Scream 4

Izvoli,moje licno vidjenje ovog filma ;)

Scream 4 (2011)

Scream4Poster.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1262416/

Ono sto podriva horor kao zanr vec godinama,to su upravo ovakvi komercijalni teen slasheri."Scream" je tipicni primer.
Za razliku od prvog dela,koji je koliko-toliko imao neku pricu i formu,nastavci su ocaj zivi,pa i ovaj najnoviji.
Film pokusava da bude sopstvena parodija i da se sprda sa samim sobom,ismevajuci sablone doticnog zanra,ali istovremeno ne odstupajuci od tih sablona u glavnoj radnji filma.Prilicno paradoksalno,zar ne? :p
I upravo te parodije na predjasnje delove "Scream"-a,kao i na njegove potencijalne nastavke,su nesto sto mi je najsimpaticnije u celom filmu(mada nije nesto inovativno;setite se samo Halloween:Resurrection :roll:).
Medjutim,ostalo je sve radjeno sablonski,sa besomucnim seckanjem naseg starog,dobrog Ghostface-a,sa klasicnim teen proseravanjima,sa dijalozima koji pokusavaju da budu vickasti,a zapravo su me terali da kolutam ocima koliko su neduhoviti i izvestaceni,a tu je i Sidni koja moze da stane rame uz rame sa Sigalom,Stalonetom,Van Damom i ekipom(kako sam se samo smejao kada je u jednoj sceni opicila Ghostface-a nogom,a on leteo sa stepenica,kao lopta posle Mihinog slobodjaka :hahaha:)...
Wes Craven je lik koji je izuzetno precenjen u Holivudu i svojom rezijom ovog filma je to najbolje pokazao.Horor film bez prave atmosfere,bez napetosti i nekog osecaja jeze,dovoljno govori o rediteljevom uticaju.Sve je to pokusao da nadomesti eksplicitnim i krvavim scenama(recimo,kada prikazu onu ribu sa ispalim crevima,dok se oko nje crveni soba od krvi,kao da se tu odigravao neki srednjevekovni boj live :roll:)
Glumu i likove u ovakvom filmu je nemoguce oceniti,jer se sve prepuno neke izvestacenosti i svodi se na princip "trci,vrsti i izgledaj uplaseno".Mada,najpozitivniji mi je onaj lik koji pokusava da postane novinar :mrgreen: On je bar zabavan,za razliku od ovih ostalih.Takodje su cool i ona dva pandura("Jeb'o Brus Vilisa!" :hahaha:)
Kraj filma je takodje klasican sablon,koketerija sa prvim delom filma,ali je koliko-toliko uneo malo faktora iznenadjenja u film.
Ne bih da budem prestrog,ipak sam odgledao ceo film i potrosio nesto jace od sat i po dosadne veceri,pa prema tome neka bude 5.5
Da sam klinac od 10-12 godina,kao sto sam bio kada sam gledao prvi deo,dao bih mu mozda vecu ocenu :mrgreen:
Ovako gos'n Craven,to vise ne pali kod mene...:mrgreen:

Back