savet prijatelja...

da li prihvatate savet prijatelja u vezi vaspitanja vašeg deteta od prijatelja koji nema decu...?
hvala...
Nije bitno ko savjetuje nego sta savjetuje .Djeca moje sestre nisu mogli da popiju tabletu i bilo je galame kad se djeca razbole .
Djeca su tvrdila da ne mogu popiti , a sestra je tvrdila da joj se namjerno inate .Ponudio sam se da pomognem ali je sestra
reagovala kao i ti . Ja se nisam zenio a ona i ima dvoje djece . Udovica je i nije autoritet .
Ljudi koji imaju pse znaju da pas proguta tabletu bez problema ako mi se da pravilno , pa naravno da i djeca mogu popiti tabletu .
Isto tako , mogu ozenjenom prijatelju savjetovati da pripazi na zenu ako vidim da se testerise sa komsijom . Za taj savjet mi ne treba
brazno iskustvo .

...msm da oni to sagledavaju iz drugog ugla,ali shto da ne treba probati...nekad kombinovana taktika urodi plodom:lol:

ne postoji adekvatan ugao iz koga mozes da sagledas nesto sto nikada nisi probao
mogu ja da drvim kako je to skakati sa padobranom
ili, imati sex utroje

al tesko da mogu da dam savet tipa:
"e, kad dodjes na 1000m visine bas tad otvori padobran, ni sekund ranije"
ili
"e, kad si u trici, gledaj da se namestis vako, il nako, inace ..."

edit: izuzetak su ljudi koji nemaju decu, ali su po pitanju dece strucni -pedijatri, vaspitaci, bla, bla...ali i tada trazim savet iz njihove oblasti, ne iz roditeljstva

ne postoji adekvatan ugao iz koga mozes da sagledas nesto sto nikada nisi probao
mogu ja da drvim kako je to skakati sa padobranom
ili, imati sex utroje

al tesko da mogu da dam savet tipa:
"e, kad dodjes na 1000m visine bas tad otvori padobran, ni sekund ranije"
ili
"e, kad si u trici, gledaj da se namestis vako, il nako, inace ..."

edit: izuzetak su ljudi koji nemaju decu, ali su po pitanju dece strucni -pedijatri, vaspitaci, bla, bla...ali i tada trazim savet iz njihove oblasti, ne iz roditeljstva
nisi u pravu...imam prijateljicu koja nema decu,mogu ti reci da mi je ne jednom dala savet u vezi moje...e sad licno sam primenjivala moje iskustvo i ponekad njen savet...msm oni su dati iz dobre namere i ja nikad nisam imala sumnju u njih...ne kazem da ih treba primenjivati stalno ali ponekad da...

nisi u pravu...imam prijateljicu koja nema decu,mogu ti reci da mi je ne jednom dala savet u vezi moje...e sad licno sam primenjivala moje iskustvo i ponekad njen savet...msm oni su dati iz dobre namere i ja nikad nisam imala sumnju u njih...ne kazem da ih treba primenjivati stalno ali ponekad da...

da li sam u pravu, ili ne, bi se moglo reci u slucaju da sam takvu vrstu saveta dobila i poslusala/ ne i pokazalo se kao tacno/pogresno
inace su takve definicije mog misljenja (i samo mog, a ne misljenja koje se trudim da naturim) pausalne
nigde nisam rekla da ti saveti nisu dati iz dobre namere, ni kojom frekvencijom neko treba da im se povinuje
sto se mene tice, svako moze savete u vezi svoje dece da trazi i od administratora krstarice
ja se uvek drzim onoga da nesto moras da si iskusio, da bi o tome pricao na nacin koji je meni prihvatljiv da bih ga nazvala savetom i da bih ga eventualno usvojila
sve ostalo je hipoteticka prica i ok je kao tema za razgovor uz kafu
ne kao savet
imam i ja kumu, koju volim najvise na svetu i koja nema dece
niti trazim, nit nesto dobijam savete po pitanju konkretnog roditeljstva
moze da mi da savet tipa "dete moje koleginice je pilo taj lek, dobar je..." i slicno
drugo ne
i, nije mi manje kuma/prijateljica zbog toga
niti to ima uticaja na nase prijateljstvo

p.s. ona je inace profesor u srednjoj skoli, ja takodje njoj ne dajem savete kako da drzi cas, jer nisam bila u njenoj poziciji

ok.roditelji razlichito reaguju...u startu mozda postoji odbojnost prema tome shto neko nema decu...znachi nema takvo iskustvo,ne zna shta znachi imati decu...to je tacno,no smatram da ponekad treba oslushnuti...sami roditelji naprave krupne greshke iz sopstvene zaslepljenosti roditeljstva

ok.roditelji razlichito reaguju...u startu mozda postoji odbojnost prema tome shto neko nema decu...znachi nema takvo iskustvo,ne zna shta znachi imati decu...to je tacno,no smatram da ponekad treba oslushnuti...sami roditelji naprave krupne greshke iz sopstvene zaslepljenosti roditeljstva

opet pogresan zakljucak i to prilicno ...hmm..ruzan
nemam tu vrstu odbojnosti
imam odbojnost kada neko savetuje o stvarima koje nije iskusio
uopste ne moraju biti deca u pitanju

