Santa Maria Della Salute uskoro u bioskopima

Zoran Jov

Elita
Poruka
16.194
Jedva čekam premijeru...

Uskoro stiže film, a serija će biti duplo veća i ići će na proleće na RTS-u.

Sve ok, ali nisu prikazali jedan bitan detalj, a to je da je Laza Kostić bio egzibicionista i trčao bez gaća po Somboru, Novom Sadu, Subotici, Segedinu, Budimpešti i Beču... i još kojekude... i da su ga žandarmi redovno privodili i hapsili zbog toga...

Čuo sam za ovo poodavno od nekih poznatih pisaca u Udruženju književnika Srbije. Postoje zapisi iz žandarmerije iz toga doba, kao i svedočenja savremenika... ali i komentari ljudi tipa: "Kako da dam kćerku za ludog Lazu, kad on obuje samo cipele i trči go po ulici?"

Inače, u avgustu smo moj prijatelj i ja prešli preko terase na Petrovaradinu kad se snimala serija, u pauzi između snimanja, i sreli glavnog glumca Ćetka. Tražili smo režisera Šotru, da ga pitamo zašto nije ubacio taj detalj u film i seriju, ali ga nismo zatekli. Pitali smo zaposlene znaju li za to. Svi su znali... Šteta...

isto ko i darko bajic sto je izbego u bicemo prvaci sveta pominjanje smrti trajka rajkovica nakon zlatne medalje
ekranizacija mora da bude doterana siroj masi a tu nema mesta bas za svaki detalj:lol:

Slažem se bre, ali ovo nije zanemarljiv detalj. Kad je Miloš Forman 1984. prikazao Mocarta kao manijaka koji se cereka i prdi na ljude, mogao je i Šotra da prikaže pravo lice Laze Kostića.

Još se sećam scene iz filma Boj na Kosovu, iz 1989. godine, gde Vuk Branković u XIV veku pominje metre, litre i kilograme, u razgovoru sa nekim popom, govoreći o onome što ima u magazi, iako su te mere usvojene u XIX veku. Je li i to prilagođavanje publici. :dash:

Za magnetizam se oduvek znalo , ali nebitno , opet je šteta što naše filmadžije licemerno ublažuju portretisanje istorijskih događaja i likova.

Baš o tome pišem i na temi o seriji o Nemanjićima , jer ako tamo ne prikažu sve ono što su zapisi rekli i što je bilo normalno za srednji vek i srednjovekovne ljude dobićemo po običaju bljutavu priču.

Za magnetizam se oduvek znalo , ali nebitno , opet je šteta što naše filmadžije licemerno ublažuju portretisanje istorijskih događaja i likova.

Baš o tome pišem i na temi o seriji o Nemanjićima , jer ako tamo ne prikažu sve ono što su zapisi rekli i što je bilo normalno za srednji vek i srednjovekovne ljude dobićemo po običaju bljutavu priču.

Da. Istorijske likove treba realno portretisati, a ne ulepšavati.

I od Vuka nekada, i od Nemanjića sada, šta ćemo dobiti?

Da. Istorijske likove treba realno portretisati, a ne ulepšavati.

I od Vuka nekada, i od Nemanjića sada, šta ćemo dobiti?

Serija Vuk Karadžić je sasvim OK i relativno realno napravljena s'obzirom da je pre 30 godina rađena.

Veliki će biti izazov Nemanjići , i to je moja večita želja , i ako tu omanu , nikad više neću gledati ništa domaće.:D

Serija Vuk Karadžić je sasvim OK i relativno realno napravljena s'obzirom da je pre 30 godina rađena.

Veliki će biti izazov Nemanjići , i to je moja večita želja , i ako tu omanu , nikad više neću gledati ništa domaće.:D

Pa i nije baš sasvim ok urađena, ima mnogo propusta.

Nemanjići su već omanuli, jer je car Dušan bio plavooki i svetloputi Sloven, a igra ga Ćetković koji je crnook i tamnoput kao neki Turčin. Toliko o detaljima.

Pa i nije baš sasvim ok urađena, ima mnogo propusta.

Nemanjići su već omanuli, jer je car Dušan bio plavooki i svetloputi Sloven, a igra ga Ćetković koji je crnook i tamnoput kao neki Turčin. Toliko o detaljima.

