Santorini

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.950
Kada u pretraživač ukucate pojam Grčka skoro 50% slika koje će vam automatski izaći će biti sa Santorinija.

Santorini ili kako ga još zovu " Tira " se nalazi od prilike na pola puta između Krita i Atine i upravno je ostrvo za okrug Santorini,
u okviru periferije "Južni Egej". Jedno je od Kikladskih ostrva.

Pre više hiljada godina jaka vulkanska erupcija prouzrokovala je da centar ostrva potone, usled čega se oko centra podigao krater visokih litica.
Oni turisti koji od odmora očekuju šetališta,sunčane plaže,barove bi trebalo da se orijentišu ka istočnoj obali i da im destinacija budu Perisa ili Kamari
gde ih upravo ovo i očekuje. Sunčane plaže i pomemuti sadržaji.

Nasuprot istočnoj...južna obala je nešto egzotičnija i za razliku od istočne čije su obale prekrivene crnim peskom.
Južna obala se odlikuje raznobojnim peščanim plažama među kojima se izdvaja verovatno najposećenija crvena plaža.

Ako se u međuvremenu uželite mirnije atmosfere ili već poželite da malo istražujete,
unutrašnjost ostrva u kojoj dominiraju tradicionalna Grčka sela sa velikim brojem vinograda a sve to podalje od turističke košnice.

494287233_682253624551208_5976665397590432611_n.jpg

(preuzeto sa fejsa)

Santorini je ostvo 3km x 6km, sa najvecim aerodromskim saobracajem na svetu sa jednom pistom..
Dnevno dodje i odleti sa Santorinija i u sezoni i van sezone preko 200 000 putnika..

Prosek cene dnevnog boravka je 1000e, bio, sad ne znam , a ako ste na liticama, to je ovo sa slikama , onda je 10 000e noc..

Vecina turista od 200 000 ili 300 000 ostane po 3 dana, jedan dan slikaju zalazak sunca, , to je tek blamazaza normalnog coveka, gledati tu guzvu za slikanje, cak se i brodovi iznajmljuju po ceni od 400 500 1000w za 2 sata ...radi slikanja..

Ali cudno ili ne, stanovnistvo nije derikoze, mnogo manje od Crnogoraca...
Znaci hoce da ti izadju u susret u svemu sta hoces...

I zanimljivo nisam sreo nikog ko se osetio ostecenim sto je bio na ostrvu sa tako skupim cenama..
Vecera i obroci variraju , ne znam od cega, jedan dan su dupla vecera 18e, a za 5 dana su jedna vecera 40e....
Nisu neki ugostitelji za Giros, nema cak ni puno mesta koja to nude, ali su maheri kao i svi Grci a trgovinu...
Hoces na rec da ti donesu jaknu , a nisi imao para da platis danju , moze, posle radnog vremena u 21h , ce ti doneti na adresu hotela, iako od 200 000 turista mogu da budu izradjeni samo tako ...ali ce se pojaviti....
Zato nema razocaranih....cenkanje, ugadjanje, razne ponude, da se uglave, ali nema razocaranih..
Njima je cilj da se provedete..
Ja sam dosao u veliki veliki bar i prilazi mi britanka koja tamo radi , i kaze hocete koktel 20e, posto moja drugarica hoce koktel, ja kazem ne znam, nesto bih bez alkoholno , ali ne znam sta bih...nisam pio koktele puno...
Ona organizuje ponudu 50e za 5 koktela samo za mene...
Tako se radi..
Niko do tada i niko tada nije imao tu ponudu , samo ja, ali videla je da me interesuje, i htela da mi ucini..

I stvarno mi je ucinila...ko bi rekao da dinje mogu da idu tako dobro uz koktele...i jos razne kombinacija...

Pesaka mozete hladno obici celo ostrvo i sva sela...i to nije bez veze, videcete mnoge pametne stvari , ali nije turisticki..
Nisam siguran da ima bas mnogo mesta za istrazivanje, osim sto cete ukapirati celu ekonomiju ostrva, koja je savrsena...
Nikud ne zure, pravoslavci su , svi se znaju , imaju poseban odnos prema domacim zivotinjama, svi hrane sve....zato su im psi lutalice cudne, zalete se na vas kao laju i pomislite sad ste u sosu , a oni samo dodju blizu i odu dalje, niko ih nikad nije dirao pa nece ni oni vas....

Poslednja izmena:
Santorini je ostvo 3km x 6km, sa najvecim aerodromskim saobracajem na svetu sa jednom pistom..
Dnevno dodje i odleti sa Santorinija i u sezoni i van sezone preko 200 000 putnika..

Prosek cene dnevnog boravka je 1000e, bio, sad ne znam , a ako ste na liticama, to je ovo sa slikama , onda je 10 000e noc..

Ne znam da li je greška u pitanju, jer ako je šala onda će se garant usrat potencijalni putnici za Santorini😅
Evo, nisam se čak ni potrudio a nadjoh sobu na liticama 3 dana za otprilike 160 evra po danu, i to sa doručkom. U epicentru sezone. Nema guranja sa turistima, slikaš zalazak sunca iz sobe:

d856ce36-7dc0-4fd3-bd16-b819fd7f8b64.JPG

Zašto mi se javlja deja vu, jel smo već pisali o Santoriniju, meni se čini da jesam?

Aerodrom isto nije najprometniji sa jednom pistom, manje od 3 miliona putnika je godišnji promet Santorinija, nek su svi putnici samo u junu, julu i avgustu pa je to mala dnevna brojka, ni 30.000 dnevno, San Diego je isto sa jednom pistom ali je promet 25 miliona godišnje, da ne pominjem neke aerodrome u Kini, Indiji i Japanu.
Nisam odavno bio ni na Santoriniju, ni na Mikonosu, tada kada sam ja bio bilo je skuplje nego kopnena Grčka ali ništa preterano. Mene je više koštao trajekt jer sam na oba ostrva otišao autom, i to prilično velikim pa je bila muka i za parkiranje, to mi je mnogo više ostalo u sećanju nego neke skupe cene.

Zadnjih godina na društvenim mrežama vidim da je kritika mnogo veća za Mikonos nego za Santorini, sa nekim slikanjem računa 700 evra za 2 piva i 2 sendviča, da li j e to istina ili ne ko bi ga znao, dok je ovaca biće sigurno i šišanja.
Mikonos je takodje više mondensko mesto sa nekim svojim ekskluzivnim klubovima kao na Ibici i San Tropeu i više stecište "elita" od Santorinija, tako da sam siguran da su i cene svega veće sada kada je pomama za Instagram check in-ima.

Back