Savet iskusnih putnika: 10 stvari treba da izbegavate na putovanjima

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.426
https://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2021&mm=09&dd=04&nav_id=1917691

1. Proverite bankovne stope pre dolaska na odredište i koristite bankomate samo unutar ili pokraj poslovnica banaka. Postoje bankomati na železničkim stanicama i vazdušnim lukama koji upravljaju bankomatima i daju katastrofalne stope, a neke zahtevaju i podizanje ogromnih iznosa gotovine, što je jedan korisnik primetio, posebno u Pragu.

Ovo je logično, na aerodromu kao po pravilu kurs je očajan, a bankomati mogu biti brutalni kada uzimaju proviziju. U principu uvek je bolje samo za kartu i osnovne stvari promeniti ili uzeti sa ATM-a kada se stigne a posle u gradu menjati gde je najpovoljniji kurs. Na ulici nikad.
Izuzetak su zemlje gde je zvaničan kurs idiotski,ili zemlje kao Vijetnam gde se pare menjaju u zlatarama jer nema puno opcija.

2.
Ako neko s ulice pokušava da vas odvuče u restoran nudeći brda i doline, okrenite se na peti i nestanite. Umesto toga, pitajte domaćine ili lokalce za preporuku za ukusan i dobar obrok.

Opet,informišete se pre puta, uglavnom YT i ostali blogeri vlogeri su puni informacija gde se dobro i jeftino jede jer je to verovatno najrasprostranjeniji vid vloga. Zato bez mnogo filozofije,naravno da ne idete sa nekim tek tako...mislim zdrava logika

3. Gde god putujete, izbegavajte da zovete klasičnu taksi službu, ili još gore, da zaustavljate taksi na ulici. Radije koristite službe poput Ubera i Bolta, gde vam odmah na aplikaciji izlazi ruta, kao i cena vožnje.

Mislim ajde...u principu zavisi od zemlje do zemlje i sistema prevoza i taxiranja ali da kažemo da je savet na mestu...ali metro mi je uvek prvi izbor ako je moguće

4. Na Piramidama u Gizi, prići će vam ljudi s lažnim bedžomi uveravaće vas kako morate da platite dodatni iznos da biste videli Sfingu. Naravno, ne verujte im, njeno razgledavanje je već uračunato u cenu

5. U Italiji, posebno je popularno "poklanjanje narukvice". Naime, do vas će doći čovek, pokušaće da vam zaveže narukvicu oko ruke i insistiraće kako je reč o poklonu. Naravno, nakon toga će odmah tražiti novac. Zato, ako vam ikad iko ponudi nešto besplatno, ni slučajno isto ne uzimajte.

Nisam bio u Gizi ali opet stoji da imate sve na YT uključujući i najčešče prevare u svakom mestu, pa se informišite pre kretanja. Npr:

6. Barselona je predivan grad, baš kao i glavna ulica Rambla. Ipak, reč je o prilično zakrčenoj ulici u kojoj ćete gotovo u svakoj radnji i restoranu platiti stvari mnogostruko više. Stoga, radije je izbegavajte i vreme provedite u obližnjoj Gotičkoj četvrti.

Kada upekne sunce a ja prešao peške 5-6 km hladno pivo iz kafića na La Rambli se uzima za spas pa makar platio 6-7€ koliko i jesam...dakle samo opušteno :) .Ali naravno da je tačno.

7. Ako se nađete u Nju Orleansu i neko vas pita gde ste nabavili cipele, najbolji odgovor je da ga ignorišete i nastavite šetnju. Ne dozvolite da vam ih ispoliraju, jer ćete odmah ostati bez kojeg dolara.

8. Kod unajmljivanja rent a kara na licu mesta, uvek obratite pažnju na sitna slova i dodatke koji se nalaze u ugovoru. Tu pokušava da vam se podvali svašta, pa tako jedan korisnik navodi da mu je gotovo "uvaljena" navigacija za dodatnih 100 evra dnevno! Koliko god umorni bili nakon leta, čitanje sitnih slova zlata je vredno.

Opet važi kao za 4 i 5

9. Kad se nađete u nekoj metropoli, obratite pažnju na radno vreme metroa. Jedan korisnik navodi kako su se u Pekingu zadržali duže u izlasku, pa nisu mogli da se vrate kući nikako drukčije osim taksijem. Epilog – četiri puta skuplja vožnja.

Desilo mi se u Barseloni ali ne mojom krivicom, bio je festival i gužva u gradu...napešačio sam, se od Barselonete do mog hotela

10. Ako uđete u taksi u Vijetnamu, pokušajte da pratite smer na karti na mobilnom. Nemojte da vam se dogodi kao jednom korisniku, koji se vozio 45 minuta okolo naokolo, da bi po završetku vožnje, nakon plaćanja – shvatio kako mu je hotel praktično bio iza ugla!

Pa mislim...savet je valjda trebalo da bude da se nabavi lokalni sim sa 4g naročito u tim dalekim zemljama pa se uključi google maps pre nego se naruči taksi. Treba biti težak debil da te tako izrade. :confused:

ja pogledam sve na Google maps uključujući i Street view pre nego što krenem. Proverim gde su proidavnice i gde je šta u okolini
Pa dobro , ne možeš unapred 20 dana znati gde ćeš se kretati, ali uvek pre nego što se uputim negde proverim kuda idem,kojom putanjom, čime...a ako se negde zanesem opet google maps na licu mesta i nema pronlema a pola sveta sam obišao. Čak i u vijetnamskim manjim mestima 4g radi glatko,kamoli u ozbiljnijim zemljama

Pa dobro , ne možeš unapred 20 dana znati gde ćeš se kretati, ali uvek pre nego što se uputim negde proverim kuda idem,kojom putanjom, čime...a ako se negde zanesem opet google maps na licu mesta i nema pronlema a pola sveta sam obišao. Čak i u vijetnamskim manjim mestima 4g radi glatko,kamoli u ozbiljnijim zemljama
da, i ja pričam o osnovnim stvarima. Mene interesuju gde su samoposluge i prodavnice hrane jer hoću da kupujem sveže, naročito voće i povrće

Putujte u mesta gde ima sto manje obojenih pa samim time vam se povecava sansa da dobro prodjete
Znači po tebi turizam je Evropa samo, pošto pod tim ružnim terminom je otprilike 2/3 planete?

Čista glupost. Možda po turiste najbezbednije mesto je Kuba, a prošao sam celi Tajland i Vijetnam uključujući i unutrašnjost van većih centara bez ijednog incidenta ikada.

da li kupiš international roaming plan kad putuješ?

:lol: izgleda sam rodjena po ovome pod srecnom zvezdom...nikada nisam toliko planirala u detalje...mape nikada nisam pratila..sem one u vodicima...obicno pitam ljude na ulici kuda :rumenko::lol: taksiste sam zaustavljala gde god sam stigla...sem par kradja.. :prstic: jednog koji mi nije dobro vratio kusur u taksiju...nisam imala incidenata...
dobro...ocigledno sam sretni nub :lol:

Back