„Scenario noćne more“: Potencijalno neizlečiva super-bakterija koja se prenosi sa pasa na vlasnike

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.500
Man with a dog on a bed - Ghetea Florin/Getty Images Contributor

Nova istraživanja otkrivaju potencijalno neizlečivu superbakteriju i prenose je svojim vlasnicima.

Naučnici upozoravaju na „scenarij noćne more“ nakon što su otkrili prenos gena za koji je poznato da podstiče otpor na snažni antibiotik koji lekari koriste kao krajnje utočište za spašavanje života.

Deljenje kreveta sa psima samo je jedan od načina na koji veruju da se prenosi mcr-1 gen.

Nalazi se u crevima i prenosi mikroskopskim fekalnim česticama, što takođe čini pseće korpe područjem povećanog rizika.

Prvi put prijavljen u Kini 2015. godine, gen mcr-1 je otporan na kolistin, antibiotik koji se koristi za uništavanje bakterijskih infekcija i kojim ne mogu da upravljaju drugi lekovi.

https://www.yahoo.com/news/nightmare-scenario-potentially-untreatable-superbug-135505725.html

Godinama stručnjaci upozoravaju da prekomerna upotreba kolistina, posebno na životinjama za proizvodnju mesa, rizikuje porast mutantnih gena koji bi lek mogli učiniti beskorisnim kod ljudi.

To je deo rastuće krize antimikrobne rezistencije za koju se već procenjuje da ubija 700.000 ljudi godišnje na globalnom nivou i za koju se predviđa da će ubiti 10 miliona godišnje do 2050. godine, ako se ne zaustavi.

Iako se veruje da gen nose više vrsta, naučnici su posebno zabrinuti zbog njegovog prisustva kod domaćih pasa zbog njihove blizine ljudima.

Tim sa Univerziteta u Lisabonu uzeo je uzorke fekalija od 126 zdravih ljudi koji su živeli sa 102 mačke i psa u 80 domaćinstava tokom dve godine do februara 2020. godine.

Otkriveno je da osam pasa i četiri čoveka imaju bakterije, uključujući mcr-1.

Izgleda da su tri psa bila zdrava, a ostali su imali infekcije tkiva ili urinarnog trakta.

U dva domaćinstva u kojima su psi imali infekcije tkiva, gen mcr-1 pronađen je i kod psa i kod vlasnika.

Analiza sugeriše da je gen prenet sa psa na vlasnika, mada je moguće prenositi i sa čoveka na životinju.

Dr Ana Freitas, koja je sprovela istraživanje, rekla je: „Bliski kontakt ljudi sa psima i komercijalizacija proučavanih marki u različitim zemljama predstavljaju međunarodni rizik za javno zdravlje.

„Evropske vlasti moraju podići svest o potencijalnim zdravstvenim rizicima prilikom hranjenja kućnih ljubimaca sirovom hranom i mora se preispitati proizvodnja pseće hrane, uključujući izbor sastojaka i higijenske prakse.

Ja ću te dokrajčiti...
Drangulijice, jucer izadjem u dvoriste, grom me spalio ako lazem, neki mali tibetanski terijer i mjesavina tko zna cega odmara pod smokvom.

:rotf:

Najurim ga prema kapiji a on se jos okrece i laje.
Udjem u auto u garazi i opalim do daske, kunem se svime sto mi je sveto da sam ga mogao pogaziti da sam zelio, prikocim, on stane u krsj i nastavi lajati na mene.
Spustim prozor i ispalim: "Mrs!", on nastavi lajati.
Dzukela mi privatizirala dvoriste.
Da sam bio pametan, zatvorio bi kapiju, spojio smrk na pipu i opalio, bi bogami!

Back