Schadenfreude - zluradost

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.925
Schadenfreude je nemačka reč koja se sastoji iz 2 dela:
schaden - šteta
freude - radost

Mi je uglavom prevodimo kao zloradost, a neka definicija bi bila "naslađivanje tuđom nesrećom/patnjom".

U praksi ovo može biti:
Osećaj radosti kada vidite da se neko okliznuo i pao na nos.
Kada štreber u odeljenju dobije keca pa se druga deca raduju tome (a verovatno ga i zadirkuju posle toga i bockaju ga time neki poduži period).

Koliko je naše društvo sklono schadenfruide-i i kako to izgleda u praksi?
Šta mislite odakle potiče ova pojava?
Da li ste vi nekada iskusili ovakav vid radosti?
Da li se nekada neko radovao vašoj nesreći?
Kako sa takvim osobama?

Oni segmenti društva kojima ne ide u životu su veoma skloni. Oni kojima ide nisu skloni jer su zauzeti i fokusirani da bi i dalje bili uspešni. (Jer, gubitak fokusa = gubitak uspeha)
kako to izgleda u praksi?
"Joj, baš mi drago!", "E, tako mu i treba"

Šta mislite odakle potiče ova pojava?
Izgleda, iz ličnih, a neuspešnih ambicija.

Kako sa takvim osobama?
Ako je čovek osetljiv, što dalje od takvih, jer takvima nema pomoći - osim ispunjenja ličnih ambicija. Ako nije osetljiv, treba da ga je baš briga i da ne obraća pažnju - jer ovaj izgleda ne zna da sagleda situaciju i postavi svoje ambicije na pravi nivo pa da promeni nešto u svome načinu delovanja tako da mu se one ispune.

Imali smo prilike da na delu vidimo takve pojave a i čujemo njihove izjave čak i ovde na forumu. U smislu, šta traže na ulici, pa ako ih je neko udario autom :( zašto je išla tako obučena, nije ni čudo da je tip napao :( Ako vam nisu dali platu, šta tražite vi vaša prava. Prosto se oseća radost kod takvih prilikom sličnih dešavanja, da sam se ja uvek zapitala šta ih to čini srećnim u tuđim nesrećama. Takvi uvek opravdavaju neko nasilje objašnjavajući to nekom ''željom za pravdom'', uvek je u pitanju neka njihova ''pravda''.

Imali smo prilike da na delu vidimo takve pojave a i čujemo njihove izjave čak i ovde na forumu.
Ima toga maltene svugde kod nas, gotovo na svakom ćošku može da se čuje ...
U smislu, šta traže na ulici, pa ako ih je neko udario autom :( zašto je išla tako obučena, nije ni čudo da je tip napao :( Ako vam nisu dali platu, šta tražite vi vaša prava. Prosto se oseća radost kod takvih prilikom sličnih dešavanja, da sam se ja uvek zapitala šta ih to čini srećnim u tuđim nesrećama. Takvi uvek opravdavaju neko nasilje objašnjavajući to nekom ''željom za pravdom'', uvek je u pitanju neka njihova ''pravda''.
Jaki su na rečima a slabi na delima, mada rekao bih da ovo može da važi i na nacionalnom novou.
Sada u zavisnosti od težine moglo bi se reći da takve osobe imaju problem sa empatijom i saosećanjem tj. u nekoj meri imaju crtu okrutnosti.

Kako sa takvim osobama?
  1. Jesam. Npr. kada se pokojna, zla baba totalno izbezumila zbog toga što su je klistirali prije operacije. Nazvala me stara i to mi ispričala, znam da sam jedva ostao ozbiljan, kada sam poklopio, doslovno sam pao na koljena od smijeha.
  2. Sigurno jeste.
  3. Nikako, želim se radovati tuđoj nesreći po cijenu toga da se drugi raduju mojoj.

Naše društvo je veoma sklono ovoj negativnoj pojavi. Schadenfreude ili zluradost deo je našeg mentaliteta. Ne znam koliko je ova pojava rasprostranjena u svetu, na našem podneblju traje dugo i traje i dalje.

Zlurade osobe koje se raduju tuđoj nesreći uglavnom ne mogu da postignu neki cilj, neuspešne su i svoje nezadovoljstvo kompenzuju tako što se raduju tuđoj nesreći.

Schadenfreude-zluradost postoji i kada neke osobe ogovaraju druge. Tada se pored zluradosti pojavljuje i zadovoljstvo zbog novog trača.

Nisam i nikada neću. Ako nekome ne mogu da pomognem, neću ni da odmažem. I neću nikada da se radujem tuđoj nesreći.

Jeste, sa takvim osobama sam prekinula svaki kontakt.

Šta mislite, kakav život žive oni koji se raduju tuđim problemima, nespesima i nesrećama?

Da li su takve osobe možda osetile veliku bol, pa se raduju tuđim nesrećama i tako se lakše osećaju kad znaju da nisu jedini osetili bol?

Back