Nije bitno ko savjetuje nego sta savjetuje .Djeca moje sestre nisu mogli da popiju tabletu i bilo je galame kad se djeca razbole .
Djeca su tvrdila da ne mogu popiti , a sestra je tvrdila da joj se namjerno inate .Ponudio sam se da pomognem ali je sestra
reagovala kao i ti . Ja se nisam zenio a ona i ima dvoje djece . Udovica je i nije autoritet .
Ljudi koji imaju pse znaju da pas proguta tabletu bez problema ako mi se da pravilno , pa naravno da i djeca mogu popiti tabletu .
Isto tako , mogu ozenjenom prijatelju savjetovati da pripazi na zenu ako vidim da se testerise sa komsijom . Za taj savjet mi ne treba
brazno iskustvo .

E ne bas. Mogao bi da savetujes prijatelju da pripazi na zenu ako primetis da se oko nje mota komsija a ako se vec testerisu onda si zakasnio, prijatelj ti moze biti samo Marko sto na Kosovo kasno stize. :)

opet pogresan zakljucak i to prilicno ...hmm..ruzan
nemam tu vrstu odbojnosti
imam odbojnost kada neko savetuje o stvarima koje nije iskusio
uopste ne moraju biti deca u pitanju

Da.
Ili za koje nije skolovan.
U pitanju su smorovi obicno.

Ovde ne mislim na primere kao sto je Sarvasov, sitnice, mala paznja, nevazne odluke, to mi je cak i lep nacin da se pokaze da neko misli na moju decu, da mu je stalo do njih. Mislim na savete od velike vaznosti tipa, kazniti dete ili ne, upisati ovu ili onu skolu, dozvoliti mu nesto ili ne...

da li prihvatate savet prijatelja u vezi vaspitanja vašeg deteta od prijatelja koji nema decu...?
hvala...

Да.
Много пута сам добијала добре савете од људи који немају децу, и заиста су ми користили, из два разлога:
- зато што с то били људи који ме воле и који ми желе добро
- зато што неке проблеме посматрају из другог угла и способни су да виде нешто што ја не видим

Poslednja izmena:
Добијала сам савете који су били прилично неупотребљиви.
Другарица која нема децу саветовала ми је да их не пуштам саме у лифт а већ су имали 12 и 13,5 година. Мислим, смешно.

hvala...

Moja politika je da kada god dobijam savete i slicno odmah to preispitam. Nista, ali bas nista ne odbacim zato sto mi zvuci lose ili novo ili suludo. Desava mi se da nekad i par dana razmatram neke savete.

Ako dodjem do zakljucka da je savet neprimenljiv onda pokusam da ga razumem u smislu da razumem bolje osobu koja ga je dala i zbog cega. Ako ne vidim neku vezu probam opet da se preispitam.

Meni je vaspitanje dece JAKO OZBILJNA stvar i najvazniji zadatak u zivotu.

Ne odbacujem savete jer dolaze od ljudi bez dece. Svi mi smo necija deca i to nas cini relevantnim da damo savet.

Prihvatam svaki savet koji mi ima smisla, a nisam to već pokušala, bez obzira od koga je.
Ali mi je sada smešno kad pomislim koliko nisam ništa znala o deci dok nisam dobila svoju pa mi je isto tako smešno da me savetuje neko ko ih nema. Teorija i praksa se u ovoj oblasti razlikuju kao nebo i zemlja.
A imam brata od strica koji mi deli savete jer je živeo u kući sa bratom i snajom koji imaju decu pa je gledao njih. Pri tom se njihov pojam o vaspitanju razlikuje od mog za 180 stepeni kao uostalom i ceo život.

Да, прихватио бих. И прихватам.
И од оних пријатеља чија је професија званично везана за рад са децом, до оних који немају децу, нису у браку, а знам да воле децу, паметни су људи и често су се њихова размишљања и ставови показала као најбоља могућа. То је онај угао који мени, као родитељу, не дозвољава да видим и сагледам сасвим рационално.

Poslednja izmena:

Back