Dzoni Vs N.W.O.
Primećen član
- Poruka
- 984
Aj mi neko pojasni malo ovo.Znam onaj dorian,eolian,ilidan,fridian,i mixilidian.Aj mi sad svaki da mod objasnite zasebno.Pls 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Modusi su sistem lestvica iz kog su izvedene durske i molske skale. Postoje jonski, dorski, frigijski, lidijski, miksolidijski, eolski i lokrijski. Jonski modus je isti kao durska skala, dorski kreće od drugog tona durske skale, frigijski od trećeg... Na primer, D dorski modus počinje drugim tonom Cdur skale: D-E-F-G-A-H-C-D.
To je tonika, prvi stepen, osnovni ton skale
Hvala.A ovi modovi su ustvari promene tonalnog centra?
Da. Ali fora je u tome sto npr. durska skala, kad predje iz jonskog u npr. dorski mod, vise nije durska skala po teoriji, to jest intervali izmedju tonova nisu vise 2 2 1 2 2 2 1
Inace, primetio sam u poslednje vreme nekoliko slicnih tema (sto je dobro, jer znaci da se ljudi interesuju), mozda bi trebali da imamo jednu temu gde bi raspravljali o teoriji, gde bi pocetnici mogli da nauce nesto, a oni iskusniji da pomazu, a ko zna, mozda i oni usput nauce nesto sto nisu znali
![]()