Savremneno vaspitanje dece

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati.
Iza nje u redu stoji jedna mladja zena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina.
Sin stalno gura majčina kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama.
Baka se okrene malom i zamoli ga da prestane da je udara.
Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže: -"Zar ne možete da kažete vašem sinu da me ne udara?"
Mlada gospođa, bez uzbuđenja - hladno odgovara: -"Ne! Moja metoda vaspitanja mu dozvoljava slobodu da radi šta god želi, sve dok do njegove svesti ne dodje da to što radi drugima ne valja.
Naučno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!"
U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 20 godina, koji sve to pažljivo sluša, a u ruci drži teglu sa pekmezom od crvenih ribizli.
Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, on otvori poklopac od tegle i mirno istrese celu teglu pekmeza mladoj dami na glavu.
Sva besna, van sebe, dama se okrene mladiću, a on hladnokrvno odgovara: - Znate, gospođo, ja sam vaspitavan slobodno, baš na isti način kao i vaš sin. I - evo vidite rezultat!"
Starica se veselo okrene blagajnici i kaže: - "Molim vas, stavite ovu teglu pekmeza na moj račun!"

/copy/
......................................................................

Da li ste vec negde videli i doziveli nesto slicno?

Ja jesam.... :)

Naravno vise puta, pretezno su to u pitanju mlade majke kojima je bitnije da obrate paznju na sebe nego na djete, pa svoje ne bavljenje djecijim potrebama maskiraju "slobodnim" nacinom vaspitanja. Bila sam u situaciji da djete baca kamenje na moje djete, pri cemu majka stoji i to hladno posmatra, kada sam ja odreagovala i zamolila djete da to ne radi jer to nije ljepo majka je mene napala sto sam se usudila da prebacujem njenom djetetu, (pa sta da radim kada ona nije htjela nista da mu kaze). Da budemo jasni nisam pristalica batina ali djeci je potrebno pricati i licnim primjerom usmjeravati na pravi put...

Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati.
Iza nje u redu stoji jedna mladja zena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina.
Sin stalno gura majčina kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama.
Baka se okrene malom i zamoli ga da prestane da je udara.
Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže: -"Zar ne možete da kažete vašem sinu da me ne udara?"
Mlada gospođa, bez uzbuđenja - hladno odgovara: -"Ne! Moja metoda vaspitanja mu dozvoljava slobodu da radi šta god želi, sve dok do njegove svesti ne dodje da to što radi drugima ne valja.
Naučno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!"
U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 20 godina, koji sve to pažljivo sluša, a u ruci drži teglu sa pekmezom od crvenih ribizli.
Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, on otvori poklopac od tegle i mirno istrese celu teglu pekmeza mladoj dami na glavu.
Sva besna, van sebe, dama se okrene mladiću, a on hladnokrvno odgovara: - Znate, gospođo, ja sam vaspitavan slobodno, baš na isti način kao i vaš sin. I - evo vidite rezultat!"
Starica se veselo okrene blagajnici i kaže: - "Molim vas, stavite ovu teglu pekmeza na moj račun!"

/copy/
......................................................................

Da li ste vec negde videli i doziveli nesto slicno?

Ja jesam.... :)

Распуштеност називати "модерним васпитавањем" је одлика дебилних мајки и очева. Са таквима се често и радо сукобљавам без икакве задршке.

Letos sam bila na razgovoru za posao u jednom privatnom vrticu. I direktorka vrtica prica o tome kako i sta rade i u jednom trenutku izgovara recenicu "deca kod nas imaju potpunu slobodu da rade sta zele, mi njih ne sputavamo, ona sama uspostavljaju odnose izmedju sebe, biraju sta ce da se igraju, u kojim ce aktivnostima da ucestvuju, da li ce da ucestvuju, znate ako nece ne moraju, mi se umesamo samo ako dodje do problema"... Ja sam ustala, zahvalila se sto su me pozvali i rekla da ne mogu da radim u ustanovi sa cijim se konceptom rada ne slazem. U tom trenutku se cuje histericno vristanje i povici "Teodoraaaaaaaaa, Teodoraaaaaaaaaaaaa" od strane vaspitacice... Ja pogledam u direktorku, a ona se kiselo nasmeje i kaze "znate, Teodora pravi problem ako ne drzi uciteljicu za kosu dok spava"... "Molim!?"... Pri tom se culo takvo dranje iz sobe u kojo su se neka deca igrala da sam mislila da ce stakla na prozorima da popucaju... Posto sam se izbecila na direktorku ona je rekla "vidite kako su deca vesela i razdragana kada ih ne sputavate"... Izlazim iz kancelarije i u mene se zakucava dete koje vristi da nesto nece i vaspitacica koja trci za njim i vice mi "uhvatite ga molim vas da se ne povredi"...

