- Poruka
- 95.555
https://samoobrazovanje.rs/sarkazam/
Sarkazam je najniži oblik mudrosti, ali najviši oblik inteligencije“,napisao je mudri Oskar Vajld
Smisao za humor je pokazatelj našeg psihološkog zdravlja.
Naučnici veruju da smisao za humor ima pozitivan učinak na imuni sistem, a otkrili su i da smeh može povećati aktivnost nekih naših imunih ćelija.
Humor ima pozitivan učinak i na toleranciju bola, ali potrebno je sprovesti još istraživanja pre nego što se o tome mogu izneti ozbiljnije tvrdnje.
Ljudi koji se brane humorom u situacijama kao što su bolest ili smrt, smatra se da su oni koji ga razumeju inteligentniji od onih koji se nikad ne bi našalili s takvim stvarima.
Smisao za humor pokazuje jesmo li kreativni, a otkriveno je da su oni koji se više šale kreativniji od drugih. Kreativnost, smisao za humor i inteligencija međusobno su povezani.
Oni koji imaju smisla za humor često imaju i bolju sposobnost da se nasmeju sami sebi, prihvataju sebe i znaju ko su i šta su.
Da li vam je lako da napravite razliku između sarkazma i humora?
Da li humor nekada može delovati kao sarkazam i obrnuto?
Da li je lako napraviti razliku?
Meni lično jeste , ali sam primetila da mnogi ne mogu da razlikuju ta dva termina.
A vi?
Sarkazam je najniži oblik mudrosti, ali najviši oblik inteligencije“,napisao je mudri Oskar Vajld
https://nsuzivo.rs/zivot/smisao-za-humor-otkriva-kreativnost-i-inteligencijuSarkazam je delimično i humor,
ali sa dozom ironije kojom se namerno daje značenje suprotno od onoga što je očigledno.
Za razliku od humora, sarkazam je izrazito negativan, prožet željom da se protivnik ne samo porazi već i ponizi.
Sarkazam je sredstvo odbijanja i gledanja s visine, osećanja-sebe-nadmoćnim što ga razlikuje od humora.
Sarkazam je, kažu psiholozi, iskrica za pojavu kreativnosti – kako za onog ko sarkazam koristi, tako i za onog ko je predmet sarkazma. Trebalo bi ne da ga izbegavamo, već da ga koristimo pažljivo, sa merom.
Smisao za humor je pokazatelj našeg psihološkog zdravlja.
Naučnici veruju da smisao za humor ima pozitivan učinak na imuni sistem, a otkrili su i da smeh može povećati aktivnost nekih naših imunih ćelija.
Humor ima pozitivan učinak i na toleranciju bola, ali potrebno je sprovesti još istraživanja pre nego što se o tome mogu izneti ozbiljnije tvrdnje.
Ljudi koji se brane humorom u situacijama kao što su bolest ili smrt, smatra se da su oni koji ga razumeju inteligentniji od onih koji se nikad ne bi našalili s takvim stvarima.
Smisao za humor pokazuje jesmo li kreativni, a otkriveno je da su oni koji se više šale kreativniji od drugih. Kreativnost, smisao za humor i inteligencija međusobno su povezani.
Oni koji imaju smisla za humor često imaju i bolju sposobnost da se nasmeju sami sebi, prihvataju sebe i znaju ko su i šta su.
Da li vam je lako da napravite razliku između sarkazma i humora?
Da li humor nekada može delovati kao sarkazam i obrnuto?
Da li je lako napraviti razliku?
Meni lično jeste , ali sam primetila da mnogi ne mogu da razlikuju ta dva termina.
A vi?