Odakle ti ove informacije Ćetkoviću da će igrati Dušana?? , i nisam znao da imaš fotku Dušanovu u boji iz 1346 godine pa znaš kakve su mu oči i put , a ne fresci su mu oči neke crvenkasto-braon boje a put takođe.

Sloveni nisu ni plavi ni tamnoputi ni zeleni ni pink , jer pojam Sloven nije genetske prirode koja implicira izgled već je to jezičko-kulturna kategorija.

Odakle ti ove informacije Ćetkoviću da će igrati Dušana?? , i nisam znao da imaš fotku Dušanovu u boji iz 1346 godine pa znaš kakve su mu oči i put , a ne fresci su mu oči neke crvenkasto-braon boje a put takođe.

Sloveni nisu ni plavi ni tamnoputi ni zeleni ni pink , jer pojam Sloven nije genetske prirode koja implicira izgled već je to jezičko-kulturna kategorija.

Imaš fresku. Svi Nemanjići su bili plavooki, kao i svi likovi sa srpskih srednjovekovnih fresaka. Svi muslimani u Bosni su plavooki, ili barem ogromna većina, jer im Turci nisu silovali ženskadiju pošto su prešli na islam, dok su Srbi i Hrvati manje plavooki a više crnooki, jer su između ostalog i potomci tih Turaka siledžija. Apsurdna je situacija da je Alija Izetbegović izgledao kao pravi Sloven, a Radovan Karadžić kao neki lik iz Anadolije. Apsurd je to da je Alija bio "Turčin", a Radovan "Srbin", a poreklo im je obrnuto. Ali to je druga tema.

Znam šta su Sloveni, ali Sloveni nisu crnooki. Ove današnje varijacije su ovakve kakve su zbog mešanja svih sa svakim. Nije za ovu tematiku.

Imaš fresku. Svi Nemanjići su bili plavooki, kao i svi likovi sa srpskih srednjovekovnih fresaka. Svi muslimani u Bosni su plavooki, ili barem ogromna većina, jer im Turci nisu silovali ženskadiju pošto su prešli na islam, dok su Srbi i Hrvati manje plavooki a više crnooki, jer su između ostalog i potomci tih Turaka siledžija. Apsurdna je situacija da je Alija Izetbegović izgledao kao pravi Sloven, a Radovan Karadžić kao neki lik iz Anadolije. Apsurd je to da je Alija bio "Turčin", a Radovan "Srbin", a poreklo im je obrnuto. Ali to je druga tema.

Znam šta su Sloveni, ali Sloveni nisu crnooki. Ove današnje varijacije su ovakve kakve su zbog mešanja svih sa svakim. Nije za ovu tematiku.

Ti ne znaš šta govoriš i ovo je rasistički što trućaš.

Kažem ti Sloveni su jezičko-kiulturna kategorija i biti Sloven nema veze sa izgledom , i to su tupave rasističke ideje koje su davno prevaziđene.

Nije tačno da su Nemanjići plavooki i plavokosi , jer onde si ti u tom slučaju neki daltonista jer na fresci se sasvim nešto drugo vidi ili nismo videli iste freske , a freske inače svejedno nisu autentični prikazi.

Boja očiju i plava kosa ne zavisi od rase već su to rezultati recesivnog gena , što znači da čovek može imati fizionomiju jednu a boju kože i očiju drugu , a to se zna jer postoje mnoštvo razzličitih plavih i crnih ljudi.

Turci nisu silovali ženskadiju tj.i da jesu ta deca su ubijana , jer čoveče božji imaš narodni nepisani zakon i običaj davljenja kopiladi i to od strane svojeg naroda a kamoli da su turska.
Pogledaj Vasojevićki Zakon u 12.točaka pa će ti biti jasno.

Mi smo tamniji zbog mešanja sa starim balkanskim stanovništvo što i potvrđuje genetika , a Muslimani su plavlji od ostalih zbog recesivng gena u zadnjih 400 godina , ali fizinomijom su isti kao i mi i genetski su gotovo identični.

Odosmo predaleko , nećemo više o ovome.

Ti ne znaš šta govoriš i ovo je rasistički što trućaš.

Kažem ti Sloveni su jezičko-kiulturna kategorija i biti Sloven nema veze sa izgledom , i to su tupave rasističke ideje koje su davno prevaziđene.

Nije tačno da su Nemanjići plavooki i plavokosi , jer onde si ti u tom slučaju neki daltonista jer na fresci se sasvim nešto drugo vidi ili nismo videli iste freske , a freske inače svejedno nisu autentični prikazi.

