Saobracajni inzenjer-opis zanimanja

alexa71

Početnik
Poruka
3
Jako me zanima saobracaj, i sve vezano za to. Pred upis sam na fakultet ali se dvoumim, da li da upisem saobracajni fakultet (drumski saobracaj) ili gradjevinski fakultet (putevi i zeleznice)? Nisam raskrstio s tim koje su nadleznosti saobracajnog inzenjera a koje gradjevinskog, naravno u poslovima vezanim za saobracaj.
Konkretno, u procesu projektovanja neke saobracajnice, sta ko ko tu radi, odnosno koji deo posla pripada gradjevincu a koji saobracajcu? Video sam na gradjevinskom fakultetu, na odseku za puteve, da se tamo uce neki predmeti koji obuhvataju i gradivo sa saobracajnog fakulteta, kao sto je projektovanje signalizacije, upravljanje saobracajem i analize saobracajnih tokova i kapaciteta saobracajnica. Za sta onda sluzi saobracajni inzenjer ako sve ovo obavlja gradjevinski? Sve, od prostornog planiranja, preko izgradnje pa do upravljanja.....Imam brata na saobracajnom fakultetu koji ne ume jos uvek da mi odgovori na sva ova pitanja. Da li ima neko ko je iskusan na ovom polju da mi malo detaljnije objasni konkretne razlike izmedju gradjevinca putara i saobracajca drumca?
Pozdrav!

To uopste ne stoji jer su prijemni gotovo isti, a sto se tice tezine studiranja, vrlo izjednaceno..To kazem jer imam brata na saobracajnom, a njegov najbolji drug je na gradjevinskom, pa znam iz prve ruke. Ali to nije bitno, ja trazim odgovor od ljudi koji su u tim vodama da mi opisu dimen zanimanja jednog i drugog inzenjera, jer nameravam da upisem jedna od ta dva faxa

Back