sarana

HEBEHA:
AntunTun:
e da kod mene u selu je obichaj da na sahrane zovu...ono ko na svadbu...ako te ne zovu ti ne idesh...ako te zovu nosish ponude...tj kotaricu sa pogachom i pechenim piletom...il 3kila rakije i kilo kafe...il tako neshto

Mislim stvarno glupo. Ono, daj mi Boze da neko rikne, al' ce da se klopa. Ponavljam, prezirem obicaje i robovanje njima, pogotovo kada neko uhvatimene da smara sto necu da cjelivam krst koji je zvalinjalo sesdeset baba i sto ne idem na pricest iako postim jer mi se gadi da jedem onaj lebac poslije gore pomenutih. ODvRATNo. Nasi lijepi, divni obicaji...eh. A na sahrani ne bih rekla da je opusteno kontrolisati emocije. I mislim da je to jedan cin kome treba da prisustvuje najbliza rodbina, a ostali neka salju telegrame i, ako moraju da nailaze, neka se najave. Ovdje je obicaj da se za takve stvari ne treba najaviti tj. familija pokopanog mora 40 dana biti u start poziciji za sve obicaje u svako doba dana! A i sta ima da se dolazi. Mnogo bi otmeniji obicaj bio pustiti ljude da sami tuguju, ako hoces da dodjes, dodji ako si extremno blizak i hoces da im olaksas situaciju.

Inace, to pokopavanje mi je zastrasujuce zbog pomisli da se mozda zaebu i sahrane nekoga zivog! Zato je dobra ideja o kremiranju, ali opet bez mase koja stoji i bleji u vatru.
Sve mi je jasno ali zasto pominjes post i pricesce?Ako postis reda radi onda nema veze ali da znas malo vise o pricescu znala bi da se NIKO-NIKADA nije zarazio uzimanjem pricesca jer je to sveta tajna i jednostavno nema te mogucnosti. :wink: Oko tugovanja porodice slazem se s tobom ali za kremiranje,ko ti garantuje?

AntunTun:
nishta...preminuli je preminuo...to je to...kraj puta...nema dushe ni raja ni pakla ni karme ni reinkarnacije...jednostavno tvoj datum trajanje je proshao i ti si sada samo hrpa materijala

to ti ne mozes da znas. to je samo verovanje

ono shto ja znam....ja znam....dal je za tebe verovanje....to vetj ne bi znao....

ovo sa svetom tajnom je extra.....to je chudo.....postoji bog a pravoslavlje je jedino ispravno.....i can see the light......blah

ma da svi ste ko stene,niko ne place nikom nije tuzno.
aj ne se.rite.
ajmo malo da budemo ekscentricni.

a da vam je umro drug i da ste gledali njegovu majku i sestru koje su pre 3 godine izgubile i muza i oca i da gledate njegove drugove(nabildovani od 3 metra)kako liju suze...i devojku sa kojom se zabavljao 7 godina...

ma da ni tad nebiste zaplakali

e da u budizmu smrt slave...jer to je kao prelazak u novi nivo

e a mozda ste vi budisti ...a da niste ni znali...

ja sam prije 2 mjeseca (tako neshto) bila na sahrani druga iz razreda, gledala njegove 2 malene sestre i majku i oca kako plachu, a uz to su nedavno izgubili i starijeg sina, i opet nisam plakala. ne mogu. ponavljam: izostanak suza ne znachi da mi nije stalo.

nisam eksecentrichan...ne znam otqd ti to....bio sam i ja na par hard-core sarana...al opet mi bilo muka...bilo je tuge...al sam i dalje s vremena na vreme osetjo gadjenje...

nije stvari u tome da li se suzdrzavas ili ne,da li places ili ne,vec u tome da li osecas nesto ili ne.

otici na sahranu i ne osecati nikakvu tugu?

da se ne lazemo....

