Sasvim običan dan u Beogradu...

*iskander

Ističe se
Banovan
Poruka
2.595
Pre neki dan, vozio sam se u autobusu na liniji 46. Ovom prilikom želim da ispričam nešto što je, hajde da kažem, privuklo moju pažnju, a istovremeno me ostavilo zabezeknutog - što je najmanje bitno...
Na stanici u ulici Mite Ružića, staje autobus, a unutra ulaze dvoje (pretpostavljam drug i drugarica) koji odmah privlače pažnju na sebe pre svega veoma glasnim razgovorom, koji ni malo nije bio prikladan, a takođe i svojom odećom, izgužvanom i prljavom. Mladić od nekih 26-27 godina i devojka od nekih 24-25...Oboje ulaze na zadnja vrata neverovatno glasno psujući i dok mladić seda preko puta mene (a devojka pored mene) baca, verovatno, zaboravljenu cigaru kroz vrata autobusa koja se u međuvremenu zatvaraju. Pikavac ostaje na stepeništu busa i nastavlja da dimi, dok mladić žestoko psuje navodeći razloge:
J...ću im majku onu seljačku, videćeš!!!
- Devojka ga pita: Pa kaži mi šta je razlog, mada im treba j...ti mater za sve...
- Ma zamisli - nastavlja mladić - pružili neke šipke preko svojih tezgi, tako da ljudi ne mogu da prolaze pored i ja ne mogu da prodajem svoju robu...p...da im materina!!!
...i dok je mladić par stanica objašnjavo šta mu se izdešavalo devojka (imao sam utisak i da ga ne sluša) isprekidano reče:
- Ma... to je... sigurno, namerno - nastavlja devojka, jednostavno žele... da te izbace iz posla...
- Misle oni - mladić će - da se ja plašim booosanskih ratnika i njihovih ubica! Ma samo ako želim, sve ću ih pobiti...
U tom trenutku, ispod tamnih naočara, zagledah se u njegove oči plave kao najlepše nebo, primetih da su zenice malo(više) raširene, ali ne želeći da pretpostavljam okrenuh glavu i pogledah devojku. Ona je ispod nosa držala papirnu maramicu, sve vreme cupkajući nogom, nervoznim pokretima druge ruke pridržavala torbicu preko ramena...
...Eeee iz Bosne - nastavlja devojka, svi su oni iz Booosne, sva stoka hoće u Beograd, ko zna iz koje vuko...ne su došli. Ne može se proći gradom od đubreta koje ostavljaju za sobom. Ovako nikada nije bilo, svuda papiri i kese, a to sve oni bacaju. Ne mogu pošteni ljudi prošetati svoje kuce gradom, a da im se nešto ne upetlja u lanac!!!
Autobus stade, videh da je moja stanica i krenuh prema izlazu. Njih dvoje krenuše zamnom. Izašao sam i pogledao njih dvoje. Krenuli su na suprotnu stranu,a mladić je, već pre izlaska iz autobusa spremio paklu cigara, uzevši poslednju cigaretu kutiju je bacio na sred trotoara, a mlada devojka je maramicu lagano spustila pored sebe....
U tom trenutku nisam ni znao šta da mislim, možda, kažem sebi, to nije moja stvar. Verovatno da oboje misle da ima ko čistiti ovaj grad - verovatno prima platu za čišćenje i održavanje ulica...šta nas briga naše nije da čistimo, ja imam svoj posao i svoju tezgu, a neko drugi neka brine o čistoći "mog"..."našeg"..."vašeg" Beograda...Pitam se - dokle više ta glupa demagogija o došljacima i "rođenim" Beograđanima...Ja ne znam, možda mi neko može reći?
Pozdrav...:dontunderstand:

У сваком граду постоје људи који истичу своју припадност рођењем у истом! :roll:
Ни мени није баш најјасније чему то? :dontunderstand:

Лепо је знати ко си и одакле си - али етикетирање "рођена београђанка/краљевчанка/новосађанка/сарајлијка/..." ми је потпуно бесмислено :cool:

Разумем да је неко нпр србин који је рођен у Београду и тамо живи... али не разумем бусање у груди и изјаве типа "ово је мој град, иди па прљај свој" :eek:

То је све прича у ветар и некултура појединаца која може остале скупо да кошта :(

Ja postujem tradiciju... ako je neko vise generacija iz jednog istog mesta, meni se to nekako svidja, zanimljivo mi je da cujem da je neko 5 generacija u "______" (bilo koje mesto).

Malo mi je glupo da neko ko je tek dosao iz jednog u drugo mesto - treba da namece svoja pravila... valjda treba da se prilagodi, zar ne?

