Savjet za stare laptopove

bego094

Početnik
Poruka
11
Pozdrav,

treba mi jedan savjet, jer poslije toliko guglanja, ostao sam zbunjen.
Zapravo, imam jedan stari laptop u kući i na njemu je bila Win 7 instalirana. Pošto je bio mnogo spor, skinuo sam XP SP3 i instalirao.

Sad je okej, laptop se ponaša normalno, a cilj mi je da ga osposobim starcima za korišćenje Word-a, Excel-a, Interneta (provjeravanje mail-a) i eventualno Skype-a.

Ovo su karakteristike tog laptopa:

AMD E-300 APU with Radeon(tm)
HD Graphics
1.30 GHz, 1,60 of RAM
Physical Address Extension

Je li XP rješenje ili postoji neki "lakši" operativni sistem, tj. onaj koji će minimalno opteretiti CPU?

Unaprijed hvala!

Pozdrav,

treba mi jedan savjet, jer poslije toliko guglanja, ostao sam zbunjen.
Zapravo, imam jedan stari laptop u kući i na njemu je bila Win 7 instalirana. Pošto je bio mnogo spor, skinuo sam XP SP3 i instalirao.

Sad je okej, laptop se ponaša normalno, a cilj mi je da ga osposobim starcima za korišćenje Word-a, Excel-a, Interneta (provjeravanje mail-a) i eventualno Skype-a.

Ovo su karakteristike tog laptopa:

AMD E-300 APU with Radeon(tm)
HD Graphics
1.30 GHz, 1,60 of RAM
Physical Address Extension

Je li XP rješenje ili postoji neki "lakši" operativni sistem, tj. onaj koji će minimalno opteretiti CPU?

Unaprijed hvala!

tebi treba ssd disk to je resenje

- - - - - - - - - -

mozda puppz linux

Pitanje je dokle će Skype da bude podržan na Windows XP, a u svakom slučaju ne bih preporučio instalaciju tog OS-a. Išao bih bar na Windows Vistu SP2 + da se urade razne optimizacije (gašenje nepotrebnih servisa, vizuelnih efekata, stavljanje Page File-a na drugi hard disk, ako ga imaš i druge).

Ne bih isključio ni Linux kao alternativu. Moja tetka i dalje misli da koristi "malo prilagođen" Windows. Bitno je da je ikonica Chrome-a na Desktopu, a ostalo joj je sve isto (GMail, Facebook, ... ).

Back