Seat Ibiza

Pozdrav,da li imate Seat-a Ibizu,i ukoliko da,da li je preporucujete za pocetnika?
Cuo sam kako ima veoma neudobna sjedista,da li je to toliko strasno?
Neka prosjecna potrosnja..? Servisi..?

Ignorosi sve sto ti kaze mario80 ako hoces dobar savet na ovom forumu.

Ne znam gde si ali je za pocetnika najbolje ono sto je najrasprostanjenije na drumovima, dok se stekne iskustvo i opusti za volanom.
Uz to je i popravka povoljnija.

Savetujem mali auto a ili b segmenta sa troja vrata jer su najmanje izakani.

Izbegavaš trocilindrične motore jer su skupi za održavanje i gutaju gorivo eto toliko od mene. Pozz

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav,da li imate Seat-a Ibizu,i ukoliko da,da li je preporucujete za pocetnika?
Cuo sam kako ima veoma neudobna sjedista,da li je to toliko strasno?
Neka prosjecna potrosnja..? Servisi..?

U VW grupaciji svaka marka ima svoju ulogu, a Seat ima ulogu sportskog brenda ili bi bar trebalo da simulira sportski brend za one sa plicim dzepom i zato je vesanje jako tvrdo i vaze za veoma neudobne automobile. Golf 7 je recimo ekstremno tvrd automobil, a onda sam seo u Leona i shvatio da je ovaj jos gori od Golf-a.

Za pocetnika je najbolji Fiat, ovo nisu pouzdani automobili ali su jako prisutni na nasem trzistu, imaju veliki broj zamenskih jeftinih delova, a i na otpadima mozes naci branike, blatobrane i ostale delove bez problema jer ces kao pocetnik vrlo verovatno pre ili kasnije ostetiti neki od tih delova.

Izbegavaš trocilindrične motore jer su skupi za održavanje i gutaju gorivo eto toliko od mene.
Trocilndricni motor je nista drugo do motor sa 4 cilindra kom je skinut jedan cilindar.
Samim tim kako moze da bude skuplji za odrzavanje kad mu je sve x3 a ne x4?
Trosi ali kad dodje sivonja koji je pre toga vozio 2,0 motor pa mu ovaj slabo ide i onda ga gasira jer misli da treba da leti.
Kad ga vozis normalno onda je sasvim dobar potrosac.
@Nikola04
Ako si pocetnik onda jedino 1,9TDI sa 74kw jer ostali su jaci.
Ja se inace jezim od tog 1,4TDI motora.

Zato što trocilindrični motori nemaju uravnotežen rad i usled vibracija sve strada počev od nosača motora, semeringa, ležajeva i ostalih sklopova motora. Pitanje je i koliko je zdravo voziti se u takvom automobilu prepunom mikrovibracija od prvog dana. Koga god znam da je vozio nije se dobro proveo, već posle par desetaka hiljada km kreće da piša ulje na sve strane.
I dvocilindrični motor je isti kao četvorocilindrični presečen na pola i ima još veće vibracije nego trocilindrični. Ko je vozio peglicu zna o čemu pričam, čak se i menjač raspadne od vibracija.

1.9 tdi troši po gradu 10 litara nafte pa možeš slobodno i neki 1.4 benzinac da uzmeš štedljiviji je. A pošto si početnik vrlo lako će te prevariti i uvaliće ti neki raspali krš bez katalizatora i to vodi računa da imaš jer sledeće god nećeš više moći da prođeš tehnički pregled i registruješ vozilo.

I ja sam u principu za neki grande punto 1.3 mjt ALI sa 75 ks jer nema plivajući zamajac ni dp filter a relativno je jeftin za održavanje znaju ga naši majstori ima novih i polovnih delova itd. Kroz uštedu na gorivu će te održavanje i eventualne popravke doći džabe.

Vibracije koje pravi motor kod trocilindrasa je najveci problem jer vec na 20K kilometara obicno pocne prevelika potrosnja ulja sto je tek pocetak brojnih problema.

Btw nisam ni mislio benzinca da uzmem,nisam lud.
Uzeo bih mozda 1.4,ali vece su sanse da uzmem 1.9 tdi.
Godiste od 2003-2007.

Dizelasa starog 20 godina upravo uzima samo "lud" covek.

Nikola ne slusaj ovog koji nikad nije ni imao dizelasa.
Ibiza nije velik auto i u gradu trosi 7L a na otvorenom 4-4,5 i to je tacna informacija.
Katalizator se lako proveri jer dovoljno je da neko daje gas a ti da iza slusas da li iz auspuha zvizdi. Ako zvizdi onda nema katalizatora i to je dodatni trosak.
Isto tako ovaj mario nema pojma da su sad kriticniji benzinci za kupovinu jer je Paladium skocio 400% i sad se katalizatori na benzincima placaju skoro 3x vise ne go od dizelasa jer sadrze taj plemeniti metal.

Poslednja izmena od moderatora:
A sta ako taj dizelas lepo pali i radi i nema problema u najavi?
Zasto skaces pred rudu?
Nije sve u kilometrima ako si na to mislio jer mnogi od tih su dobili nove delove i komponente i mogu da budu odlicna kupovina.

