Tako si mogao iz prve ruke da vidis kakva je osoba.
da to je bilo i deo moje mladosti i pre jedno 3 godine kupio sam i jedbnu sliku i proveo divno vece sa njenim ..
i sada ga vidim , prilicno je ostario

Sada bi neki kazali_ "Eto kako je mali svet!"...
Ne sumnjam uopšte da si uživao u komšijama umetnicima...
Inspirisao si me, pa sam, našla na netu ovu fotku....
Ima li lepše?

Pogledajte prilog 1073440

Divni su bili...
i kako je i govorio
ona je ta koja je bila snaznija ,
i tesko je njenu bolest dozivljavao
a Ivana je bila klinka i tiho je sedela i ili nesto crtala i uvijek je dolazila do oca , da vidi njegovu reakciju.
nikada , ama nikada nije bilo povisenoga glasa.

da to je bilo i deo moje mladosti i pre jedno 3 godine kupio sam i jedbnu sliku i proveo divno vece sa njenim ..
i sada ga vidim , prilicno je ostario

i kako je i govorio
ona je ta koja je bila snaznija ,
i tesko je njenu bolest dozivljavao
a Ivana je bila klinka i tiho je sedela i ili nesto crtala i uvijek je dolazila do oca , da vidi njegovu reakciju.
nikada , ama nikada nije bilo povisenoga glasa.
I lepo i tužno... Lično me fascinira kvantitet njenih kreacija u kratkom vremenu... sav taj rad bi
bio dovoljan vrsnom glumcu za ceo radni vek... Kao da se sama sudbina pobrinula da joj sabije
radni vek u manje od dve decenije...

Vidim, ima dosta slika na netu koje potpisuje Bane Minić...

I lepo i tužno... Lično me fascinira kvantitet njenih kreacija u kratkom vremenu... sav taj rad bi
bio dovoljan vrsnom glumcu za ceo radni vek... Kao da se sama sudbina pobrinula da joj sabije
radni vek u manje od dve decenije...

Vidim, ima dosta slika na netu koje potpisuje Bane Minić...
za nas iz bloka , i iz nase zgrade , je bila normalna osoba , sa svim na fino.
setnje pored Save i susreti sa nepoznatim a i opet ljubazna,
moje licno i je bilo da se salila da ako je mrak , mogla bi da me zameni sa njenim muzem.
i jednom mje , eto , to ranje i nisam mislio da je to toliko vazno
setajuci tadasnja moja devojka i moja malenkost smo se sreli pored SAVE , oni sa cerkicom i moja je rekla kako je slatka ..
e onda je rekla i vi ste lep par i nadam se da cete imati i curicu
da vam ulepsa dane...
ihhh,
secam se tada koliko je poznatih i dolazilo i dolazili da daju saucesce.

moje licno i je bilo da se salila da ako je mrak , mogla bi da me zameni sa njenim muzem.
setajuci tadasnja moja devojka i moja malenkost smo se sreli pored SAVE , oni sa cerkicom i moja je rekla kako je slatka ..
da vam ulepsa dane...
ihhh,
pre neko vece , susreli smo se i bio je sa jednom gospodjom , valjda su i isli u setnju.
ovih dana , bih i mogao da i svratim i da vidim sta ima a stan je bio pun slika....

da vam ulepsa dane...
ihhh,

pre neko vece , susreli smo se i bio je sa jednom gospodjom , valjda su i isli u setnju.
ovih dana , bih i mogao da i svratim i da vidim sta ima a stan je bio pun slika....
Čudno je i lepo što se sećate izgovorenih reči više od 4 decenije...
Sve u vezi sa Nedom je, čini se, nezaboravno...
Ako svratite do gospodina Minića i ako to uopšte bude zgodno, pozdravite ga
i recite da u etru, na nekoj Krstarici, postoji jedno fino društvanjce koje poštuje
umetnike i rado se seća Nede...
:vzagrljaj:

Čudno je i lepo što se sećate izgovorenih reči više od 4 decenije...
Sve u vezi sa Nedom je, čini se, nezaboravno...
Ako svratite do gospodina Minića i ako to uopšte bude zgodno, pozdravite ga
i recite da u etru, na nekoj Krstarici, postoji jedno fino društvanjce koje poštuje
umetnike i rado se seća Nede...
:vzagrljaj:
hmmm, zanimljivo staniste i opaska.
prenet cu mu to
no , uobicajeno smo i pricali o Parizu , i mesta na MONMARTU...

Rive Gauche...
Moja snaja je, noć pre nego što će napustiti Pariz,
iznajmila bicikl i celu noć vozila mostovima Pariza...
Nije uspela da poseti svih 37 mostova...
i tako 2010
u poseti Prizu , Versaju ,
pokazao sam tadasnjoj moja mesta iz moje mladosti,posete mesta gde mi je bilo lijepo .
no i nije joj bilo pravo , jer . hmmm bilo i je parizanki studenkinja.
posete LUVRU, monparnasu , TORNJU , voznja kanalima i cuvenoga kanala kojii ide kroz tunel....
e u mladosti je bilo , ukrasti poljubce devojkama.

i tako 2010
u poseti Prizu , Versaju ,
pokazao sam tadasnjoj moja mesta iz moje mladosti,posete mesta gde mi je bilo lijepo .
no i nije joj bilo pravo , jer . hmmm bilo i je parizanki studenkinja.
posete LUVRU, monparnasu , TORNJU , voznja kanalima i cuvenoga kanala kojii ide kroz tunel....
e u mladosti je bilo , ukrasti poljubce devojkama.
Vi ste diiiivna umetnička duša...
Romantičar na kub...
Došlo je vreme da i sadašnjoj pokažete mesta vaše mladosti...
možda ukradete i njoj neki poljupčić :zddm3:
:ukras6:

Back