a i cemu gadjenje?
ok,to je tvoj nacin reagovanja ali mislim da gadjenju tu nema mesta.
mislim..sta je tu gadno?neko je preminuo,citava njegaova familija i prijatelji kukaju i pate jer ga vishe nema...ja tu ne vidim nista gadno nego samo tuzno.
mozda se tebi tuga izrazava kroz gadjenje i povracanjenje...sta ga znas.

a lanfear...ne verujem da nisi osetio/la nishta !!!!!!!
to je cisto prose.ravanje.

nije stvari u tome da li se suzdrzavas ili ne,da li places ili ne,vec u tome da li osecas nesto ili ne.

otici na sahranu i ne osecati nikakvu tugu?

da se ne lazemo....

a i cemu gadjenje?
ok,to je tvoj nacin reagovanja ali mislim da gadjenju tu nema mesta.
mislim..sta je tu gadno?neko je preminuo,citava njegaova familija i prijatelji kukaju i pate jer ga vishe nema...ja tu ne vidim nista gadno nego samo tuzno.
mozda se tebi tuga izrazava kroz gadjenje i povracanjenje...sta ga znas.

a lanfear...ne verujem da nisi osetio/la nishta !!!!!!!
to je cisto prose.ravanje.

Ah, pa ti mene uopshte ne slushash.

Citiracu samu sebe:

"izostanak suza ne znachi da mi nije stalo."

Ne plachem, ali osjecam tugu. Shtavishe, ja sam preosjetljiva. Pogadjaju me i neke "sitnice" koje mnogima nishta ne znache.

Kapirash?

Ja sam sve fino obrazlozila u prethodnim postovima, a ti mw bezrazlozno vrijedjash, Amfi :( .

vragolasta kako god...tema je bila kako se osetjash impresije itd...ja napisah...e sad zahsto i kako moja stvar...kao shto ti plachesh il shta vetj radish...tako isto ja osetjam gadjenje...to je to...nema tu neke filozofije il analize kojoj ti to mozhesh podvrgnuti na forumu...jer da bi to skapirala...morash me poznavati bash dugo....il da ja provedem jedno 20h qcajutji na ovoj temi...shto mi i nije namera

huh...izlomih prste

lanfer,izvini,nisam htelda vredjam !

antune...nije uopste moj stil komentarishem komentare !

ali ovaj slucaj...nekako...mozda o tome treba da se pricaa.
nije da vredjam,samo se cudim..nije mi jasno.
i malo revolta naravno postoji.
znam mnog ljudi koji "ne placu na sahranama" i znam sta se krije iza toga.
u stvari,i ja sam jedna od tih.bas kad sam ibla na sahrani tom drugu,NISAM PLAKALA !,dok se moj decko rasturio od suza.
ali to nije ono o cemu bi trebalo da se prica...kako postupamo...nego kako se osecamo.
ja se uglavnom osecam tuzno...ali ne dozvoljavam nikom da me vidi da placem.to ostavljam za samocu.

Ja...u životu nisam bila na sahrani. Moji su me čuvali od njih koliko su mogli, a da sam želela mogla sam. Išla sam doduše, na 40 dana.

---------------------------------------------
Cela ta stvar sa sahranom, me malo nervira. Često izgleda da samo najbliži iskreno žale i iskreno nose crno.
Ostali ljudi u cnom su po nekom pravilu...ah, a to je trebalo da bude slučano (tako je to počelo, slučano, od tuge). Sad je to pomalo usiljeno, zar ne....

Ovo je moje zapazanje o sahranama, koje sam izneo kao odgovor nekom tipu na podforumu Ljubav i seks... Mozda je ovde bolje mesto za taj post, pa cu ga prebaciti...

Julian_Duranona:
Nesrecni:
svasta sam pokusavao ... i razne metode.... i razmisljao o sahranama ali ne vredi...
Probaj da ne razmisljas o sahranama. Mene sahrane pale... Kad god odem na sahranu, samo odmeravam cice. Nekako mi deluju ranjivo i zeljne utehe. Ne jednom mi se desilo da nosim venac, a imam erekciju. Valjda to suocavanje sa smrcu kod mene budi instinkt za ocuvanjem vrste. Eto, iskoristih tvoju temu da otvorim dusu...