O problemima na polovnom automobilu moze da se govori tek posle predjenih 2K kilometara sa tim automobilom, a ovde nije rec o tome da li postoji neki automobil koji je dosao sa zapada i u relativno je dobrom stanju nego o tome kolika je verovatnoca da je neko sredio turbinu, zamajac, EGR ventil, grejace, dizne, dpf, nosace motora, termostat i druge delove koji stizu na remont/zamenu izmedju 100K - 200K i onda resio da proda takav automobil.
Zato vecina i vraca kilometrazu jer se onda odaje utisak da zamena/remont ovih delova jos nije dosao na red, a kako se u Srbiji vozi 10K, a verovatno i manje u proseku onda bi automobil sa 100K trebao da izdrzi bar 5 godina bez ovih popravki ali realnost je mnogo drugacija jer ih je vecina vec davno presla 250K.

Pa jedino ako si bas toliki papak da ne vidis i sam stvari koje treba da vidis.
Turbina zvizdi ako je losa jel tako?
Nazad dimi ako su dizne lose jel tako?
Motor ako duva na sipki meraca ce da izbacuje ulje jel tako?
Nosaci motra ako su otisli na gasenju ce motor da trese jel tako?
Kada gasis auto sa pustenim kvacilom zamajc ako je los ce da lupa jel tako?
Auto kad postigne pemperaturu znaci da je dobar termostat jel tako?
Mislim kao da pojma nemas o kolima tako ti zvuce postovi.
Ja sam ih toliko prodao i evo vise od decenije nijedne zalbe na motor ili neku moju prodaju. Pa kako to?
Pa valjda zato sto biram kola i ne uzimam sakom i kapom nego biram i ako mi se nesto ne dopada onda ne uzmem a isto tako treba da razmislja i kupac kad kupuje.Kupca danas jedino moze da dodirne cena pa da kaze sam sebi da je jeftino platio pa ce naknadno da sredjuje nedostatke i to je ziva istina.
Eto juce je jedan lik doveo drugog da gleda moj auto a koji je on trebao da kupi i kad je cuo da ima 300k km to ga je odbilo i otisao i kupio 3 godine mladji auto sa kao 139k km proverenih a kad sam mu pregledao auto a ono farban prednji branik pa zadnji branik pa cela leva strana auta i menjan je far a unutra cepnuto sediste i kad je upalio motor ja sam shvatio kako neki pate za malim kilometrima a moj motor lepse radi od tog. Sto je najludje moj auto je dobijao za 6500 a ovaj je platio 14500.

I taj plivajući zamajac prvo malo ljuljuška pa posle par hiljada km trese i nakon toga lupa i raspada se totalno. Tačno sam ja rekao, 5.000 km za svaki taj auto iz uvoza i onda idu katastrofa skupi kvarovi na dizelašima iz uvoza. I turbina prozviždi, dizne prolupaju itd.

@Nikola04
PRicaju ti pricu likovi koji ili nisu imali dizelase ili su imali samo nekoliko automobila u zivotu.
Vidis ja sam imao mnogo mnogo automobila a medju njima i Ibizu &L Cupru 1,9TDI i znam poprilicno dobro o cemu se radi jer sam je registrovao i vozio.
Auto je odlican i trenutno u dvoristu imam jednu samo sa 1,8T motorom od koje cu da napravim projekat i imace mnogo vise ks nego kad je izasao iz fabrike.
A evo ti nekoliko slika mojih Ibiza a voleo bih da ti i ovi pametnjakovici okace slike svojih Ibiza kad ti tako dele savete
6.jpg
310720131813.jpg
.
1.jpg

Na ovu pricu mogu napisati samo sledece.

Kolika je garancija koju dajes na vozilo, vremenska i u kilometrazi i kako se ona moze realizovati u slucaju da dodje do problema?
Na koju pricu?
To sto niste imali dizelase i dovoljan broj automolbila da bi mogli da delite savete?
Garancija ti vazi do kad se dogovorimo.Ako mislis da treba dozivotna dobices dozivotnu.
Jel ti sad sve odgovara?
Dolazis da kupis auto mozda?:whistling:

Dobio si dobronameran savet, a da nije toliko "pametnih" poput tebe ne bi postojao po jedan mehanicar i po jedan plac sa krsinama na svakom cosku. :lol:
Druze,nema svako sredstava da uzima auto star par godina.Ljudi sa Balkana uzimaju auta stara i po 30-40 godina,a ne kamoli 20.
Ako malo pretrazis,prosjecno su auta na Balkanskim drumovima stara 15-20 godina,zavisno o drzavi(Nije isto u Hrvatskoj,i Crnoj Gori npr.)
Nije ni cudo sto imamo toliko golf-ova 2,3 i 4 na nasim Balkanskim drumovima.Onda su svi oni ludaci po tvojoj teoriji..
Ponavljam:Postedi nas..

@Nikola04
PRicaju ti pricu likovi koji ili nisu imali dizelase ili su imali samo nekoliko automobila u zivotu.
Vidis ja sam imao mnogo mnogo automobila a medju njima i Ibizu &L Cupru 1,9TDI i znam poprilicno dobro o cemu se radi jer sam je registrovao i vozio.
Auto je odlican i trenutno u dvoristu imam jednu samo sa 1,8T motorom od koje cu da napravim projekat i imace mnogo vise ks nego kad je izasao iz fabrike.
A evo ti nekoliko slika mojih Ibiza a voleo bih da ti i ovi pametnjakovici okace slike svojih Ibiza kad ti tako dele savetePogledajte prilog 864059Pogledajte prilog 864058.
Pogledajte prilog 864057
Lijepa,mada bih ja zatamnio stakla i mozda ofarbao felne u crnu😀

Back