Boja očiju i plava kosa ne zavisi od rase već su to rezultati recesivnog gena , što znači da čovek može imati fizionomiju jednu a boju kože i očiju drugu , a to se zna jer postoje mnoštvo razzličitih plavih i crnih ljudi.

Turci nisu silovali ženskadiju tj.i da jesu ta deca su ubijana , jer čoveče božji imaš narodni nepisani zakon i običaj davljenja kopiladi i to od strane svojeg naroda a kamoli da su turska.
Pogledaj Vasojevićki Zakon u 12.točaka pa će ti biti jasno.

Mi smo tamniji zbog mešanja sa starim balkanskim stanovništvo što i potvrđuje genetika , a Muslimani su plavlji od ostalih zbog recesivng gena u zadnjih 400 godina , ali fizinomijom su isti kao i mi i genetski su gotovo identični.

Odosmo predaleko , nećemo više o ovome.

Zašto ne znaš šta govoriš? Šta je je rasistički? Šta trućaš?

Sloveni su grupa naroda i zna se kako fizički izgledaju. Nema veze sa rasizmom, već sa naukom.

I šta veliš, nije tačno da su Nemanjići plavooki i plavokosi (nisam rekao da su bili plavokosi, već svetlokosi, što može biti i smeđa kosa)? Viđajdere jednog Nemanjića...

_cIktkqTURBXy81M2MxOTgzOWZiNTYyNDc3ODA3ZGQ2NjI5NzRlYjAxYS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1b.jpg

Zašto si daltonista? Vidiš li snimak freske? Radi se o plavookom čoveku... Nemanjiću...

Boja očiju i svetla kosa (ne mora da bude plava) najviše zavisi od porekla. Plavooki su Sloveni i Germani. Nema plavookih indijanaca, Arapa, crnaca, Turaka, Kineza, Japanaca...

Turci su od 1400-i-neke godine silovali ženskadiju, a ta deca su itekako preživela. Svi balkanski narodi pre dolaska Turaka na Balkan bili su plavooki i svetloputi, ali su mnogi potamneli posle dolaska Turaka. To je opštepoznata stvar. Nemoj se brukati, tako ti časti.

Vasojevići su malo pleme u Crnoj Gori, ja govorim o daleko većem području, od Istanbula pa do Budimpešte.

Nismo svi tamniji, ima nas koji smo sačuvali slovensko poreklo. Muslimani (sa malim slovom M, ili Bošnjaci) su najčistokrvniji Sloveni na Balkanu, jer zbog prelaska na islam nisu bili silovani od strane Turaka. Bilo je slučajeva da je najbogatiji čovek u selu prešao na islam, a zadržao sve ostale rođake, da rade kod njega kao raja, ali se to zaboravilo posle više vekova. Nije priča za ovde, već za istoriju. Zgranut sam kako neki ljudi ovako malo znaju istoriju, ali su spremnni da se pozivaju na rasizam i da pokušavaju da etiketiraju ljude koji znaju više od njih.

Ti si započeo ovu priču. Ja bih se odavno vratio na temu.

Ovo što si postavio nije freska , dakle lupetaš ili namerno lažeš , jer to je naknadna stilizovana slika sa freske.

Evo prave , gde su boje totalno nadnrealne(nema plavijh očiju) jer su to pre svega religijski motivisane stvari.

220px-car_duc5a1an_manastir_lesnovo_xiv_vek.jpg

Evo sv.Save,MilutinaDečanskog , sve arijevci do moga izgledaju isto kao i današnji Srrbi , tj.neema suštinske razlike.

sveti-sava-mileseva.jpg

kralj-milutin-1447284727-782755.jpg

260px-Stefan_Decanski_ktitor.jpg

Ja nemam fotke naših predaka od pre Turaka , ali eto ti imaš ali nećeš da ih postaviš pa da me uveriš da su to sve bili plavokosi,plavooki ljudi , već postavljaš lažne slike.

Da ti ponovim , Sloveni su jezičko.kulturna kategorija , i niko ne zna kakavi su Sloveni došli na Balkan jer sasvim moguće da su bili mali kosooki koji su sticajem okolnosti govorili slovenskim jezikom pa se pomašali sa starosedeocima koji su bili relativno plavi.

