Sarkazam i humor

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
https://samoobrazovanje.rs/sarkazam/

Sarkazam je najniži oblik mudrosti, ali najviši oblik inteligencije“,napisao je mudri Oskar Vajld
Sarkazam je delimično i humor,
ali sa dozom ironije kojom se namerno daje značenje suprotno od onoga što je očigledno.
Za razliku od humora, sarkazam je izrazito negativan, prožet željom da se protivnik ne samo porazi već i ponizi.
Sarkazam je sredstvo odbijanja i gledanja s visine, osećanja-sebe-nadmoćnim što ga razlikuje od humora.
Sarkazam je, kažu psiholozi, iskrica za pojavu kreativnosti – kako za onog ko sarkazam koristi, tako i za onog ko je predmet sarkazma. Trebalo bi ne da ga izbegavamo, već da ga koristimo pažljivo, sa merom.
https://nsuzivo.rs/zivot/smisao-za-humor-otkriva-kreativnost-i-inteligenciju

Smisao za humor je pokazatelj našeg psihološkog zdravlja.

Naučnici veruju da smisao za humor ima pozitivan učinak na imuni sistem, a otkrili su i da smeh može povećati aktivnost nekih naših imunih ćelija.

Humor ima pozitivan učinak i na toleranciju bola, ali potrebno je sprovesti još istraživanja pre nego što se o tome mogu izneti ozbiljnije tvrdnje.
Ljudi koji se brane humorom u situacijama kao što su bolest ili smrt, smatra se da su oni koji ga razumeju inteligentniji od onih koji se nikad ne bi našalili s takvim stvarima.
Smisao za humor pokazuje jesmo li kreativni, a otkriveno je da su oni koji se više šale kreativniji od drugih. Kreativnost, smisao za humor i inteligencija međusobno su povezani.

Oni koji imaju smisla za humor često imaju i bolju sposobnost da se nasmeju sami sebi, prihvataju sebe i znaju ko su i šta su.

Da li vam je lako da napravite razliku između sarkazma i humora?
Da li humor nekada može delovati kao sarkazam i obrnuto?
Da li je lako napraviti razliku?

Meni lično jeste , ali sam primetila da mnogi ne mogu da razlikuju ta dva termina.
A vi?

Da li vam je lako da napravite razliku između sarkazma i humora?
Jeste. Ljudima kojima je to teško, još je teže preko interneta, jer sarkazam ne uključuje samo odabir reči (koje su često same po sebi skroz "nevine") već i boja glasa, i pogled, i držanje tela... Zato sarkazam na netu često pređe u otvoreno sprdanje, ili čak i uvredu.

ironija (grč. eironeia, lat. ironia) fina,prikrivena poruga koja se sastoji u tome što se misli jedno, a govori drugo, npr. kad se plašljivcu kaže da je hrabar, gladnom da je sit, glupom da je pametan itd.; metodom ironije osobito se služio Sokrat u razgovoru s onima koji su svoje znanje precjenjivali

sarkazam (grč. sarkasmos) 1. "grizenje usana od ljutine", tj. zajedljiva, pakosna šala, zajedanje; 2. ret. vrsta krajnje zajedljive i pakosne ironije

humor (lat.) 2. prvobitno: vlažnost u ljudskom tijelu od koje, prema shvaćanju starih liječnika, zavisi dobro duševno i tjelesno stanje; otuda: vedro raspoloženje, duhovitost, šala;najviši oblik komike praćene određenom primjesom bola

Jeste. Ljudima kojima je to teško, još je teže preko interneta, jer sarkazam ne uključuje samo odabir reči (koje su često same po sebi skroz "nevine") već i boja glasa, i pogled, i držanje tela... Zato sarkazam na netu često pređe u otvoreno sprdanje, ili čak i uvredu.
Dobro napisano , slažem se potpuno..
I onda nam ostaje da koristimo smajliće kao "pomagače"..
A ja ih baš ne koristim često.

Ljudi koji se brane humorom u situacijama kao što su bolest ili smrt, smatra se da su oni koji ga razumeju inteligentniji od onih koji se nikad ne bi našalili s takvim stvarima.
Koristim sarkazam, često ostajem neshvaćena zbog toga.
U stresnim situacijama, kad sam tužna, naročito kada me nešto boli.
Ponekad mi naiđe inspiracija, naročito ako imam dobrog sagovornika, istomišljenika.

Koristim sarkazam, često ostajem neshvaćena zbog toga.
U stresnim situacijama, kad sam tužna, naročito kada me nešto boli.
Ponekad mi naiđe inspiracija, naročito ako imam dobrog sagovornika, istomišljenika.
IMG-c4e08436cc93e2c64caba02a64f6213d-V.jpg

Back