Saturnovi prsteni nestaju 2025 godine

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.506

NASA potvrdila: Saturnovi prstenovi će "nestati" 2025. godine​

Poslednji put ovaj redak astronomski događaj dogodio se u septembru 2009. godine​

Saturn

Foto: NASA, ESA, and Amy Simon (NASA-GSFC); Image Processing: Alyssa Pagan (STScI)
Saturnovi ledeni prstenovi u budućnosti neće biti vidljivi ljudima koji ih promatraju teleskopima i ostalo je još oko 18 meseci za ljubitelje astronomije da uživaju u njima.
Kako je potvrdila NASA, prstenove ćemo moći da vidimo do 2025. godine, pre nego što se Saturn nagne pretvarajući ogromne prstenove u gotovo nevidljivu liniju, piše Daily Mail.
Saturnovi prstenovi su ogromni, a na nekim mestima se protežu i do 140.000 kilometara, ali su tanki "kao papir", svega oko 10 metara, zbog čega "nestaju" kada se gledaju sa strane.
Međutim, prstenovi neće nestati zauvek, već će ponovo biti vidljivi za 29 godina, kada Saturn obiđe krug oko Sunca.
Zbog nagiba u svojoj orbiti, Saturn se lagano klati prema i od Sunca tokom svog orbitalnog perioda.

To znači da svakih 13,7 do 15,7 godina, Zemlja savršeno vidi planetu sa strane.
U trenutnom položaju, Saturnovi prstenovi su nagnuti nadole prema Zemlji pod uglom od 9 stepeni i do 2024. taj ugao će se smanjiti na samo 3,7 stepeni.
Poslednji put ovaj redak astronomski događaj dogodio se u septembru 2009. godine, a pre toga nije se dogodio od februara 1996. godine.

Astronomi neće imati priliku da ponovo sagledaju Saturn iz ove jedinstvene perspektive do oktobra 2038.
izvor Telegraf.rs
https://nauka.telegraf.rs/svemir/3778683-nasa-potvrdila-saturnovi-prstenovi-ce-nestati-2025-godine

Ne nego ljudi vole patke od naslova... Daily mail i telegraf kombinacija, Manga nije kriv, on se samo uzbudio...

Ono, kao, ovaj se razveo od ovog, ali se nije razveo, nego nisu zajedno, ali za sest meseci ce da se razvedu...razumeo? Nisma ni ja...

Patka je...Zanimljivost.
...sad sam razumio
oni bi se razveli ali postoji katastarska gravitacija
i jedno je narocito pogodjeno tj. nesigurno
usljed tuzilastva koje odredjuje
ko je tuzeni a ko
podnosi...
Ako si me razumio ali ,- ja nijesam...

In 1610, the year after Galileo Galilei turned a telescope to the sky, he became the first person to observe Saturn's rings, though he could not see them well enough to discern their true nature.

Pazi koliko smo puni sebe, mi sad kao znamo true nature... Oni koji se bave time znaju vise od pronalazaca Saturna, ali ne znaju true nature....

Kao ni ti sa tim tamo iznad... Vogoni brate...

...mozda znaju ponesto oni koji ovu stvarnost ne znaju jer,
i Idijanci su budale smatrali Upucenima
zato ih nijesu 'dirali'...
Ironija je da stvarnost ne postoji....
Iako postoji i fizika, i sve ostale nauke koje se bave kakvom takvom objektivnoj stvarnosti.

Indijanci su imali svoju. Znas zasto nisu osim par njih ucili da vode pleme, sta bi bilo od plemena kad bi svi znali da ga vode?

Ili zasto nisu svi Egipcani znali hijeroglife, da bi bile klase i zone ko koliko i kako...
Vizuelizacija je mocna, a simulacija vizuelizacije jos mocnija (stari Egipat u igrici, btw bio sam i uzivo pod piramidom)

Ili, zasto je teleskop tj durbin/bazicni teleskop nastao? Jer se nekom smucilo da ponavlja jedno te isto...
hWgc7naT7eboidNXe566oS-650-80.jpg.webp

Iako, opet, verovatno je to sve repriza...

...mozda znaju ponesto oni koji ovu stvarnost ne znaju jer,
i Idijanci su budale smatrali Upucenima
zato ih nijesu 'dirali'...
...poslije tunguskog meteora i objasnjavanja akademika Lomonosov Akademije,
nekako mi je sve pomijesano
kako naucna tako i okultna, ma koliko nekom bila smijesna,
onda neiskrena objelodanjenost saznajnih dostignuca
bilo ona opasna po javno mnjenje ili tako reci za bolje nase da ne znamo ali,
sta to treba 6G,
poslije '27
da objelodani...i , tako to...

Back