Saveti iskusni(ji)h novopečenim vozačima

Hvala svima. :)

Nego, zanima me nešto oko kretanje sa uzbrdice. Rečeno mi je da ima dva načina a navikao sam na onaj kvačilo-kočnica pa gas, ali ovaj drugi, sa ručnom mi je opet deluje bezbednije i sigurnije.
:think:

Ako su problem uzbrdice, kreci pod rucnom. Kad to savladas predji na brzo pustanje kvacila i dodavanje gasa...

Pustiš kvačilo vrlo pomalo, gas malo jači i spusti ručicu.

ne vozi po tramvajskim sinama kad je mokro pa cak ni jednim tockom
takodje kad dodje ovo vreme jesen/zima/mokro,ne prelazi preko gomile opalog lisca,to je gore od ulja na putu,skoro je jedna zena prevrnula auto na krov dole kod kalemegdana zbog njega
budi svestan onoga sto se desava iza i oko sebe koliko si i ispred
seti se povremeno da pogledas u nivo ulja,rashladne tecnosti,tec. za vetrobran i pritisak guma ,naravno nemoj da ostanes ni bez goriva :)

Kod mene nema tramvajske šine,ali ovo je dobro što si rekao. Malo ko vozača zna da je opasno preći preko mokrog opalog lišća.

Kod mene nema tramvajske šine,ali ovo je dobro što si rekao. Malo ko vozača zna da je opasno preći preko mokrog opalog lišća.

meni se auto zaneo nizbrdo kod pravnog fakulteta u Bg-u kad se ide prema Slaviji,a bio sam samo jednim tockom na sini, tako je uradjeno da ili ces biti jednim delom u suprotnoj traci ili onoj pored ili vozis po sinama,treceg nema,pa biras sta ti je bolje,osim ako ne vozis dzip sa vecim medjuosovinskim rastojanjem.

meni se auto zaneo nizbrdo kod pravnog fakulteta u Bg-u kad se ide prema Slaviji,a bio sam samo jednim tockom na sini, tako je uradjeno da ili ces biti jednim delom u suprotnoj traci ili onoj pored ili vozis po sinama,treceg nema,pa biras sta ti je bolje,osim ako ne vozis dzip sa vecim medjuosovinskim rastojanjem.

Ja mislim da ako prelaziš preko tr.šinu to ti je slično kao sa prugom, nije opasno, ukoliko voziš paralelno sa šinom odnosno prugom onda je teško kontrolisati vozilo. Pa zamisli ako cela ulica od glatkog gvožđa kao šina, sva vozila bi letela. :lol:

saobracajna-nesreca-guzva-gazela-1328585176-78412.jpg

Znaš koja je budala sa ove strane volana,
ali neznaš koja je budala sa one strane.

A najlepše kad te drugi vozi, verujte mi.

Imam B, C i E kategorije, i neznam više šta nisam vozio.
U Vojsci, osim tenka, sve na 4 plus točka

Preko 100.000 km u "nogama"
A bilo svašta: I pucanje spone i otkazivanje kočnica
(doduše na tudjim kolima koja sam vozio
dalje ture pa se menjali)

Samo polako.
Ako idete na dalji put, kod mehaničara
da digne kola na viljušku i proveri
kočioni i upravljački sistem

na otvorenom putu vozi iza velikog kamiona ,cisti ti put ne ides brzo ,stedis gorivo.

Iza kamiona NE. Voziti iza drugog automobila - da, ali voziti iza kamiona ili bilo kojeg drugog dostavnog vozila je veoma loše. Glavni i osnovni razlog je manja preglednost puta jer ne vidiš šta se dešava ispred njega (npr. ja ne gledam prvog ispred sebe već ~150m ispred) a i sigurno nećeš videti ako ima nešto na putu npr. kamen, udarna rupa itd.

Poslednja izmena:
Igrom slucaja sam i instruktor voznje. Iako sam taj posao radio jako kratko, izvukao sam jedan zakljucak vezan za obuku pocetnika, koja je po meni jako lose organizovana.

Postoji nesto sto ljudi treba da razgranice, a to je "upravljanje vozilom" i "saobracaj".
Po meni, velika je greska sto se prvo na poligonima (pod nazivom poligon, ne mislim na pravougaoni asfaltnu povrsinu velicine rukomentnog igralista, vec veliku simulaciju puteva, raskrsnica, i svega sto te ocekuje u saobracaju) ne izuci sto bolje upravljanje vozilom, pa se dobro teorijski nauci o saobracaju, pa tek onda se krene u obuku u saobracaju - sa ostalim ucesnicima.
Saobracaj je nesto sto je nasa svakodnevnica, cim napustimo kucu mi smo ucesnici u saobracaju (kao pesaci, biciklisti, vozaci, cak i kao putnici u javnom prevozu). A saobracaj se u osnovnoj skoli veoma malo izucava. I kopneni, a pogotovo vazdusni, zeleznicki, morski/recni....
Je li vaznije za svakodnevni zivot kapirati sto bolje finese saobracaja, ili znati da se biljna i zivotinjska celija razlikuju po celijskom zidu i mitohondrijama (uci se u osnovnoj skoli)?

Ovako, dobijamo pocetnike koji niti znaju dobro da upravljaju vozilom, niti poznaju dobro sta je to, u stvari, saobracaj.
Zato, savet pocetnicima, razmisljajte, ucite o saobracaju, ucite o svom vozilu, fizici voznje, imate sad svi internet i informacija mali milion.
I samo polako, bez zurbe. :whistling:

Recimo,

1. Nauciti sebe da izmedju sela uvek gazis levim tockom belu liniju po mraku. Kad naidje auto iz suprotnog smera, sklonis se. Ovo je kao neki savet, jer ce se kad tad desiti neosvetljeni pesak/biciklista u mraku koji ide krajem puta, a ti ces ga kasno videti, ili ga neces videti, i spasice te to sto gazis belu. Isto, ovaj savet mozda i ne vredi za aute sa dobrim farovima koji naprave dan od noci.
2. Koristiti tempomat kad je to moguce.
3. Nositi cebe u gepeku.

Back