Luda kuca...

Cula sam i od jedne koleginice koja je bila na zameni u nekom isto privatnom vrticu da vaspitacice "moraju" da puste decu da rade sta im je volja, jer se zale roditeljima da su kaznjavana, pa im roditelji ispisuju decu...

Lud zbunjenog...

A opet jedna druga koleginica mi je ispricala da isto je privatni vrtic u pitanju, muva ne sme da proleti ako to nije po "kucnom redu"... i kaze da bude povuci-potegni sa roditeljima (nekim, ne svim), ali da na taj nacin dovedu do neke mere i roditelje u red...

Letos sam bila na razgovoru za posao u jednom privatnom vrticu. I direktorka vrtica prica o tome kako i sta rade i u jednom trenutku izgovara recenicu "deca kod nas imaju potpunu slobodu da rade sta zele, mi njih ne sputavamo, ona sama uspostavljaju odnose izmedju sebe, biraju sta ce da se igraju, u kojim ce aktivnostima da ucestvuju, da li ce da ucestvuju, znate ako nece ne moraju, mi se umesamo samo ako dodje do problema"... Ja sam ustala, zahvalila se sto su me pozvali i rekla da ne mogu da radim u ustanovi sa cijim se konceptom rada ne slazem. U tom trenutku se cuje histericno vristanje i povici "Teodoraaaaaaaaa, Teodoraaaaaaaaaaaaa" od strane vaspitacice... Ja pogledam u direktorku, a ona se kiselo nasmeje i kaze "znate, Teodora pravi problem ako ne drzi uciteljicu za kosu dok spava"... "Molim!?"... Pri tom se culo takvo dranje iz sobe u kojo su se neka deca igrala da sam mislila da ce stakla na prozorima da popucaju... Posto sam se izbecila na direktorku ona je rekla "vidite kako su deca vesela i razdragana kada ih ne sputavate"... Izlazim iz kancelarije i u mene se zakucava dete koje vristi da nesto nece i vaspitacica koja trci za njim i vice mi "uhvatite ga molim vas da se ne povredi"...

Luda kuca...

Cula sam i od jedne koleginice koja je bila na zameni u nekom isto privatnom vrticu da vaspitacice "moraju" da puste decu da rade sta im je volja, jer se zale roditeljima da su kaznjavana, pa im roditelji ispisuju decu...

Lud zbunjenog...

A opet jedna druga koleginica mi je ispricala da isto je privatni vrtic u pitanju, muva ne sme da proleti ako to nije po "kucnom redu"... i kaze da bude povuci-potegni sa roditeljima (nekim, ne svim), ali da na taj nacin dovedu do neke mere i roditelje u red...

Ja cu se definitivno narednih godina pozabaviti vaspitnim metodama. Hm.... da li postoje stvari iza povrsine,koje ja ne primetim.... ili zaista nije sve crno -belo ?

Trebala sam da cuvam jedno 4-godisnje dete tj. da provedem s njim par sati dnevno - s ciljem da on nauci nemacki... Ali sve kroz igru.

Pre naseg prvog susreta , mama mi je poslala nekoliko mail-ova kako je on lepo vaspitano dete, kako vec prica engleski,odgaja se sa "lepim manirima"(a ne kao neka tamo devojcica od komsinice koja je vaspitana "u drugom maniru") , kako ne treba da mu dozvolim da cepa knjige i sveske itd..

Dodjem ja , i krenemo da se igramo.... dete - drsko,bezobrazno,grubo :sad2:
Dobacujemo se loptom- on gadja kao mali manijak, skace po slikovnicama itd....

Morala sam da pozovem mamu, koja je i sama bila osramocena njegovim ponasanjem predamnom....a i time sta mi je napricala o svom "lepo vaspitanom" sinu ^^
Na kraju sam rekla da ja ne mogu ovako da radim i da ga obuzdavam, ako dete ne saradjuje. itd.

I onda se pitam - sta treba da se uradi, da se malo dete lepo vaspita? Dobra volja roditelja ocigledno nije dovoljna :rumenko:

Sto se tice savremenog vaspitanja...u drzavi bez kulture-kao sto je Srbija, mnogi roditelji ni ne pokusavaju da vaspitaju dete da budu postni i istrajni,niti da naguju prave vrednosti.
Jer si i roditelji uvideli da se to ne isplati...

Sta ces- dobija se na mufte, ne po zasluzi-vec preko veze... niko ti ne garantuje u zivotu da ces imati uspresan zivot , ako se pridrzavas odredjenih pravila ^^ :(

Back