Šarene ulice Lisabona

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.100
Sa prosečnom godišnjom temperaturom od 17 stepeni, Lisabon je druga najtoplija prestonica u Evropi (odmah iza Atine).
Iako je većim delom godine osunčan, nije samo Sunce ono što daje toplinu Lisabonu!

U topli zagrljaj dočekaće vas njegovi gostoljubivi stanovnici, ukusna hrana i muzika specifična samo za ovo područje - fado!

Glavni grad Porutgala je najzapadnija evropska prestonica, a ujedno i jedina koja izlazi na Atlanski okean.
Pored okeana i blage klime, poznat je i po svojim vijugavim kaldrmisanim ulicama, žutim tramvajima
koji "plove" gore-dole po uzbrdicama i plavim keramičkim pločicama kojima su ukrašene i fasade i enterijeri.

lisabon8.jpg

Živeo sam u Aziji i Severnoj Americi i video mnoge gradove u njima, proputovao Evropu (sem Islanda, Irske, Finske, Estonije, San Marina, Albanije i Andore koji su mi sledeći na redu) i nisam nikad nigde video lepši grad od Lisabona.

Belgija, tj pre svega Flandrija, ima gradove (pre svega Luven i Gan, manje Briž i Antverp) koji su blizu toga, ali ipak ne toliko lepi i topli (u ljudskom smislu) kao Lisabon. Španija nije ružna ali je bezdušna i surova, nema ni poprečnu crticu na slovu "f" od fadoa.

Da budem iskren, nešto od te rafinirane portugalske estetike ima i u Makau, bivšoj portugalskoj koloniji (gde sam jedno polugođe predavao na koledžu), ali u Lisabonu je koncentrisano kao što minijaturni spermatozoid nosi polovinu DNK deteta, ili kockica sadrži sve elemente potrebne za supu.

Back