Saveti za filoliski?

• Začetnik teme Začetnik teme MJVA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ono za postdiplomske, sigurna sam, i sama sam ih upisala na drugom faxu. Ne mozes bas ETF, stomatologiju i to, naravno, ali vecinu drugih mozes. O privatnim da ne govorim.

A za nemacki pod 2, u moje vreme je mogao da se uci od pocetka, ne znam kako je sada.

Lady:
Jeanny:
Moze li nemacki da se uci kao drugi jezik ako ga nisam ucila u osnovnoj ili srednjoj?
To danas zavisi od broja zainteresovanih. Nemacki kao izborni, u principu, krece od srednjeg nivoa,ali nekad naprave i posebnu grupu za pocetnike,ali ne svake godine.

Aha, pa dobro, pretpostavljam da se to zna nakon prijemnog(?) Uostalom, kako ide biranje drugog jezika? Da li se za njega odlucujem tek kad pocne skolska godina?

Koliko ja znam, drugi jezik biras tek kada pocne skolska godina. Jednostavno, svaka katedra objavi raspored casova za njihov jezik kao drugi, i ko dodje na cas, prijavi se i to je to. Neki su rigorozni sto se tice izostanaka (potpuno nepotrebno!) a na neke jezike uopste ne moras da dolazis.

Jos jedna stvar: ako za prvi jezik uzmes neki nov, koji ne znas od ranije, razmisli da li i za drugi da uzimas neki nov, ili ipak onaj iz srednje skole. Jer, drugi jezik se polaze na kraju 2. godine, kada mnoge katedre imaju najvise ispita,(bar je tako na spanskom) pa onda em imas najvise ispita za uslov, em jos moras svoj 1. jezik da radis, a i taj 2. novi.

Da, i neke katedre dozvoljavaju da promenis misljenje. Jedan moj kolega je na pocetku 2. godine promenio izbor.

A kasnije mozes da trazis odobrenje da uzmes i treci. Za 3. i 4. godinu. Ako te ne mrzi! :)

Ma taj drugi jezik se na Filoloskom samo otaljava. U moje vreme nemacki kao drugi jezik nije mogao da se uci ispocetka, ali posle par godina su uveli da moze. Ne znam kakva je sada situacija. Meni je nemacki bio drugi jezik, a onda sam se predomislila bukvalno na trecoj godini (posto mi je taj ispit ostao iz druge), otisla sam do saltera, promenila izbor (tada je to moglo bez problema, godina bombardovanja i sve je moglo, sada ne znam), slusala sam bugarski samo mesec dana (nikada ga ranije nisam ucila), i dobila sam desetku. Ljudi su masovno polagali bugarski (bio najlaksi ispit), jer je druga godina najteza, imas gomilu ispita i opstih i na svojoj katedri, i uopste nemas vremena za taj drugi jezik.

Back