Savet u vezi maticne i procesora

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
elem,imam Gigabyte P43-ES3G maticnu plocu,jeste da je to staro i da je sve zrelo za menjanje,ali jbga nema se love za kompletnu zamenu,a rado bih malo komp podmladio da mi barem bude u kakvoj takvoj formi dok ne pocnem da radim. :D
Imam 2 ddr2 ram memorije od po 2 gb,imam Ait radeon 7750HD graficku,ali imam krs procesor Intel e5400 dual core je sa 2.7ghz,ali bih zeleo da ga zamenim da bih mogao da bolje iskoristim potencijal graficke. Od nje ne mogu da izvucem maksimum zbog njesra procesora.
Sad sam gledao neke cene i AMD je mnogo jeftiniji od intela,cak duplo. U cemu je fora i da li je moguce ugraditi neki bolji intelov procesor ili je soket suvise mator?
Znam da ako menjam plocu moram sve novo kupiti,tako da ta opcija trenutno ne dolazi u obzir.

Jel se bavis pravljenjem TV reklama pa ti treba jak racunar?
Na krstaricu mozes i sa mnogo slabijim racunarom.

Ili se samo hvalis?

Po tebi mi racunar i ne treba jer mogu na krstaricu i preko telefona. :roll:
Imao sam staru geforce 240g kartu i kad sam stavio ovu 7750 hd,razlika je kao nebo i zemlja. Ikonice,desktop,video snimci izgledaju 10x bolje,igrice bolje rade,sve izgleda mnogo lepse i finije.
Posto to nije maksimalni potencijal moje karte,logicno je da zamenim procesor koji je mator vec 4 godine i stavim bolji da bi preformanse bile jos bolje. To je kao kad covek kupi ferarija i u njega stavi motor juga. Motor juga kvari sve ostale komponente ferarija. msm koja je poenta toga? Valjda se i ubaci motor od ferarija kad je sve ostalo novo. A da je ovo nesto ekstra,e pa nije. Imaju procesori i sa 7 jezgara,duplo jace i 5 puta skuplje graficke karte od ovog,to bi vec bilo qrcenje,ovo je nesto sto bi se moglo nazvati prosek racunar.

Ma ok, samo primecujem da tvoj racunar nije bas za fejsbuk i lol, nego da vec sada mozes da ukljucis visoke detalje na farkraj-u.
Pa pitam sta nedostaje, gde koci, sta ne radi pa mu treba pojacavanje?
Kvadkor nece popraviti sliku, a igrice ce jednako dobro raditi, jer vec rade na maksimumu.

A to da ima procesora sa 7 jezgara - ima, samo ne vidim svrhu povecanje broja procesora kod kucnog racunara.
Mozda si zaboravio da kazes da renderujes pa ti treba procesorska snaga?

Ma ok, samo primecujem da tvoj racunar nije bas za fejsbuk i lol, nego da vec sada mozes da ukljucis visoke detalje na farkraj-u.
Pa pitam sta nedostaje, gde koci, sta ne radi pa mu treba pojacavanje?
Kvadkor nece popraviti sliku, a igrice ce jednako dobro raditi, jer vec rade na maksimumu.

A to da ima procesora sa 7 jezgara - ima, samo ne vidim svrhu povecanje broja procesora kod kucnog racunara.
Mozda si zaboravio da kazes da renderujes pa ti treba procesorska snaga?

Jes da je matora igra onaj Mount and Blade, ali hocu da bez problema moze da tera 200 ljudi u mrezi na jednoj mapi bez da secne na ultra high. z:D Ili Singleplayer sa 400 botova. z:D
Dva jezgra nisu dovoljna,**** i sa 50-100 ljudi,a sa 200 mozes samo da places.
Znam da mi age of empires2 sa 200 populacije protiv 3 bota seckalo,ja volim te kolosalne bitke sa 1600 botova na mapi i sl,a to ne moze bez jakog procesora. :) Ili jos bolje da gledam klipove u hd dok cekam spawn bez da secne. Najvise me zajebavaja fps padovi,moze on da tera sa 120 frejmova ,ali onda iz cista mira pdne na 60 ili varira i ja mislim da je to do budjoke procesora. Sigurno ce mi prijati da dodam jos dva jezgra.

Poslednja izmena:
Da, sve ukazuje na procesor. U tom slucaju kvad jeste dobar izbor.
Da bi bio siguran, savetujem da kloknes malo svoj 5400, zilav je to procesor, ali bez podizanja cele magistrale. P43 ce dozvoliti odvojeno pomeranje kloka.
Ako bude poboljsanja, tvoje sumnje su na mestu.
Pozdrav.

Fabricki je bio nastelovan na 1.7 ghz,ja sam ga nabio do 2.7 jer sam to video da moze. Sve radi super,cim predjem 2.7ghz odmah krene da koci ili se sam restartuje ili se nesto drugo pojebe.
probao sam ga da overklokujem,nije izvodljivo preko toga. Ih,pa volim ja da se igram sa tim komponentama. :D

Back