Anonymous:
HEBEHA:
AntunTun:
e da kod mene u selu je obichaj da na sahrane zovu...ono ko na svadbu...ako te ne zovu ti ne idesh...ako te zovu nosish ponude...tj kotaricu sa pogachom i pechenim piletom...il 3kila rakije i kilo kafe...il tako neshto

Mislim stvarno glupo. Ono, daj mi Boze da neko rikne, al' ce da se klopa. Ponavljam, prezirem obicaje i robovanje njima, pogotovo kada neko uhvatimene da smara sto necu da cjelivam krst koji je zvalinjalo sesdeset baba i sto ne idem na pricest iako postim jer mi se gadi da jedem onaj lebac poslije gore pomenutih. ODvRATNo. Nasi lijepi, divni obicaji...eh. A na sahrani ne bih rekla da je opusteno kontrolisati emocije. I mislim da je to jedan cin kome treba da prisustvuje najbliza rodbina, a ostali neka salju telegrame i, ako moraju da nailaze, neka se najave. Ovdje je obicaj da se za takve stvari ne treba najaviti tj. familija pokopanog mora 40 dana biti u start poziciji za sve obicaje u svako doba dana! A i sta ima da se dolazi. Mnogo bi otmeniji obicaj bio pustiti ljude da sami tuguju, ako hoces da dodjes, dodji ako si extremno blizak i hoces da im olaksas situaciju.

Inace, to pokopavanje mi je zastrasujuce zbog pomisli da se mozda zaebu i sahrane nekoga zivog! Zato je dobra ideja o kremiranju, ali opet bez mase koja stoji i bleji u vatru.
Sve mi je jasno ali zasto pominjes post i pricesce?Ako postis reda radi onda nema veze ali da znas malo vise o pricescu znala bi da se NIKO-NIKADA nije zarazio uzimanjem pricesca jer je to sveta tajna i jednostavno nema te mogucnosti. :wink: Oko tugovanja porodice slazem se s tobom ali za kremiranje,ko ti garantuje?

Nisam ni rekla da se bojim zaraze. Nisam od tih... Nego mi je gadno. Ma neka su vjernici po sto puta, pi! Postim jer vjerujem u tjelesno prociscenje, a ne zbog popa i protokola i ljudi...

Pomenuli ste smijuljenje na sahranama i neko to nazva primitivnim. A plac na svadbi? Kad sam bila mala, nastupila sam na nekoj priredbi i moja mama je plkala :cry: . Je li trebalo da se uvrijedim. Pa nism bil atako ocajna! To je ono sto sam rekla o divljanju emocija koje se izmjesjaju. A ako se neko bez veze keseri onda ga boli uvo ili je u pubertetu :?

I nije istina da ne bih plakala na tako strasnim scenama koje je Vrag Amf pomenula. Samo nisam imala prilike da tome prisustvujem i nadam se da necu. Sahrana na kojoj sam bila je bila mala i tiha, meni dragoj starici koja je dugo bolovala. Gledala sam zene koje placu i uz to pricaju o svom novom ormaru koji su kupile, pa o nekoj seriji... I da ja budem kao one? Necu. Plakala sam sama, na sahrani sam gutala suze i trpila, a nije mi bilo lako.

evo meni sta se desilo pretprosle godine : negde u julu umre meni deka,sahrana i sve to...posle 15 dana ode i baka....aj sve to ponovo...ja malo da pobegnem od svega toga odem kod sestre u inostranstvo kad tamo...umre joj svekar !!!

niko vishe nije hteo te godine da me zove u goste :cry: :lol:

generalno se trudim da na placem pa tako i na sahranama...ekstra ako mi neko nije drag a to je vecina osoba.

Back