Ti si pao pod rasističku priču koja je davno odbačeno naučno i završila na đuubrištu istorije jer misliš da su Sloveni svi izvorno kao Putin ili neki Poljaci , a uopšte ti ne pada napamet da su oni možda plavi zbog mešanja sa Germanima i takođe ti nee pada napamet da i RusamPoljaka,Čeha,...ima dosta tamnih kao što ima i nas.

Ti si počeo ovu priču pominjanjem Ćetkovića da je crn kao Turčin i da će on glumiti Dušana.

Genetika sasvim jasno kaže da je udeo gena koji su dominantni u turskom narodu kod nas ispod 1% i sti je slučaj i sa Grcima koji su još crnji , i da tvoje teorija još više pada u vodu , npr.Mađari imaju čak 10% gena koji dominiraju turskijskim narodima , a plavlji su od nas.

Gnetika balkanskih naroda je upravo ta , balkanska.

Ovo što si postavio nije freska , dakle lupetaš ili namerno lažeš , jer to je naknadna stilizovana slika sa freske.

Evo prave , gde su boje totalno nadnrealne(nema plavijh očiju) jer su to pre svega religijski motivisane stvari.

Pogledajte prilog 417681

Evo sv.Save,MilutinaDečanskog , sve arijevci do moga izgledaju isto kao i današnji Srrbi , tj.neema suštinske razlike.

Pogledajte prilog 417682
Pogledajte prilog 417684
Pogledajte prilog 417685

Ja nemam fotke naših predaka od pre Turaka , ali eto ti imaš ali nećeš da ih postaviš pa da me uveriš da su to sve bili plavokosi,plavooki ljudi , već postavljaš lažne slike.

Da ti ponovim , Sloveni su jezičko.kulturna kategorija , i niko ne zna kakavi su Sloveni došli na Balkan jer sasvim moguće da su bili mali kosooki koji su sticajem okolnosti govorili slovenskim jezikom pa se pomašali sa starosedeocima koji su bili relativno plavi.

Ti si pao pod rasističku priču koja je davno odbačeno naučno i završila na đuubrištu istorije jer misliš da su Sloveni svi izvorno kao Putin ili neki Poljaci , a uopšte ti ne pada napamet da su oni možda plavi zbog mešanja sa Germanima i takođe ti nee pada napamet da i RusamPoljaka,Čeha,...ima dosta tamnih kao što ima i nas.

Ti si počeo ovu priču pominjanjem Ćetkovića da je crn kao Turčin i da će on glumiti Dušana.

Genetika sasvim jasno kaže da je udeo gena koji su dominantni u turskom narodu kod nas ispod 1% i sti je slučaj i sa Grcima koji su još crnji , i da tvoje teorija još više pada u vodu , npr.Mađari imaju čak 10% gena koji dominiraju turskijskim narodima , a plavlji su od nas.

Gnetika balkanskih naroda je upravo ta , balkanska.

Ovo što sam postavio je odavde:

Izvanredno. :super:

Poslednja izmena:
Skoro dve godine sam na ovom forumu i jos ni na jednoj temi nisam video ovoliku kolicinu gluposti i neistina kao sto je ovde izneo ovaj Zoran Jov .

Pa crni su i Grci i Bugari i Spanci i Portugalci i Italijani . I da itekako su crni i crnogorci .

Da li je moguće da si i ti toliko neinformisan?

Pobrojao si sve moguće evropske narode koji su bili pod azijatima: Grci i Bugari (sa velikim slovom G i B) su oko 500 godina bili pod Turcima, a Španci i Portugalci (sa velikim slovom Š i P) bili su oko 800 godina pod Arapima (Mavrima). Italijani na Siciliji i na jugu bili su pod Saracenima i zato su crni. A Italijani na severu Italije su plavooki i svetloputi. E jado jadni. I kakve veze ima sa ovom temom?

Isto što i sa Srbima. Nema razlike. Moji su recimo brđani nad Zetom, gde Turci nisu došli. Mi smo kao Švajcarci: siromašni a ratoborni. Tako je bilo. Nije nam se imalo šzta opljačkati, a ne damo na sebe. Pa nije bilo organizovanih turskih napada. Zato smo ostali plavooki i svetloputi. Oni u dolini su tamni. Nije za ovu temu. Otvoriu temu na istoriji. Sve ste promašili samo zato što sam rekao da Ćetko ne može da igra cara Dušana, jer izgleda kao da je iz Anadolije. Nije to tema.

Back