Ima i bezobraznih, da ih tako nazovem, gostiju :(. Ponekad pridošlice mogu, možda iz straha da ih domaćini neće prihvatiti, mogu da budu veoma drski :evil:i teški na rečima :eek:. Imam utisak da provociraju i svojim nekim izjavama kao da namerno vredjaju, a onda od sebe prave žrtve, u stilu, nismo odavde pa nas domaći nipodaštavaju i ne prihvataju.

Ima i bezobraznih, da ih tako nazovem, gostiju :(. Ponekad pridošlice mogu, možda iz straha da ih domaćini neće prihvatiti, mogu da budu veoma drski :evil:i teški na rečima :eek:. Imam utisak da provociraju i svojim nekim izjavama kao da namerno vredjaju, a onda od sebe prave žrtve, u stilu, nismo odavde pa nas domaći nipodaštavaju i ne prihvataju.

Ima svega, naravno, ali jedno trebamo svi znati: nigde u svetu, u raznim metropolama, gde god sam bio ne ističu da su rođeni npr u Parizu, Londonu, Moskvi, Beču...koliko se to ovde ističe. Pa iako se ističe, trebaš se valjda ponašati u istom stilu a ne pričati i pljuvati po drugima, a onda isto to, što navodiš da ti smeta kod "dođoša", raditi sam bez ikakve trunke savesti ili odgovornosti. To sam isto doživeo u Novom Sadu, ali neka novosađani sami pričaju o svom gradu da ipak ne ispadam ja neko ko "natura" grižu savesti svima...pozdrav od mene...

Ima svega, naravno, ali jedno trebamo svi znati: nigde u svetu, u raznim metropolama, gde god sam bio ne ističu da su rođeni npr u Parizu, Londonu, Moskvi, Beču...koliko se to ovde ističe.

Ne ističu da su rodjeni u Parizu, Londonu :think:, ali ističu da su Francuzi :D, Englezi :D, tek da vam daju do znanja i naprave jednu vrstu barijere. Neće vas dirati i omalovažavati, ali se neće ni otimati da vam budu prijatelji:(, naročito ako dolazite iz neke, za njih, neugledne zemlje:eek:. Meni lično niko ne smeta, ni po pitanju boje kože, a kamoli po pitanju grada iz kojeg dolazi. Svako ima svoju ličnu kartu i pasoš u koje ne zalazim :cool:, ali ne dam ni da se komentariše moja lična karta i moj pasoš.

Ne ističu da su rodjeni u Parizu, Londonu :think:, ali ističu da su Francuzi :D, Englezi :D, tek da vam daju do znanja i naprave jednu vrstu barijere. Neće vas dirati i omalovažavati, ali se neće ni otimati da vam budu prijatelji:(, naročito ako dolazite iz neke, za njih, neugledne zemlje:eek:. Meni lično niko ne smeta, ni po pitanju boje kože, a kamoli po pitanju grada iz kojeg dolazi. Svako ima svoju ličnu kartu i pasoš u koje ne zalazim :cool:, ali ne dam ni da se komentariše moja lična karta i moj pasoš.

To je obicno slucaj sa velikim zemljama. Ipak su te neke zemlje dosta poznate, njihovi jezici se govore u mnogim zemljama... Imaju bar nekog razloga da poveruju da mi treba da znamo njihov jezik. Bilo bi zanimljivo da neko kaze svoje utiske, neko ko je proveo bar 5 godina u nekoj stranoj zemlji, da kaze koliko su oni voljni da uce strane jezike.

I naravno, nisu tako 's neba pa u rebra' kao mi.

pravi je problem nedovoljno radnih mesta. mnogo naroda je nezaposleno, a kada pocne beda mnogi `kulturni` prioriteti se jednostavno izgube

ja mislim da smo kao narod jos i dobri, sta nam se sve izdesavalo. ali, bojim se da ce i narodnom trpljenju i strpljenju doci kraj. ne bih bio u kozi rezimaca tog dana

Pa kada smo vec kod radnih mesta - nije bas nesto, ali posla uvek ima, naravno za onoga ko zeli i hoce da radi. Ne mogu svi da rade u dobrim firmama sa dobrim platama, ali od necega se mora krenuti, a kada se jednom krene sve ostalo zavisi od individue...ako hoces da se dokazes - uspeces, siguran sam u to...a kriviti rezim zbog svega, mislim da nije ni malo na mestu...samo da ne predje u politiku, setite se prica o Milosevicu...naravno koga nema on je najvise kriv...
...kao sto rece "Nina" sve dolazi od kuce, stvar je u vaspitanju...

Tema je o odnosu prema sredini u kojoj zivimo...
ako sam shvatila dobro...drzite se teme
i sto bi rekli ne skrecite sa puta

pri tom covek je u pravu..ko hoce da radi ..ima posla..
samo sto bi svi da rade iz fotelje.. niko nece sa njive..
a ni da se proseta do korpe za otpatke..

Back